sos pizza paste 200x200 Sosul perfect pentru pizza sau paste

Sosul perfect pentru pizza sau paste

Trebuie sa recunoastem ca suntem in permanenta cautare de retete care sa contina cat mai multe legume si ne bucura nespus candacestea sunt apreciate si de catre cei mici. Asa ca astazi va prezentam un sos de paste sau pizza care e pe placul tuturor!

Ceea ce il face o constanta intre retetele preparate in casa este ca ingredientele expuse mai jos ajung pentru 2 mese generoase, ceea ce nu se consuma imediat putand fi congelat pentru zilele in care nu avem timp de gatit.

Ingrediente (pentru 6 pizza medii sau 6 portii de paste cu sos):

  • 1 ardei (rosu/ galben/ verde) mare, tocat
  • 2 morcovi medii, cubulete mici
  • 1 ceapa medie, tocata
  • 1 tija de telina/ apio, tocata (daca va place, e foarte parfumata, noi nu am folosit)
  • 2-3-4 catei de usturoi, tocati marunt sau pisati
  • 1-2 linguri pasta de tomate (optional)
  • 2-3 linguri ulei de masine (cat doriti)
  • 2 cutii de rosii decojite de calitate (in general brandur-i italienesti, noi am folosit Cirio)

Se incalzeste uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu si se adauga legumele (morcovi, ardei, telina, ceapa si usturoiul). Sotati pana ce legumele se inmoaie, aproximativ 5 minute. Adaugati pasta de tomate si mai lasati pe foc inca 1 minut, amestecand continuu.

Dati focul la mic si adaugati conservele de rosii decojite, lasati pe foc 10 minute. Transferati continutul tigaii intr-un vas cu pereti inalti si introduceti blenderul pentru a pasa compozitia cat de fin doriti. Puneti sosul inapoi in tigaie si condimentati-l dupa gust (sare, piper, busuioc, oregano), apoi  lasati sa fiarba inca 20 minute, amestecand din cand in cand.

Cu cat fierbeti sosul mai mult, cu atat va deveni mai dens si mai aromat, rezultand o adevarata pasta (noi l-am fiert in jur de 1h).

Pentru pizza: odata aluatul intins, se pune sos cu generozitate, astfel incat aluatul sa fie bine acoperit

Pentru paste: se pot folosi paste uscate sau proaspete. Daca se folosesc paste proaspete, se pune sosul (cam 300g) intr-o tigaie cu pereti inalti, se adauga 1 cana de apa, se lasa sa ajunga la fierbere, apoi se pun pastele proaspete direct din punga (7-10 cuiburi de paste) si se amesteca foarte usor, pana se desfac toate pastele, apoi sunt numai bune de servit.