pregnancy week13 187x200 Saptamana 13 de sarcina

Copilul in saptamana a 13-a

In timpul celei de-a 13-a saptamani fetusul incepe sa semene din ce in ce mai mult a copil! Ochii se muta de pe lateralele capuilui spre mijlocul fetei, permitand urechilor sa creasca acolo unde le e locul. Acum se formeaza corzile vocale, pregatindu-se pentru tot plansul ce va urma. In cele din urma, intestinele vor inainta din ce in ce mai mult in cavitatea abdominala, se formeaza coastele. Ficatul va secreta bila, iar pancreasul va produce insulina. Rinichii si tractul urinar sunt complet formate si vor incepe sa-si intre in rol, eliminand lichidul amniotic inghitit. Bebelusul masoara in jur de 8cm si cantareste aproape 45g.Intre timp, corpul tau va suferi si el schimbari. Ce surpriza! Felicitari, aceasta este cea mai confortabila si placuta parte a sarcinii! Corpul tau este obisnuit cu schimbarile fizice si hormonale. Vei avea mai multa energie si nu-ti va mai fi rau dimineata, apetitul sexual e in toi. Vei resimti doar o usoare durere de cap ocazionala, insa asta este tot.

In timpul acestei saptamani uterul incepe sa se intinda. Vei simti niste dureri abdominale sau dureri ale muschilor laterali, deoarece muschii care sustin uterul incep cu adevarat sa lucreze – se intind pentru a se gazdui uterul marit. E posibil ca acum sa apara semne de intindere a pielii pe abdomen, sani, solduri si fund (vergeturi). Oricum, e mai bine decat cu greata de dimineata!

Esti in prima saptamana a celui de-al doilea trimestru de sarcina, ceea ce inseamna ca bebelusul tau a avut o dezvoltare fulminanta pana la aceasta data, riscul de avort spontan reducandu-se cat se poate de mult.

Nu uita sa iei legatura cu medicul tau pentru urmarirea indeaproape a sarcinii. Ai grija la dieta si incearca sa nu depasesti aportul caloric zilnic cu mai mult de 300-500kcal fata de cel normal.

« Saptamana 12 Saptamana 14 »