aerosoli artificiali 200x200 Terapia cu aerosoli artificiali. Nebulizatorul

Terapia cu aerosoli artificiali

Terapia cu aerosoli este din ce in ce mai folosita de catre medicii romani in tratarea infectiilor cailor respiratorii superioare, mai ales in cazul copiilor mici si al prescolarilor.

Aerosolii sunt particule fine de substanta lichida sau solida combinata cu un mediu gazos (aer natural sau aer comprimat) si inhalate prn caile respiratorii in plamani, de aici si tipul aerosolilor:

  • naturali: marini (in zona digurilor, acolo unde se sparg valurile), de padure (prin combinarea unei substante volatile cu polenul din aer) sau de salina
  • artificiali: generati de dispozitive speciale numite nebulizatoare.
  1. Aerosolii artificiali
  2. Nebulizatorul
  3. Cum sa relaxezi copilul in timpul nebulizarii
  4. Recomandari

Aerosolii artificiali

Aerosolii sunt deseori folositi in afectiunile care se manifesta prin tuse, respiratie dificila sau rinoree, insanatosirea pacientului survenind mai repede decat in cazul administrarii clasice de medicamente. Aerosolii ajuta copilul prin fluidizarea mucusului din plamani, facand posibila eliminarea mucilor prin tuse si suflarea nasului si totodata relaxeaza muschii cailor respiratorii astfel incat sa intre o cantitate mai mare de aer in plamani.

Terapia cu aerosoli are o eficienta crescuta si efecte secundare minime fata de un tratamnet medicamentos clasic, putand fi folosita atat de sugari, cat si de adulti intrucat nebulizatorul este accesorizat cu masti inhalatorii separate copil/ adult sau cu un ajutaj (un capat bucal care se introduce in gura sau nazal, atunci cand se trateaza sinuzitele).

Ce medicamente se folosesc in terapiile cu aerosoli?

  • corticosteroizi inhalatori: foarte larg raspanditi in tratarea astmului, reduc inflamarea tractului respirator, ale tuburilor bronhiale si suprapraproductia de mucus
  • bronhodilatatoare: se folosesc in caz de nevoie pentru ameliorarea simptomelor de astm (Miofilin, Atrovent, Salbutamol)
  • medicamente antiinflamatorii nonsteroide: reduc inflamarea cailor respiratorii; desi prezinta cateva efecte adverse, acestea nu controleaza la fel de bine simptomele de astm alergic ca corticosteroizii inhalatori (Flixotide)
  • antibiotice: Gentamicina
  • alte substante: aerosoli cu ser fiziologic sau bicarbonat de sodiu

Cine are nevoie de terapia cu aerosoli?

Terapia cu aerosoli este deosebit de eficienta in administrarea medicamentelor pentru astm la sugari si copii mici. Folosite corect, prezinta o eficienta deosebita in gestionarea astmului alergic.

Aerosolii sunt indicati si in:

  • afectiunile ORL: sinuzite, rinofaringite, amigdalite, laringite
  • afectiunile pulmonare: bronsite, bronsiolite, astm bronsic, traheite, bronsiectazii

Nebulizatorul

AEROSOL PISTON AEROTERAPIE Medifit MD 518 500x500 200x200 Terapia cu aerosoli artificiali. Nebulizatorul

Nebulizator cu compresor (pediatric)

Nebulizatorul transforma medicamentul din forma lichida in suspensie formata din particule foarte fine si care sunt inhalate in plamani cu ajutorul unei masti sau a unui ajutaj. Nebulizatoarele sunt eficiente mai ales in tratamentul copiilor cu astm, insa si adultii sau copiii mici cu probleme respiratorii, raceli, sinuzite sau afectiuni pulmonare si din sfera ORL beneficieaza de avantajele sale. Sunt folosite cu precadere cand trebuie administrate doze mari de substante inhalatoare, terapia folosind nebulizatorul fiind deseori numita “tratament respirator”.

Nebulizatoarele pot fi:

  • cu compresor: cel mai folosit tip de nebulizator; presupune un compresor care furnizeaza aer comprimat nebulizatorului
  • cu ultrasunete: este mai usor si mai silentios decat un nebulizator cu compresor, principalul lui avantaj fiind transformarea medicatiei folosite in particule extrem de fine (5 microni) care sunt mai usor de inhalat in plamani.

Nebulizatoarele pot fi conectate la o sursa de curent sau pot functiona pe baterie (portabile). Cele care se introduc in priza sunt mai mari decat cele portabile, insa mai ieftine. 

Cum se foloseste corect nebulizatorul?

Asamblarea nebulizatorului se face cu ceva timp inainte de ora la care trebuie sa se realizeze administrarea medicatiei, mai ales cand este vorba despre un copil a carui rabdare, dupa cum bine stim, este limitata. Asamblarea prealabila iti ofera si avantajul de a fi increzatoare si stapana pe situatie, pentru a nu speria si mai mult copilul pus in fata unui aparat despre care nu stie nimic.

Se va respecta intocmai medicamentatia prescrisa de medic, dozele si modul de combinare al medicamentelor. De obicei, medicamentele folosite in nebulizare se amesteca cu ser fiziologic si nu apa distilata, intrucat aceasta irita mucoasele.

  • Inainte de inceperea tratamentului, spala mainile cu sapun si usuca-le bine.
  • Masoara cu atentie doza de medicament prescrisa. Foloseste instrumente dozatoare sterile (seringi de unica folosinta) pentru a fractiona medicamentatia.
  • Copilul mai mare va sta pe scaun, cu spatele drept, cel mic poate sta in poala unui parinte. Masca se fixeaza bine pe fata, iar ajutajul (piesa care se introduce in gura) trebuie pozitionat intre dintii copilului, buzele captusind si sigilind gura.
  • Respiratia trebuie sa fie inceata si adanca. Daca este posibil, respiratia trebuie mentinuta 2-3 secunde inainte de a expira aerul din cavitatea toracica pentru a permite medicatiei sa se instaleze pe caile respiratorii. Inhalarea aerosolilor este completa si eficienta daca fiecare respiratie a copilului face ca suspensia de particule sa dispara.
  • Terapia cu aerosoli dureaza in jur de 5-10 minute, in functie de cantitatea de medicament prescrisa. Aparatul trebuie lasat sa functioneze inca 1 minut dupa ce nu mai produce suspensie si abia apoi sedinta de nebulizare se declara incheiata.
  • Verifica ca medicamentul sa nu fi aderat la peretii cupei, procedand la agitarea ei usoara in timpul tratamentului.

Masca nebulizatorului

vyr 139md6026 z 195x200 Terapia cu aerosoli artificiali. Nebulizatorul

Nebulizator cu ultrasunete Laica

Daca copilul nu este destul de mare pentru a folosi ajutajul, medicatia va fi administrata folosind masca nebulizatorului care, desi poate inspaimantatoare pentru un copil, asigura o tratare corecta a afectiunii copilului prin patrunderea in plamani a unei cantitati suficiente de medicatie pentru imbunatatirea starii de sanatate. De aceea, parintii care realizeaza nebulizarea fara masca, indreptand suspensia de aer catre fata copilului in timp ce acesta doarme (fiind prea speriat sa accepte tratamentul treaz), trebuie sa stie ca medicatia care ajunge in plamanii copilului este insuficienta. Distanta optima la care poate fi tinuta masca in timpul nebulizarii este de 2,5 cm de fata copilului, asigurand o transmisie de 80% a medicatiei in plamani fata de 50% daca masca ar fi tinuta la 5cm de fata.

Efecte secundare

Daca copilul acuza ameteala, vomita sau tuseste tare in timpul nebulizarii, luati o pauza de 5 minute. Ajuta-l sa se relaxeze si sa-si revina la respiratia normala, apoi reluati tratamentul. Efectele secundare sunt induse de medicatie si nu de aparatul de aerosoli in sine.

Cele mai comune efecte secundare care apar in urma folosirii nebulizatorului sunt:

  • iritatie usoara pe gat sau caile respiratorii cu apariti raguselii sau unui gat dureros
  • gura uscata
  • gust neplacut in gura
  • daca componentele nebulizatorului nu sunt igienizate corect, poate surveni o infectie bacteriana 

Curatarea nebulizatorului

Pentru a preveni infectiile, nebulizatorul trebuie igienizat dupa fiecare folosire intr-o incapere ferita de fum de tigara si praf, departe de ferestrele deschise:

  • Cupa in care se introduc medicamentele trebuie clatita cu apa calduta, apoi scuturata bine pentru a elimina excesul de apa si lasata la uscat. La sfarsitul unei zile de tratament (care de obicei se prescrie de 2 ori pe zi) cupa, masca si ajutajul nebulizatorului vor fi spalate in apa cu sapun sau putin detergent de vase, clatite foarte bine si lasate la uscat. Tubul compresorului nu trebuie curatat.
  • La fiecare 3 zile de tratament, dupa spalarea echipamentului, acesta trebuie si dezinfectat cu o solutie de apa cu otet: 120ml otet la 400ml apa. Echipamentul se scufunda in solutie pentru 20 minute, apoi se clateste sub jet de apa continuu. Se scutura de excesul de apa si se lasa la uscat pe un prosop de hartie. Echipamentul nebulizatorului se va usca totdeauna complet inainte de a fi reintrodus in geanta sau punga de plastic.
  • Nebulizatorul trebuie curatat prin lasarea lui sa functioneze doar cu apa curata, dupa fiecare sedinta de aerosoli

Depozitarea nebulizatorului

  • nebulizatorul se pastreaza in gentuta furnizata de producator sau infasurat intr-un material textil curat.
  • compresorul nu se depoziteaza si nu se pune pe podea in timpul terapiei cu aerosoli.

nebulizator pediatric Terapia cu aerosoli artificiali. NebulizatorulCum sa relaxezi copilul in timpul nebulizarii

E important ca cel mic sa fie linistit in momentul nebulizarii, intrucat atunci cand plange nu respira corect, iar particulele de medicatie nu ajung in cantitate suficienta in plamani. Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul sa accepte mai usor tratamentul cu aerosoli:

  • Administreaza-i aerosolii in acelasi loc si la aceeasi ora in fiecare zi pe perioada tratamentului, pentru a se obisnui si accepta nebulizarea ca pe o rutina
  • Inventeaza un joc de roluri. Spune-i ca este un astronaut pornit in aventura salvarii planetei. Exista si nebulizatoare special concepute pentru copii, cu forme prietenoase, gen catel, pinguin, trenulet.
  • Invita copilul sa coloroze nebulizatorul cu ajutorul unei carioci sau sa lipeasca abtipilduri pe el
  • Uitati-va la un film de desene animate sau citeste-i cartea preferata
  • Daca copilul e mai mare, lasa-l sa-si asume responsabilitatea efectuarii tratamentului. Chiar si cei mai mici pot ajuta la plasarea corecta a mastii pe fetisoara lor sau la pornirea/ oprirea nebulizatorului
  • Lauda-i efortul de a mentine masca pe fata si a suporta tratamentul cu aerosoli.

Recomandari

Bazandu-ne pe cele scrise mai sus, iti putem face urmatoarele recomandari de aparate de aerosoli, cu mentiunea ca toate pot fi folosite de intreaga familie, insa cele cu ultrasunete prezinta avantajul de a fi mai silentioase (ceea ce inseamna ca poti opera terapia cu aerosoli si in timp ce copilul doarme) si cu un timp mai scurt de dispersie a substantei medicamentoase:

  • Aparat de aerosoli cu ultrasunete Laica: un produs foarte bine vandut, silentios, usor de folosit, cu rata de retur nula
  • Aparat de aerosoli cu compresor Omron: un aparat de uz casnic conceput de o firma medicala japoneza, deosebit de fiabil si apreciat de parinti si cadre medicale din toata tara, fara retururi
  • Aparat de aerosoli cu compresor Omron, varianta pentru copii: aceeasi calitate japoneza, “ambalata” intr-o forma usor acceptata de copilasi, prietenos cu cei mici, ii ajuta sa treaca mai usor peste teama produsa de zgomotul aparatelor cu compresor
  • Aparatele de aerosoli cu compresor 3A Healthcare: marca italiana, foarte convenabile ca pret, gama varianta de modele, certificate medical, fara retururi
  • Aparat de aerosoli cu compresor Laica: prezent in top 3 aparate de aerosoli solicitate de parinti, pretul si fiabilitatea il califica in preferintele parintilor
  • Aparat cu ultrasunete Micro Air de la Omron: portabil, poate fi folosit in orice pozitie, inclusiv intins in pat, foarte apreciat de clienti de toate varstele, bine vandut, fara retur 
Folosesti aerosoli in tratarea racelilor sau altor afectiuni ale familiei tale? Consideri eficienta nebulizarea?