Pe langa jocurile pe care le poti aborda cu bebelusul tau pentru a deprinde coordonarea, echilibrul si vigoarea necesare mersului, exista jucarii si articole de imbracaminte care ii pot usura procesul de invatare, la fel cum exista si dispozitive care inhiba (sau se pot dovedi chiar periculoase) mersul.
Iata cateva lucruri bune de retinut pe masura ce copilul tau incepe sa mearga:
- Tine-l de manuta/ manute si mergeti cat de mult doreste copilul. Ajuta-l atunci cand te solicita: in cazul treptelor sau obstacolelor.
- Pune 2 scaune fata in fata, sprijinite de perete. Aseaza, alterativ, jucaria preferata pe fiecare dintre scaune si incurajeaza-l sa ajunga la ea deplasandu-se intre cele doua scaune, la inceput sprijinind peretele, apoi singur, fara niciun suport. In rolul scaunelor va puteti transforma voi, parintii: stai fata in fata cu taticul si lasa copilul sa treaca de la unul la altul, in timp ce voi il incurajata si aclamati, ajutati sau nu de jucaria preferata.
- Alta varianta ar fi plasarea unui scaun langa canapea si incurajarea copilului sa mearga intre scaun si sofa. Pe masura ce devine sigur pe el, scaunul se indeparteaza din ce in ce mai mult de canapea, oferind posibilitatea copilului de a face un pas adevarat, de unul singur, fara sprijin.
- Faceti baloane de sapun: afara folositi o paturica pe care o asezati pe iarba, iar in casa acoperiti podeaua cu hartie de ziar sau un cearsaf pe care il spalti ulterior. Fa baloane de sapun si incurajeaza copilul sa ajunga la ele pentru a le sparge.
- Jucariile de impins (antemergatoare) ajuta. Un cos de cumparaturi de jucarie (asemanatoare celor de la supermarket-urile mari) sau o masina de tuns iarba ofera copilului control si sustinere pe masura ce se ridica si o impinge inspre sensul de mers. Antemergatoarele rafineaza simtul echilibrului si ii dau copilului incredere ca poate ajunge unde isi doreste. Cauta articolele solide cu o bara sau maner pe care se poate sprijini, baza larga si roti mari care sa impiedice jucaria sa se rostogoleasca.
Nu este exclus sa dai peste una din situatiile de mai jos:
-
Pot surveni intreruperi in procesul de invatare a mersului. Un copil decis sa acumuleze cat mai multe etape de evolutie – cum ar fi sa imite pudelul familiei sau sa reuseasca sa apuce bucatele de mancare intre degetul mare si aratator, hranindu-se singur – poate lua o pauza de cateva saptamani, chiar si o luna, din exersarea mersului. Este posibil si ca micutul sa fie extrem de incantat de toate locurile in care poate ajunge mergand de-a busilea, incat nu se grabeste sa sprijine peretii. Poate ca mersul i se pare mai incet decat taratul…Exista si copii care, initiati in mersul biped, se intorc rapid la mersul in patru labe dupa o cazatura mai serioasa sau o scurta perioada de boala.
- Asteapta-te la o perioada de putina dependenta de unul din parinti (si la tipete nocturne). Provocarea si libertatea mersului pot fi frustrante sau chiar inspaimantatoare pentru unii copii, asa ca nu te mira daca piticul incepe sa manifeste putina anxietate de separare sau nevoia suplimentara de reasigurare a dragostei ce i-o purtati fiecare dintre parinti, mai ales atunci cand e obosit sau prea stimulat. Unii dintre micuti se “blocheaza” in pozitia de mers sprijinit, ceea ce explica de ce esti trezita in toiul noptii de tipetele copilului agatat de marginea patului si care nu mai reuseste sa se coboare. Asa ca asigura-te ca ii arati din timp cum sa-si indoaie genunchii si sa se aseze.
Asa DA:
- In piciorusele goale! Picioarele goale ofera un contact mai apropiat cu podeaua, ajutand copilul sa-si dezvolte echilibrul, coordonarea. Daca-ti este teama ca e prea rece in casa, da-i niste sosetele antiderapante. Pentru plimbarile exterioare, opteaza pentru pantofiori usori, cu talpa foarte flexibila. Evita ghetele inalte sau adidasii inalti – prea mult suport in jurul gleznei poate incetini progresul copilului prin constrangerea libertatii de miscare. Citeste si aici: Alegerea primei perechi de incaltaminte.
- Il poti incuraja sa mearga stand sau ingenunchind in fata lui si tinandu-l de manute. Sau ii poti tine ambele manute si sa-l lasi sa mearga spre tine.
- Invata-l sa ingenuncheze. In parc sau in fata blocului, leaga-i largut putina banda adeziva de hartie de fiecare incheietura a manutelor, cu partea lipicioasa in afara. De fiecare data cand vrea sa ia ceva de pe jos – adica destul de des – invata-l cum sa ingenuncheze si sa apuce ceea ce isi doreste. Arata-i cum sa se si ridice la loc in picioare si lipeste ceea ce a adunat de pe jos pe banda adeziva din dreptul manutelor (de preferat, e vor evita culegerea si lipirea mucurilor de tigara, resturilor de mancare, oaselor de caini, etc.). Repetati actiunea de mai multe ori; copilul va invata garantat cum sa ingenuncheze si sa se ridice singur.
Asa NU:
- Nu-l imbraca prea tare. Daca incepe sa mearga sprijinit imediat cu venirea iernii, hainele groase si sosonii din picioare il pot incetini. Indiferent de anotimp, incearca sa-l imbraci lejer, comod, nici prea gros (il va constrange in miscare), insa nici prea usor sau cu haine mari de care se poate impiedica. Un body simplu, fara picioruse, e ideal pentru zilele calduroase, iar iarna poti adauga un dres mai grosut sau o pereche de colanti. Fustitele dragalase ale fetitelor mai mult impiedica decat ajuta, asa ca pastreaza-le pentru vizite sau parade scurte de moda.
- Nu premergatorului! Premergatoarele sunt diferite de jucariile de impins (antemergatoare). Premergatorul este o jucarie inchisa cu o tavita sau bara de protectie in jurul ei si roti. Copilul sta in premergator si se misca prin casa cu ajutorul rotilor. Premergatorul nu invata copilul sa mearga si chiar il poate descuraja in procesul de invatare a mersului, copilul invatand sa se bazeze mult prea mult pe suportul oferit de acesta. Medicii si chiar unele organizatii (de exemplu Asociatia Americana de Pediatrie) descurajeaza folosirea premergatoarelor, intrucat studiile arata ca
acestea pot incetini dezvoltarea motorie si pot cauza probleme de spate. Premergatoarele se pot rasturna sau
rostogoli pe scari, ranind copilul. In Canada, premergatoarele au primit interdictie de a fi promovate, importate sau vandute. Centrele de activitati, desi nu prezinta pericol de rostogolire, nu imbunatatesc abilitatile motorii ale copilului, chiar daca acesta e capabil sa stea de unul singur si sa se joace in interiorul lor. Copilul trebuie sa-si dezvolte trunchiul si muschii bratelor pentru a reusi sa mearga, si nu numai muschii picioarelor, asa ca nu-l lasa sa petreaca mai mult de 30 minute intr-un centru de activitate stationar.
Comentarii