Specialistii confirma ca cei mici se adapteaza gradinitei in ritmul lor, niciodata acelasi pentru doi copii. Oricare ar fi varsta copilului, parintii il pot ajuta sa treaca mai usor peste separarea de ei si adaptarea in colectivul gradinitei.
In primul rand, copiii isi dau seama daca parintele nu este in apele lui atunci cand il lasa la gradinita, iar ei se adapteaza acestei stari. Indiferent de varsta copilului, explica-i de ce trebuie sa pleci si el sa ramana acolo, precizandu-i si cand te intorci (ora, pentru copiii mai mari sau momentul – dupa somn, dupa gustarea de dupa-amiaza- pentru cei mai mici dintre ei). Mai ales in primele saptamani de gradinita ale copilului, incearca sa fii cat mai punctual cand vine ora de luat copilul acasa. Vazand ca intarzii, cei mici se pot ingrijora sau speria de-a dreptul, crezand ca i-ai uitat acolo.
Majoritatea copiilor se adapteaza in decursul a catorva saptamani, maxim 1 luna si jumatata, personalitatea si varsta copiilor avand un cuvant greu de spus cand vine vorba despre ritmul in care fiecare dintre ei se obisnuieste cu mersul la gradinita, activitatile care se desfasoara acolo si, nu in ultimul timp, cu educatoarea si colegii de grupa. Rar se intampla sa existe copii care nu se adapteaza. Daca trec 2 luni de zile si cel mic inca refuza sa mearga la gradinita, este cazul sa schimbati gradinita: poate mediul de lucru nu i se potriveste sau este un copil care necesita mai multa atentie decat ceilalti copii de varsta lei, ceea ce inseamna ca o gradinita cu grupe formate din copii putini (maxim 7-8) ar putea fi o solutie pentru el.
Ia in considerare si aspectele de mai jos atunci cand trebuie sa adaptarea la gradinita mai uosara pentru copilul tau:
- Cand ii vorbesti despre gradinita, fa-o intr-un mod distractiv, amuzant, care sa-i incite curiozitatea. Inventeaza povesti despre gradinite, povesteste-i amintirile cu care ai ramas de la gradinita unde ai mers, tu si tatal lui, spune-i ca merge la un “club/ loc de joaca” daca este reticent la notiunea de gradinita, un loc unde se va juca cu multi copiii si va invata sa faca tot felul de lucruri: sa picteze fructul lui preferat sau personajul de desene/ carte preferat, sa invete cantece/ poezii noi, etc.
- Vizitati impreuna gradinita. Ia-l cu tine sa vizitati gradinita inainte de inceperea propriu-zisa a anului scolar. Lasa-l jumatate de zi in sala de clasa impreuna cu viitorii colegi de grupa, insa ramai in apropiere. Invita-l sa se joace, sa interactioneze cu copiii. La sfarsit, pe drumul de intoarcere, intreaba-l daca i-a placut si daca ar fi incantat sa se joace cu noii lui prieteni in fiecare zi. Repetati vizita de 2-3 ori pe saptamana, timp de 2 saptamani: ii va permite sa invete copiii si sa te intrebe despre ei, in cazul in care va fi incantat de orele petrecute la gradinita. De asemenea, copilul se familiarizeaza cu sala de clasa, copiii si activitatile care au loc in orele de curs.
- Explica-i programul. Spune-i ca o sa-l aduca mami sau tati dimineata la gradinita, apoi el ramane acolo sa manance si apoi sa se joace cu prietenii lui. La pranz va manca din nou, apoi se va spala putin si va merge sa doarma, tot alaturi de prietenii lui. Dupa ce se trezeste se mai joaca putin si apoi vine mami sau tati sa-l ia acasa. Fiecare cu serviciul lui!
- Nu te furisa pe usa, chiar daca incepe sa planga. Ii vei ruina sentimentul de incredere pe care il are in tine. Ofera-i siguranta explicandu-i ca “Mami trebuie sa mearga la munca”, saruta-l, imbratiseaza-l si apoi iesi pe usa, lasand educatoarea sa-l atraga in activitati care sa-i distraga atentia de la separarea de tine.
-
In saptamanile de acomodare, adu-i cateva lucruri familiare de acasa. Paturica sau jucaria preferata ii da un sentiment de siguranta, ca nu e singur pe lume, abandonat de toti si toate.
- Nu monopoliza discutiile zilnice dintre tine si copil despre mersul la gradinita. Mai mult decat atat, fii calma si relaxata in prima zi de gradinita pentru a-i induce si copilului o atitudine de incredere si siguranta.
- Puteti incepe acomodarea la gradinita doar cu programul de jumatate de zi, pana la masa de pranz, pentru primele 2-3 luni. Apoi, odata ce s-a imprietenit cu toti copiii, ii poti propune sa ramana sa doarma acolo, impreuna cu colegii mult indragiti.
- Seara, inainte de prima zi de gradinita, faceti bagajul impreuna si lasa-l sa-si aleaga hainele pentru a doua zi. Pune-l la culcare mai devreme: dimineata trebuie sa va faceti gata la timp.
- Poti sa-l inveti o poezioara despre gradinita: Gradinita mea iubita, Toamna la gradinita, Gradinita.
Comentarii