saptamana14 200x200 Saptamana 14 de sarcina

Saptamana a 14-a

Copilasul se va misca mult mai des decat inainte si e posibil ca tu sa simti miscarile sale, desi majoritatea mamicilor simt primele batai in burtica in saptamanile 18-20 de sarcina. Oasele fatului se intaresc, permitandu-ti sa devii si tu constienta de “petrecerea” din pantecul tau. Picioarele cresc mai lungi decat mainile, fatul incepe sa-si suga degetul, oferindu-va o “priveliste” frumoasa la ecografie. Bebelusul experimenteaza o maturare in plin avant a formatiunilor neurologice, ceea ce permite muschilor faciali sa capete tot felul de expresii.

Pana acum copilul tau are in jur de 10-11 cm lungime si cantareste aproximativ 50g. Organele genitale sunt foarte active, fetitelor le coboara ovarele din abdomen in pelvis, iar baieteilor li se formeaza prostata. Hormonii isi intra in rol, apare un perisor fin care ii acopera tot corpul (lanugo).

In ceea ce te priveste, o sa descoperi alte schimbari asupra corpului tau pe care nu le-ai fi atribuit sarcinii. E posibil sa-ti sangereze nasul sau sa devina mai uscat decat de obicei. Acest lucru se datoreaza volumului crescut de sange care-ti afecteaza nivelul de estrogen, care, odata crescut, face sa se  umfle membranele nazale! Vei observa ca ligamentele din jurul abdomenului vor continua sa se intinda pentru a sustine pantecul in crestere.

Daca tu si medicul tau considerati necesara efectuarea unei amniocenteze (extragerea a 20-30 ml de lichid amniotic pentru depistarea modificarilor in garnitura cromozomiala si depistarea schimbarilor metabolice ale fatului), aceasta se va programa intre saptamana 16 si 18 de sarcina. Amniocenteza masoara cantitatea de alfafetoproteina(AFP) din lichidul amniotic. Este important sa discuti riscurile si avantajele efectuarii acestei proceduri cu medicul tau.

« Saptamana 13 Saptamana 15 »