ciocolata de casa 200x133 Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Ma gandesc ca tuturor ni se face dor de o portie de ciocolata de casa! Acum, ca soarele ne arata dintii, tanjim dupa mancarurile mai “grele”, iar daca in urma cu 2 luni refuzam cu usurinta un tort de ciocolata, acum suntem in stare sa mai punem si niste frisca deasupra…

Asadar, o reteta de la mama (soacra, dar nu va descurajati, sunt delicioase…amandoua!), asa cum se facea odata cand mai primeau lapte praf parintii care lucrau in fabrici…vremuri, vremuri…

Ingrediente (pentru o tava de aragaz):

  • 1 pachet unt (originalul cere margarina, dar noi, mamici atente la nutritie, strambam din nas si alegem unt)
  • 500 g zahar
  • 700g lapte praf (nu lapte-formula)
  • 100g cacao
  • 150 ml apa
  • esenta rom
  • nuci de cocos
  • nuca macinata

Se pun la fiert apa, zaharul si untul si se tin pe foc pana se topesc, formandu-se un sirop (mai gros, ca mierea; daca il lasati mai subtine, ciocolata rezultata va fi mai lipicioasa).

Intr-un bol se amesteca laptele praf cu cacaua, nu inainte de a le cerne pentru a elimina cocoloasele. Peste laptele cu cacaua se toarna putin cate putin siropul caldut, amestecandu-se bine. Rezulta o coca mai tare pe care o vom intinde intr-o tava de aragaz unsa cu putin unt (sau acoperita cu hartie de copt; in acest caz, odata intarita ciocolata, o puteti rasturna usor folosindu-va de capetele hartiei de copt, pe care o veti indeparta intr-o secunda), niveland-o cu ajutorul unei maini umezite in apa calduta.

Ciocolata se da la rece cateva ore pana se intareste, apoi, folosind un cutit trecut prin apa fierbinte, se taie bastonase groase de 1,5 cm (cam cat latimea degetului mare) si lungi de un deget, care se dau prin nuca de cocos sau nuca maruntita bine.

Sfat: Odata asezata compozitia in tava, putem infige din loc in loc alune de padure; in acest caz, ciocolata de casa nu va mai fi tavalita prin nuca de cocos sau nuca maruntita si va fi taiata in patrate. De asemenea, puteti pune nuci intregi, stafide, migdale in compozitie (le amestecati intregi odata cu laptele praf si cacaua, inainte de a turna siropul)

V-am convins s-o incercati?