clatite americane 193x200 Clatite americane

Clatite americane

Cu totii cunoastem clatitele servite la micul dejun in filmele americane! Mai mici si mult mai groase decat cele invartite in tigaile autohtone, clatitele americane pot fi atat desert, cat si o masa (gustare, mic dejun) care satura bine si ofera energie din plin. Usor de facut, cu ingrediente putine si ieftine, aceste faimoase “pancakes” isi pot face loc printre preferintele noastre de zi cu zi destul de lesne. Asadar, avem nevoie de urmatoarele

Ingrediente (pentru 7-8 clatite):

  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 ou
  • 80 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 30 g unt topit
  • 1/4 baton de vanilie
  • gem sau dulceata

Se amesteca ingredientele cu telul; rezulta o compozitie groasa, ca de crema. Se ia compozitie de clatite cu un polonic mai mic si se aseaza in mijlocul unei tigai bine incinse. Compozitia se va intinde de la sine in tigaie, atat cat trebuie, nu vom interveni asupra ei cu nimic. Se prajeste clatita pe ambele parti, fara a se arde (de regula, cand incepe sa bolboroseasca la suprafata, se intoarce clatita pe fata cealalta; e nevoie de aproximativ 1 minut pentru a se  coace).

Se servesc cu gem sau dulceata, unse cu crema de ciocolata si banane sau cu miere, sirop de artar, fructe, etc., 2 astfel de clatite fiind suficiente sa sature un adult.

Sfat: se poate micsora cantitatea de zahar si unt (noi am folosit 30g zahar, 20g unt si jumatate din praful de copt, fara vanilie), mai ales ca merg insotite de gemuri care contin si ele, la randul lor, zahar, insa pot fi consumate si simple, ca atare, alaturi de o cana cu lapte. Pentru a evita prajirea, clatitele se pot coace la cuptor, pe hartie de copt.