risotto primavera 200x150 Risotto Primavera

Risotto Primavera

Acest risotto cu legume este deosebit de versatil, intrucat ingredientele sale pot fi adaptate in functie de sezon. Se preteaza foarte bine ca garnitura la un pui sau somon la cuptor, dar poate fi consumat si simplu, fiind o cina usoara.

Ingrediente (6 portii):

  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 praz mic, spalat bine si feliat
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 225 g orez pentru risotto (Arborio)
  • 1,5 l supa de pui sau legume calda
  • 15 g unt
  • 1 dovlecel mic sau zuchinni, taiat felii subtiri pe lungime
  • 55 g parmezan ras
  • 55 g mazare congelata

Incepeti prin a face supa de pui sau legume: puneti la fiert 2l de apa rece cu oase (spate, aripi) de pui si/ sau legume (ceapa, morcov, telina, patrunjel, pastarnac, ardei, gulie si orice mai aveti prin casa).

Dupa ce a fiert carnea/ legumele din supa, caliti ceapa, usturoiul si prazul in uleiul de masline pana se inmoaie. Adaugati usturoiul si orezul si continuati sa mestecati pentru 2 minute, pana cand orezul devine translucent pe margini. Adaugati un polonic mare de supa fierbinte si amestecati pana ce orezul absoarbe toata supa, apoi mai puneti inca un polonic de supa si amestecati pana la absorbtia lui completa. Procedati la fel pentru inca 20-25 minute, pana ce intreaga cantitate de supa (1,5l) este incorporata in orez, iar orezul este moale, insa nu crud la mijloc.

Intre timp, topiti untul intr-o tigaie si sotati dovlecelul pana se inmoaie si se rumeneste putin pe margini. Cand orezul este gata, luati de pe foc, adaugati mazarea si parmezanul, amestecati usor, apoi puneti si dovlecelul si acoperiti oala cateva minute.

Se serveste cu putin parmezan presat deasupra.

Sfat: Puteti adauga orice alte legume doriti: ardei, morcov, fasole verde, sparanghel, broccoli. Daca doriti o varianta mai dietetica, puteti sa caliti ceapa si prazul in putin ulei cu apa, iar dovlecelul sa-l faceti pe gratar.