bebeblus 2 luni 200x150 Bebelusul in luna a doua de viata

Bebelus 2 luni

In primele luni se petrec atat de multe lucruri noi, incat este perfect normal sa te ingrijorezi daca bebelusul tau se hraneste bine, doarme si se dezvolta asa cum trebuie. Mai jos vei descoperi raspuns la cele mai comune probleme privind plansul, hranirea si somnul bebelusului, precum si cateva modalitati prin care poti interactiona cu el.

 

  1. Dezvoltare: Intelege plansul bebelusului
  2. Ingrijire
  3. Vaccinare
  4. Somn
  5. Comportament: Exista colicii?
  6. Joaca

Dezvoltare: Intelege plansul bebelusului

Plansul este cea mai importanta cale prin care bebelusul comunica cu tine! Exista 7 motive principale pentru care bebelusul plange, intrucat niciunul nu plange fara motiv! Unii copii plang mai mult decat altii, fiind considerati solicitanti – au nevoie de mai multa atentie decat cei cu personalitati mai linistite.

Bebelusii plang pentru ca:

  • Le este foame. Micile burtici se golesc repede, asa ca, chiar daca tocmai l-ai hranit, probabil e nevoie de o masa noua. Daca lasi sa planga un bebelus infometat, va dura minute bune pana se va linisti, asa ca mai bine ii oferi o noua masa inainte sa se supere foarte tare.
  • Ii deranjeaza ceva. Poate fi ceva minor – o vanataie sau un cucui, insa bebelusii nu fac diferenta intre durerile mici si cele mari. Daca nu descoperi cauza durerii, cauta sa-l iei in brate, sa-l legeni si sa-l linistesti. Daca bebelusul a suferit vreun accident, contacteaza de urgenta medicul.
  • Se simt inconfortabil: scutece ude si murdare, imbracaminte care zgarie, caciulite care inteapa, botosei sau sosete stramte; poate ii este prea cald sau prea rece – pune mana pe pieptul lui gol si verifica.
  • Sunt singuri. Pentru mai bine de 9 luni bebelusul tau a fost curat si a stat confortabil in interiorul uterului tau. Unii bebelusi au nevoie de mai multa companie decat altii, insa copiii lasati mult timp singuri se simt in nesiguranta. Bebelusul poate dormi langa tine (chiar si intr-o camera zgomotoasa), poate sta linistit pe un scutec in apropierea ta sau poate fi purtat in bratele tale in sling-uri sau wrap-uri.
  • Sunt suprasolicitati. Prea multa lumina, prea mult zgomot, prea multa lume, prea multa joaca – copiii pot fi suprasolicitati de un soare prea puternic, un zgomot prea mare, rude care vorbesc intruna si nu mai pleaca. Duceti bebelusul intr-o camera mai linistita, cu lumina difuza pentru a-l linisti.
  • Sunt plictisiti. Bebelusii mai mari au nevoie de un mediu stimulant, insa acest lucru nu va fi o problema pana aproape de 6 luni.
  • Sunt frustrati. Acest lucru se intampla bebelusilor mai mari care incearca sa-si insuseasca noi abilitati si cedeaza atunci cand nu reusesc!

Bebelusul la 2 luni:

  • Culcat pe burta, poate ridica capul si pieptul (pana la mameloane) deasupra patului.
  • Asculta sunete si zgomote, intoarce capul spre persoana care ii vorbeste, invata sa urmareasca si sa fixeze cu privirea
  • Unii bebelusi zambesc ca raspuns la surasurile parintilor
  • Tonalitatea tipatului se adapteaza nevoilor: tipa diferit daca ii este foame, somn sau il doare ceva
  • Ia in greutate in jur de 700 – 1000g fata de luna precedenta, si creste 3-4 cm in lungime

Ingrijire

Alaptare

Majoritatea mamicilor sunt capabile sa alapteze (doar 3% din proaspetele mamici nu pot alapta din ratiuni medicale sau fiziologice), insa cel mai intalnit motiv pentru care mamele abandoneaza alaptatul este credinta ca bebelusul nu primeste destul lapte. Alaptarea se invata si daca nu te descurci, acum este momentul sa cauti ajutor printre medici si consultanti de lactatie.

Sunt cateva semne care iti vor indica daca bebelusul primeste destul lapte:

  • Cel mai evident indiciu se gaseste in scutecele sale! Cu conditia ca bebelusul sa nu mai primeasca niciun alt lichid, un numar de 6-8 scutece pline de urina in decurs de 24h, alaturi de 1-2 scutece cu scaun putin, galbui, apos sunt indicii ca bebelusul are burtica plina! Daca urina bebelusului este de culoare galben inchis si scaunele lui sunt tari sau se intampla cu o frecventa rara, atunci e posibil ca bebelusul sa nu primeasca destul lapte si mamica trebuie sa inceapa actiunile de crestere a lactatiei. Cea mai buna si simpla modalitate de crestere a lactatiei este hranirea mai deasa a copilului: puneti copilul la san de cate ori plange! Nu uita ca ajutor gasesti doar daca soliciti, iar alaptarea devine mai usoara odata cu cresterea copilului.
  • Ochii luminosi
  • Bebelusul este jucaus
  • Pielea are aspect ferm
  • Crestere in greutate si lungime.

Este posibil ca un copil hranit cu biberonul sa fie subhranit?

Este putin probabil. Din contra, suprahranirea este des intalnita in cazul copiilor hraniti cu lapte formula. Acest lucru se intampla pentru ca este lesne de inteles ca mai mult inseamna mai bine si ai tendinta sa pregatesti cantitati mai mari de lapte. De aceea, este foarte important sa respecti cantitatile indicate de producator, intrucat marind numarul de cupe de lapte formula fata de cele precizate poti crea probleme de sanatate bebelusului.

Alt motiv pentru suprahranire este ca iti doresti ca bebelusul sa termine tot laptele din biberon. Potoleste-ti instinctele in acest caz si lasa copilul sa decida cand s-a saturat. Daca nu termina tot biberonul de lapte, arunca ce ramane nefolosit. Laptele ramas de la o masa neterminata este un loc ideal pentru inmultirea bacteriilor.

Bebelusii hraniti cu biberonul trebuie serviti la cerere sau la nevoie. Daca bebelusul se simte trist, ii poti oferi putin lapte (60ml), insa daca refuza, nu insista, cerceteaza alte cauze pentru care nu s-ar simti in largul lui. De asemenea, verifica gaurile tetinelor biberoanelor si asigura-te ca nu sunt astupate.

Vaccinare

bebelus la 2 luni 150x200 Bebelusul in luna a doua de viata

2 luni

Odata cu implinirea a doua luni de viata, bebelusului trebuie sa i se administreze al doilea set de vaccin: anti diftero-tetano-pertusis (DTP), (VPOT) vaccinul antipoliomielitic si vaccinul anti-hepatita B. Deoarece exista mai multe tipuri de preparate cu aceste vaccinuri, intreaba medicul care ar fi preparatul pe care vi-l recomanda. Este bine sa stii ca exista si preparate care combina aceste vacinuri, rezultand o singura administrate care sa combata toate cele enumerate mai sus.

Somn

  • In timpul celei de-a doua luni de viata, majoritatea bebelusilor vor continua sa se trezeasca la 2-4 ore, zi si noapte. In jurul varstei de 6 saptamani, o parte dintre bebelusi (aproximativ 25%) vor avea reprize de somn pe perioade de 5-6 ore, unii noaptea, altii in timpul zilei.
  • Bebelusul va incepe sa petreaca mai mult timp treaz, in comparatie cu prima sa luna de viata
  • In medie, bebelusii vor dormi in jur de 16 ore, insa retineti ca aceasta este o medie: unii vor dormi 22 ore, altii 12 – amandoua situatiile sunt perfect normale.

Comportament: Exista colicii?

Pentru o perioada buna de timp, pediatrii negau existenta colicilor si invinuiau parintii de lipsa abilitatilor de ingrijire si linistire a bebelusului. Colicii sunt caracterizati de plans inexplicabil, cel mai adesea foarte intens, intalnit dupa-amiaza sau seara, atunci cand parintilor le este mai greu sa faca fata avalansei de tipete. Fata rosie, piciorusele stranse langa abdomen si pumnisorii inclestati sunt tot semne ale instalarii colicilor. Semnele sunt clare, cauzele nu; doctorii inca au raspunsuri multiple in acest sens iar solutii imprecise, insa un punct de plecare ar fi lista de remedii propuse in cazul plansului copilului expusa mai sus.

Unul din cele mai bune sfaturi de linistire a colicilor vine din partea dr. William Sears, pediatru american considerat “parintele parentingului”. El recomanda un dans usor cu bebelusul in bratele noastre, sau tinerea bebelusului de catre altcineva decat mamica in diferite pozitii, pana la incetarea plansului, sau un exercitiu usor pe care il numeste “pompa de gaz” unde picioarele bebelusului sunt flexate usor, genunchii la piept, in timp ce bebelusul sta intins pe spate, sau un masaj usor cu mana calda pe abdomenul bebelusului, in sensul acelor de ceasornic, fara a desprinde palma de burtica.

Citeste totul despre colici aici: Ce sunt si cum se manifesta colicile bebelusului si Metode de alinare a colicilor.

Joaca

Tu esti jucaria preferata a copilului tau, la aceasta varta el nefind capabil sa se joace singur. Iata cateva sugestii care te ajuta sa interactionezi cu bebelusul:

  • Aseaza bebelusul pe un scutecel, cu burtica in jos. Alege 2-3 obiecte sau jucarii luminoase si aseaza-le in raza vizuala a bebelusului (adica 25 cm). Vorbeste cu bebelusul si joaca-te cu jucariile. Bebelusul probabil ca nu va zabovi mult in aceasta pozitie, insa este un exercitiu bun.
  • Coase un mic clopotel la capatul unei sosete de-a bebelusului si adauga-i un zambet cu un marker. Urmareste copilul in timp ce da din picioruse si ramane surprins de zgomotul produs de clopotelul atasat piciorusului sau.
  • Aseaza-te intr-un fotoliu cu balans si tine copilul in poala ta. Leagana-l si canta-i cantece de leagan, sau citeste-i o povestioara usoara.
  • Vorbeste-i si canta-i copilului pe masura ce iti desfasori activitatea zilnica.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

 

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

« Luna 1      Luna 3 »