hummus 200x133 Humus

Hummus

Humusul este un preparat de baza al bucatariei orientale, insa care poate fi pregatit si acasa cu multa usurinta. Este un fel de fasole batuta romaneasca cu naut in loc de fasole. Desigur, exista si un ingredient care da gustul specific hummusului, si anume tahini sau pasta de susan (care si ea, la randul ei, poate fi pregatita in casa).

Ingrediente:

  • 250 g naut uscat (boabe de naut)
  • 4 linguri pasta de susan (tahini)
  • suc de lamaie
  • 2 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare si piper

Nautul se pune la inmuiat 12h in apa, la fel ca fasolea. Dupa ce s-a inmuiat, se spala in mai multe ape si se pune la fiert 1h 30 min la foc mediu (la primele clocote se spumuieste, apoi se pune capacul). Se scoate nautul (nu se arunca apa in care a fiert) si se paseaza cu blender-ul. Pentru a obtine un hummus mai fin trebuie indepartata coaja boabelor de naut: fie se decojeste boaba cu boaba, fie se pune cate un pumn de naut fierbinte intr-o sita (cea in care se cerne faina) si se zdrobeste cu dosul unei linguri, repetand procedeul pana la epuizarea intregii cantitati de naut. Pentru a usura trecerea prin sita a nautului, se poate turna cate putin din apa in care nautul a fiert; in final, in sita vor ramane cojile boabelor de naut.

Odata zdrobit nautul, acesta se pune in blender alaturi de tahini (puneti cat de multi doriti, dupa gust), zeama de lamaie (dupa gust), usturoiul zdrobit si se paseaza pana se obtine o pasta fina. Se adauga uleiul de masline si se amesteca bine, subtiindu-se cu apa in care a fiert nautul pana la consistenta pe care o doriti. Se potriveste de sare si piper.

Se serveste cu muguri de pin (prajiti fara ulei in tigaia antiaderenta) si un praf de boia, alaturi de lipie arabeasca sau triunghiuri de lipie.

Sfat:

  • se poate renunta la uleiul de masline pentru un preparat mai putin caloric
  • se poate folosi naut din conserva, deja fiert, care se spala bine sub jet de apa.
  • humusul se poate folosi ca dip pentru biscuiti, covrigei sau betisoare de legume (ardei, morcovi, tulpina de telina).
  • umpleti legume cu hummus pentru un apritiv deosebit: conuri de castravete sau zucchini, rosii, etc.