pizza 200x132 Pizza de casa

Pizza de casa

Dupa multe incercari (niciuna dezastruoasa, dar nici ideale), am descoperit cum putem face pizza acasa identica cu cea servita in pizzeriile autohtone! Tuturor carcotasilor care trambiteaza ca pizza facuta in casa nu va avea niciodata gustul uneia din restaurant, serviti-le varianta de mai jos!

Pentru a-ti iesi o pizza perfecta, iti impartasesc 3 secrete:

  • blatul trebuie intins cat mai subtire (de grosimea unei lipii arabesti)
  • topping-urile (ingredientele care se pun deasupra) nu trebuie sa fie in cantitate mare (mai bine variate, dar in cantitati mai mici) – o pizza mai simpla va fi intotdeauna apreciata
  • respecta temperatura si timpul de coacere

Acestea fiind zise, sa o luam pas cu pas:

  1. Aluat pentru pizza
  2. Sos pentru pizza
  3. Coacere

Aluat pentru pizza

Masuratorile le-am facut folosind o cana de 270 ml. Cantitatile de mai jos mi-au fost de ajuns pentru 6 pizza coapte intr-o tava de pizza cu diametrul de 28 cm. Aluatul, dupa dospire, se poate pastra in frigider 3-4 zile sau la congelator cateva luni.

Ingrediente:

  • 3 cani de faina
  • 3 linguri de gris
  • 1 cana si jumatate de apa
  • jumatate cub de 25 g de drojdie (adica 10-12g drojdie)
  • putina sare
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 lingurita oregano uscat (optional)
  • 1 lingurita busuioc tocat (optional; le-am folosit pe amandoua pentru un gust mai autentic)

Drojdia se desface intr-un bol cu putina apa calduta si un praf de zahar.

Se amesteca toate ingrediente (daca mai este nevoie, mai adaugati faina) si se framanta bine aluatul, pana ce devine elastic si se desprinde de pe maini (cam 15 minute). Se lasa la crescut intr-un bol incapator, acoperit cu prosop, ferit de curent, pentru aproximativ 1h.

Daca nu il folositi imediat, pastrati-l la frigider sau congelati-l, portionandu-l in bucati suficiente pentru 1 pizza.

Sos pentru pizza

sos pizza 200x150 Pizza de casa

Sos pizza de casa

Nu putem sa facem o pizza in casa fara a pregati si un sos pe masura! Ketchup-ul nu are ce cauta in ecuatia noastra, asa ca ne aprovizionam din timp cu rosii cat mai coapte (cerem la piata sau lasam rosiile la copt 2-3 zile pe pervazul unei ferestre, nu in frigider). Iarna putem inlocui rosiile proaspete cu o conserva de rosii intregi, fara pielita, dar de buna calitate (vom alege marcile italienesti).

Ingrediente:

  • 500 g rosii bine coapte, fara pielita (sau o cutie de rosii intregi, de buna calitate)
  • 2-3 catei de usturoi
  • jumatate de lingurita de zahar (daca rosiile nu sunt dulci, ca de gradina)
  • sare, piper
  • condimente: frunze proaspete de busuioc (5-6 frunze), oregano uscat, chiar si putin chimen, ienibahar sau coriandru

Cateii de usturoi se calesc in 1 lingura ulei de masline extravirgin, se adauga rosiile, busuiocul si restul ingredientelor si se lasa sa fiarba pana scade (cam 30 minute). Rosiile ramase intregi se pot zdrobi usor cu o furculita. Se da sosul la racit.

Daca folosim rosii proaspete, le vom indeparta pielita (turnand peste ele apa clocotita). Daca dorim un sos fin, putem pasa rosiile. De asemenea, daca folosim conserva de rosii, s-ar putea sa mai fie nevoie de 1 cana de apa adaugata imediat dupa rosii.

Coacere

pizza quatro formaggi 200x129 Pizza de casa

Pizza quatro formaggi

Se unge o tava pentru pizza cu foarte putin ulei de masline extravirgin. Putem folosi si tava de la aragaz pentru a coace pizza, nu este neaparata nevoie de tavi speciale.

Se ia o bila de aluat (cat poti strange in pumn) si se intinde cu sucitorul, insa nu de tot, ci cat sa acopere jumatate din tava de pizza. Se pune aluatul intins pe jumatate in tava de pizza si se impinge usor din mijloc catre extremitati pentru a ajunge pana la marginile tavii (cu alte cuvinte, continuam intinderea aluatului de pizza in tava, din aproape in aproape). Trebuie sa rezulte un alut foarte subtire (surplusul se ridica pe peretii tavii de pizza si se taie cu ajutorul unui cutit), cam de grosimea unei lipii arabesti (de la saorma).

Odata intins bine aluatul (daca exista crapaturi in aluat, se captusesc cu o bucata mica si subtire de aluat), se acopera cu 2 linguri de sos pentru pizza care se intind uniform, peste tot aluatul.

Se incinge cuptorul la 250 grade Celsius!

Deasupra sosului de rosii vom aseza topping-urile:

  • legume (ardei, porumb, ciuperci – atentie, putine si feliate foarte subtire pentru ca au multa apa si aluatul va ramane umed, necopt -, buchetele de broccoli, frunze de rucola, masline, rosii cherry)
  • branzeturi (cascaval, mozzarella, gorgonzola, cheddar, roquefort, parmezan, emmenthal, brie)
  • carne (piept de pui fript, taiat fasiute subtiri, prosciutto crudo, jamon, ansoa, somon afumat, ton, creveti si bineinteles, mai putin sanatoasele sunca, salam picant, chorizo)

Noi am facut 2 feluri de pizza:

  • prima dintre ele: mozzarella, ardei, porumb, cascaval, masline, cate putin din fiecare, cascavalul ras la urma
  • a doua, cu cel mai mare succes: mozzarella, gorgonzola, parmezan si cascaval (bucatele din primele 2 branzeturi, iar ultimele 2 rase)

Pizza se coace fix 8 minute in cuptorul incins la 250 grade Celsius.

Sfat: Pentru zilele de weekend cand timpul il petreceti in familie si nu la bucatarie, puteti prepara totul cu o seara inainte! Framantati aluatul, il lasat la dospit si in timpul aceste pregatiti sosul. Cand aluatul a crescut, asamblati pizza, acoperiti bine tava cu celofan (sa nu intre aer) si dati-o la frigider. Cand vine ora mesei, in 15 minute (timpul de incalzire a cuptorului si de coacere a pizzei) veti beneficia de o pizza calda, proaspat scoasa din cuptor!

Pofta buna!