patratele dulci cu dovlecei 200x133 Patratele dulci cu dovlecel

Patratele dulci cu dovlecei

Sa nu te mire daca, desi reticenti la inceput, toti ai casei vor devora deserturile care contin legume printre ingrediente. Ele reprezinta o varianta mai “sanatoasa” a dulciurilor, fiind mai putin calorice decat prajiturile si torturile traditionale, insa sunt moi, suculente si dispar de pe farfurie cat ai zice “peste”. Daca mai inlocuim si zaharul cu zahar brun, iar uleiul il reducem cat de mult posibil (incercand reteta cu diferite proportii de grasimi), ne putem declara chiar multumiti si impacati ca oferim familiei ceva mai mult decat calorii goale, asa cum sunt percepute deserturile.

Ingrediente:

  • 185g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 lingurita praf de copt
  • 1/4 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • 1/2 lingurita vanilie (pastaie de vanilie)
  • 2 oua
  • 200g zahar (brun)
  • 100ml ulei vegetal
  • 1 dovlecel mediu ras fin (180g)

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetati cu putin unt sau ulei o tava medie (23x23cm).

Intr-un bol amestecati faina, bicarbonatul de sodiu, sarea, praful de copt, scortisoara si nucsoara.

Separat, bateti ouale bine. Adaugati zaharul si bateti in continuare. Puneti si uleiul si vanilia si omogenizati compozitia. Adaugati dovlecelul, apoi si faina amestecata cu condimentele si agentii de crestere. Amestecati bine si turnati in tava. Dati la cuptor pentru 25 minute, verificand sa fie coapta cu ajutorul unei scobitori introdusa in mijlocul prajiturii sau pana cand se aureste la suprafata.

Sugestii de servire: Compozitia se poate turna in forme de budinca sau din cele cu inel in miloc. Puteti face o glazura din ciocolata topita sau chiar frisca, insa si aportul caloric creste.

Sfat: Odata incercata reteta, in functie de gustul vostru, inlocuiti nucsoara cu putin ghimbir proaspat ras sau renuntati de tot la ea. De asemenea, uleiul poate fi redus la 70-80ml, zaharul la 150g si renuntati la unul dintre agentii de crestere (fie praf de copt, fie bicarbonat de sodiu), totul pentru a servi un desert cat mai sanatos familiei (mai ales copiilor) voastre.

Daca turnati compozitia in forme de briose, nu va mai fi nevoie sa folositi grasime pentru a tapeta tava, ci hartie speciala pentru briose.