crumble 200x132 Crumble...de orice

Crumble

Adica de fructe: mere, pere, prune. Sau orice se strica prin frigider…Reteta e mai mult decat simpla si rapida, cu ingrediente la indemana si in camara oricui. Noi am incercat cantitatile de mai jos (cu prune), insa puteti plusa linistit la partea de crumble (faina cu unt): cu cat stratul e mai gros, cu atat mai bine.

Asadar, ingredientele:

  • 800-1kg prune spalate, taiate jumatati si fara samburi
  • 300g faina (puteti pune linistit si 1-2 maini de fulgi de ovaz simpli, daca aveti prin preajma)
  • 120-150g unt, plus inca putin pentru uns tava
  • 3-4 linguri zahar (zahar brun pentru un gust usor de caramel)
  • scortisoara (dupa gust)

Prunele se pun intr-o tigaie pe foc si se lasa putin sa se inmoaie, cateva minute. Ungem bine o tava de ceramica sau sticla cu unt, asezam prunele (intr-un singur strat), presaram deasupra zaharul si sortisoara.

Separat, amestecam faina cu untul (daca avem robot care framanta aluatul, il putem folosi; in lipsa acestuia, cel mai simplu este sa dam untul pe razatoarea mica, se va amesteca usor cu faina, va trebuie doar un bol incapator) pana se incorporeaza tot untul si rezulta un aluat nisipos (ca in poza). Daca vrem sa punem fulgi de ovaz, acum este moemtul sa ii adaugam si pe aceia. Crumble-ul rezultat il presaram apoi uniform deasupra tavii cu prune, acoperind total prunele. Dam tava la cuptorul incins la 200 grade pentru 30-40 minute sau pana cand crumble-ul capata o culoare aurie.

Daca vrem sa impresionam soti sau invitati, putem asambla crumble-ul in forme mici sau in cesti de ceramica rezistenta la temperaturi mari: sunt aspectuoase si pot fi consumate individual!

Recomandam sa se serveasca alaturi de o inghetata de orice fel.