saptamana12 200x150 Saptamana 12 de sarcina

Copilul in saptamana a 12-a

Copilul tau creste acum intr-un ritm ametitor. Ai 12 saptamani de sarcina iar copilul are 10 saptamani de la conceptie.

Fatul are o lungime de 4-6cm si cantareste 15g. Ii apar unghiile degetelor de la maini, barbia i se ridica din piept pe masura ce gatul devine mai puternic, pielea isi pierde usor-usor din transparenta. Rinichii secreta urina, intestinele coboara in cavitatea abdominala (pana acum s-au dezvoltat in interiorul cordonului ombilical), se dezvolta reflexele: indoaie degetele, inchide/ deschide pumnul, poate aparea reflexul suptului.

Pentru tine, saptamana 12 va fi mai usoara decat cele de dinainte. Vei descoperi ca greturile matinale au disparut si vei simti un nou val de energie, apatitul sexual revine, desi alte simptome de sarcina abia isi fac aparitia.

La acest moment al sarcinii, uterul se va desparti de vezica biliara pentru ca el creste si inainteaza. Acest lucru este minunat pentru ca nu va mai apasa pe vezica urinara si nu vei mai urina la fel de des ca inainte.

Unghiile si parul tau vor suferi si ele niste modificari. Unele femei isi pot pierde din par. Altele pot observa ca parul este sanatos si creste mai repede, la fel se poate intampla si cu unghiile tale.

O sa constati ca iei in greutate la solduri si pe picioare, iar sfarcurile isi intensifica culoarea. La fel, e posibil ca mijlocul abdomenului, de la buric catre parul pubian, se se coloreze si el mai intens. Durerile de cap vor deveni un lucru obisnuit pentru ca sangele creste in volum. Daca aceste dureri de cap te deranjeaza, ia legatura cu medicul.

« Saptamana 11 Saptamana 13 »