24 luni 153x200 Copilul la 2 ani

Copilul la 2 ani

La multi ani!!! Copilul tau are 2 ani! Iti amintesti ziua in care l-ai nascut? Ce sentimente te incearca? Erai fericita, bucuroasa sa-l vezi in sfarsit? Ingrijorata ca nu stii cum sa te porti cu el? Toate astea ti se par fleacuri acum, insa atunci nu-ti puteai imagina ceva mai bun pe lume decat sentimentul de a-ti tine propriul copil in brate! Felicitari, mamico! Este si ziua ta, astazi!

Este cea de-a 2-a aniversare a copilului tau. Ai deja de a face cu un copil care intelege mare parte din ceea ce ii spui si se petrece in jurul lui, iar serbarea zilei sale de nastere nu face exceptie: cu siguranta stie ce sunt cadourile si tortul! Este mai independent si poate face o multime de lucruri, chiar daca abilitatile lui nu se potrivesc intotdeauna cu intentiile pe care le are, ceea ce poate duce la aparitia frustrarilor, izbucnind, in cele din urma, intr-un tantrum de toata frumusetea.

La 2 ani copilul este in plina crestere si maturizare, iar parintii trebuie sa inteleaga sa-i acorde putin mai multa libertate si sa-l trateze cu o atitudine mai relaxata. Desi contributia ta in modelarea caracterului si comportamentului sau este foarte importanta, copilul tau este o persoana unica si diferita de tine. Nu se va purta mereu asa cum ti-ai dori, insa perioadele scurte de atitudine neutra din partea parintilor nu au impact asupra caracterului copiilor.

Cu siguranta nu te vei simti singura cu un copil de 2 ani prin preajma. Acum “isi da drumul” la vorba, reusind sa lege 2-3 cuvinte si chiar mai mult intr-o propozitie. Ceea ce inseamna ca dialogul dintre voi incepe sa capete un sens, sa fie inteles. Cu fiecare zi si fiecare progres iti vei reaminti cat de mult a crescut copilul tau in acesti 2 ani. Felicita-te singura daca nimeni altcineva nu o face! Cresterea copiilor este munca grea, iar recompensa vine mult prea tarziu, abia dupa ce copiii cresc. Insa, la 2 ani, copilul a parcurs niste etape cheie in dezvoltarea sa, etape care nu s-ar fi putut produce fara un aport constant din partea parintilor.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatie
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Acum incepe sa devina interesat de jocurile de fantezie. Va incerca sa se imbrace singur, de cele mai multe ori nereusindu-i, insa isi va trage o palarie sau o caciula in cap si va incalta niste pantofi, de regula pe cei mai mari. Va purta conversatii imaginare cu jucariile sale si cu animalele din casa sau de pe afara. Asculta-l cu mare atentie pentru ca te vei auzi replicata in vocea lui. Devine posesiv si, desi va oferi jucariile sale unui prieten, le va solicita la fel de repede inapoi. Se supara din aproape orice si nu are deloc rabdare, scotand la iveala toate frustrarile pe care le simte. Cand situatia iti permite, ramai neutra si nu te erija in arbitrul disputelor sale. Da-i ocazia sa invete sa negocieze, insa fii gata sa intervii cand imprejurarea o cere.

O trasatura comuna micutilor de 2 ani este si perseverenta. Daca isi doreste ceva de la tine, asteapta-te sa se smiorcaie si sa se roage de tine pana cedezi. Desi este vorba despre o solutie imediata, ii consolideaza comportamentul. Copilul invata ca procedand astfel obtine orice isi doreste. Asa ca planuieste-ti reactiile dinainte si fii consecventa (si tu si partenerul) in respectarea regulilor pe care ti le impui in modul de tratarea a solicitarilor sale. Copilul tau probabil ca va incerca sa se aseze in genunchi, va lovi, trage, goli, examina sau tranti obiectele care ii atrag atentia. Intreaba cum functioneaza fiecare lucru in parte si se astepata ca tu sa fii pregatita si sa cunosti raspunsul fiecarei nelamuriri pe care o are. Nu te grabi sa rascolesti internetul, deocamdata este atent doar la primele 3-4 cuvinte din explicatiile pe care i le oferi, mutandu-si atentia catre altceva la fel de interesant pana ajungi tu la sfarsitul propozitiei. Explicatiile lungi si detaliate se lovesc de urechi surde, asa ca raspunde-i in replici scurte, clare si la obiect.

Toate aceste activitati sunt alimentate de un creier aflat la 75% din volumul pe care il va atinge in viata adulta. In urmatorii 18 ani, creierul va continua dezvoltarea si celor 25% din conexiunile ramase.

imprieteneste te 200x132 Copilul la 2 ani

Fa-ti un grup de prietene cu copii de aceeasi varsta

 

Joaca

Imbracatul/ dezbracatul, pieptanarea parului si toate aceste activitati de infrumusetare apar in timpul jocului. Ii va face placere sa se priveasca in oglinda si sa faca fete, amuzandu-se. Insa nu este capabil sa se joace prea mult, intrucat la aceasta varsta isi poate concentra atentia doar cateva minute. In schimb, va trece dintr-o activitate in alta, fiind extrem de absorbit de un lucru pentru ca la fel de repede sa gaseasca altceva, si mai fascinant. Iti va solicita prezenta si implicarea in jocul sau.

Afectiunea se dezvaluie in noi moduri la aceasta varsta. Pregateste-te pentru imbratisari spontane si pupici multi atunci cand sentimentele de iubire fata de tine ii dau navala. Chiar cand concluzionezi ca a crescut si nu mai are nevoie de tine asa de mult, copilul de 2 ani te trage de mana si solicita sa-l iei in brate.

Introdu cartile si cititul in rutina voastra zilnica. Ia-l cu tine la librarie si alegeti o carte, lasa-l sa-i intoarca paginile, sa tasteze in fata unui ecran (lucruri pe care le puteti face si acasa), apoi pune-l sa-si aleaga o carte pentru copii si cumpara-i-o. Nu-l izola de noutatile tehnologice: telecomenzile vor fi foarte apreciate de micut/ micuta, desi le va manui cu dificultate, fiind perfecte pentru “vorbitul la telefon”, spre exemplu.

La ce sa te astepti

Pot aparea ceva dereglari cu somnul luna aceasta, nefiind exclusa aparitia cosmarurilor. Visele urate sunt influentate de imaginatia copilului si incapacitatea sa de a intelege ce este real si ce nu. Parintii se pot ingrijora foarte tare la vederea copilului de 2 ani speriat de un vis. Separarea realitatii de fantezie este naturala in cazul adultilor care poseda abilitatea cognitiva de a judeca, insa la 2 ani acest lucru este aproape imposibil. Potolirea si linistirea copilului sunt reactii esentiale in astfel de cazuri. Exista situatii cand probabil ca va fi nevoie sa te asezi langa el pena se calmeaza si adoarme. Actionand astfel atunci cand are cea mai mare nevoie, vei rezolva eficient un conflict interior.

Acum se imbogateste repertoriul abilitatilor motorii grosiere. Va fi capabil sa alerge destul de bine, sa mearga cu spatele, sa danseze si sa copieze intr-o anumita masura miscarile si sa sara. Unii pot sta intr-un picior, mentinandu-si echilibrul pentru cateva secunde. Devine interesat sa cante si sa fredoneze, acompaniindu-te. Isi aduce aminte cateva cuvinte din versurile cantecelor simple pe care obisnuiti sa le cantati impreuna. Recunoaste peisaje familiare, magazine si logo-urile masinilor/ firmelor si asocieaza drumul parcurs frecventelor destinatii (stie sensul drumului spre casa, spre parc, etc.). Observa daca apare ceva nou in casa, daca mobila a fost mutata sau un obiect sta in alta pare decat trebuie.

Este varsta observatiei pentru copilul care incearca sa absoarba cat mai multa informatie si s-o inmagazineze pentru a fi folosita mai tarziu. Vei fi uimita de capacitatea sa de a retine informatie si de a o prezenta exact cand te astepti mai putin. Vizitele la bunici, iesirile in magazine si chiar si cea mai simpla activitate lasa o amprenta in memoria copilului tau de 2 ani.

face briose 150x200 Copilul la 2 ani

Bucatariti impreuna

Luna aceasta copilul:

  • numeste cel putin 6 parti ale corpului
  • jumatate din ceea ce spune poate fi inteles, are un vocabular de 50-100 cuvinte (baietii vorbesc mai putin si mai tarziu decat fetitele)
  • formuleaza propozitii formate din 2-3 cuvinte
  • coboara scarile
  • construieste un turn din 3-6 cuburi
  • inchide si deschide usile
  • stie cum il cheama si ce varsta are
  • vorbeste despre el si familia lui
  • sare
  • incepe sa observe diferentele de sex
  • incearca sa de dezbrace singur (isi scoate sosetele)
  • apar “de ce?”-urile
  • aranjeaza obiectele pe categorii

Alimentatie

Luna aceasta dedic-o noutatii! Prezinta-i feluri de mancare pe care nu le-a mai incercat pana acum. Nu te astepta sa le devoreze, insa nici nu porni la drum cu inima stransa. Atata timp cat restul familiei mananca cu placere, nu e totul in van. Daca e un mofturos, incearca sa-i servesti mancarea intr-un alt mod. In loc sa pui fiecaruia mancare in farfurie, da-le cate o farfurie goala. Pune platourile cu mancare sau supierele cu ciorba (calde, nu fierbinti) in mijlocul mesei si invita-i pe fiecare sa se serveasca. Nu acorda atentie micutului/ micutei de 2 ani, ci lasa-l sa vada cum fiecare dintre cei prezenti la masa isi umple farfuriile cu mancare. Curand va protesta ca el/ ea nu are ce manca si va dori sa se serveasca la randul lui.

Televizorul sau calculatorul nu au niciun motiv sa functioneze, mai ales in timpul mesei. Vorbiti despre ce s-a mai intamplat peste zi sau faceti planuri pentru restul zilei/ weekend/ vacanta, cerand parerea fiecaruia dintre cei care servesc masa. Implicati-l si pe cel/ cea mic/ mica, insa fara a va concentra atentia numai asupra lui. Multi copii de 2 ani au observat ca primesc mai multa atentie daca nu mananca decat daca ar face-o.

Sanatatea

refuza sa manance 200x111 Copilul la 2 ani

Mofturos?

Nu te alarma daca observi ca cel mic/ mica incepe sa fie timid. Este modul in care natura il protejeaza de potentialele pericole – copiii actioneaza in masura in care corpul le dicteaza. Revine des in bratele tale pentru a-si restabili rezervorul emotional, mai ales daca se afla intr-un mediu nefamilar sau se simte nesigur. Evita sa-l indepartezi de tine sau sa-i nesocotesti sentimentele. O parte din rolul tau este si sa-i sustii sanatatea emotionala si sociala. Desi va veni timpul cand poate recurge singur la suportul emotional dobandit, deocamdata are nevoie de tine.

Daca nu ati scapat de suzeta, este timpul sa o faceti. Daca are nevoie de ea la somn, inlocuieste-o cu o papusa, ursulet sau alt obiect de tranzitie special cumparat pentru aceasta ocazie (va fi “papusica/ ursuletul/ paturica de culcare). Suzetele au un impact negativ asupra dezvoltarii limbajului si vorbirii, prelungind suctiunea mult timp dupa ce copilul va fi incetat sa o considere o reactie de supravietuire. Suzeta imprima un aspect plictisit copilului, intr-un moment din viata cand trebuie sa arate numai fericire si bucurie de viata.

Sfaturi generale

  • Daca ati inceput antrenamentul la olita, nu fi surprinsa daca se mai intampla si accidente. O boala, o schimbare in familie, mutarea sau inceperea cresei/ gradinitei pot constitui pasi in urma in deprinderea folosirii olitei. Ramai calma si evita sa-l pedepsesti sub orice forma. Nu face asta ca sa-ti faca tie viata grea; are abia 2 ani, este mic si invata.
  • Daca e vara, luati masa pe terasa sau organizati picnic-uri in weekend. Copilul va adora noutatea evenimentului si schimbarea de program. Lasa-l sa te ajute in aranjarea si pregatirea mesei.
  • Mergeti la dentist daca nu ati facut-o pana acum. Daca inca mai suge din biberon, fa tot posibilul sa renuntati si la tetina. Cariile dentare provocate de suptul biberoanelor de lapte, suc sau alte substante dulci sunt des intalnite si pot fi evitate in totalitate.
  • Da-i mici sarcini casnice de facut: sa sorteze tacamurile (cu exceptia cutitelor), sa-si curete masuta la care picteaza/ coloreaza, sa sorteze rufele murdare impreuna cu tine. Supravegheaza-l atent de fiecare data si fii pregatita sa-i oferi explicatii teoretice si practice in orice imprejurare.

Dezvoltarea copilului luna cu luna

Cum ati sarbatorit implinirea celor 2 anisori?