baby shoes 200x132 Alegerea primei perechi de incaltaminte

Prima pereche de incaltaminte

Copilasul tau merge! Acum este momentul sa colinzi magazinele pentru primele incaltari ale bebelusului tau. Inainte sa cumperi, totusi, citeste cateva generalitati si sfaturi despre primii pantofiori din viata micutului, lucruri care te vor ajuta sa treci cu bine de aceasta experienta.

De ce trebuie sa-i cumpar incaltaminte?

Picioarele copilului tau sunt foarte importante si trebuie mentinute intr-o stare perfecta – va merge mai bine de 100.000km in timpul vietii, deci e foarte important sa avem grija cum se cuvine de ele inca de la primele luni de viata. Dupa nastere, piciorul bebelusului va avea doar cateva oase in comparatie cu piciorul unui adult, si va fi nevoie de 18 ani pentru cartilagiile din interiorul piciorusului pentru a se suda, calcifia si deveni 26 de oase ale unui adult. Adultii acuza la maturitate multe probleme care isi au radacina in purtarea unor perechi de incaltari nepotrivite de-a lungul copilariei.

Cand ar trebui sa-i cumperi de incaltat copilului?

Bebelusul va fi capabil sa stea in picioare de unul singur in jurul varstei de 10-11 luni, insa se va uita in jur pentru sprijin si isi va rasfira degetele de la picioare pentru a-si mentine echilibrul.
Daca micutul incepe sa faca cativa pasi, nesustinut, atunci inseamna ca momentul a sosit. Multi parinti prefera sa-si lase copiii sa mearga fara pantofi, ceea ce este bine. A merge descult o perioada rezonabila poate fi de ajutor pentru noii plimbareti, care simt nevoia sa-si dea seama cum le functioneaza picioarele inainte ca ele sa fie captivele pantofiorilor cat e ziua de lunga. Dar exista momente, totusi, cand este periculos sau de-a dreptul grosolan sa mearga desculti, asa ca toti copilasii au nevoie de o pereche de pantofi care sa le protejeze de ranipiciorusele cele scumpe.

Ce fel de incaltari ar trebui sa cumpar?

Pantofii de copii trebuie sa fie flexibili si moi, asa incat copilasul sa-si foloseasca corect piciorusele pentru mentinerea echilibrului. Talpa pantofului trebuie sa fie nealunecoasa si sa aibe tractiune. Pantofiorii cu glezna inalta nu sunt neaparat necesari pentru suportul gleznei, insa daca alegeti un asemenea pantof, asigurati-va ca micutul isi mai poate misca glezna, altfel va avea dificultati la mers. Cautati pantofi dintr-un material care sa “respire”, astfel incat picioarele copilului sa stea confortabil si sa nu transpire.

Care este marimea potrivita?

Copiii n-ar trebui sa rupa pantofii. Dupa ce micutul tau a facut inconjurul magazinului de cateva ori incaltat cu noii lui pantofiori, scoateti-i incaltarile si verificati daca exista semne de frecare sau piscaturi. Daca pantofii ii freaca piciorusul sau vi se pare ca ii ingreuneaza mersul, gasiti alta pereche de incaltari. Ar trebui sa reusiti sa va strecurati degetul mic intre calcaiul pantofului si piciorusul copilului, iar intre degetele si varful incaltarii trebuie sa fie spatiu cat latimea degetului mare.

Sireturi sau scai (Velcro)?

Sireturile trebuie legate de mai multe ori pe durata unei purtari zilnice, ceea ce ar putea pune parintii sa cauteincaltaminte cu scai mai degraba. Este alegerea dvs. personala. Incaltamintea cu sireturi e mai greu de descaltat pentru copii. Cu scaiul nu le este greu sa-si dea seama cum sa scape de pantofiorii cei noi, asa ca asteptati-va ca noua “joaca” de a desprinde scaiul pantofiorilor si a-si arunca incaltarile cat colo sa-l fascineze repede si sa se simta atras de noua lui descoperire. Incercati sa-i legati sireturile de cateva ori in magazin. Veti lega si dezlega sireturile acestea de multe ori, asa ca asigurati-va ca sunt destul delungi si usor de manevrat. Daca alegeti pantofiori fara sireturi sau scai, de tipul celor in care se introduce piciorusul, cu putin elastic pe laterale, incaltati-i si descaltati-i de mai multe ori in momentul cumpararii pentru a fi siguri ca se intoduc usor si ca raman in picioare, nu cad atunci cand copilul merge.

Cand ar trebui sa cumpar?

La fel ca si noi, adultii, piciorusele copiior se pot umfla uneori spre sfarsitul zilei. Daca mergeti la cumparaturi de pantofiori in a doua parte a zilei, veti evita ca incaltarile sa devina prea stramte atunci cand piciorusele obosite de atata alergat prin parc se umfle. Planificati iesirea prin magazine dupa somnul de dupa-amiaza sau alegeti un moment al zilei cand copilul este intr-o dispozitie buna. Mersul la cumparaturi de pantofiori cu un copilas obosit si marait, care sa alerge de colo-colo fara astampar, va fi o experienta tare neplacuta.

Cat de des trebuie sa-i cumpar de incaltat?

Incercati pantofiorii (daca aveti mai multe perechi) macar 1 data pe luna. Copiii cresc diferit, dar, de regula, asteptati-va sa cumparati masuri mai mari o data la fiecare 3-6 luni. Unii copiii e posibil sa aiba nevoie de pantofi mai mari chiar lunar. Verificati pantofii de orice semn de uzura si fiti gata sa-i schimbati imediat daca talpa crapa sau daca apar gauri pe undeva.