Corpul uman transforma hrana in zahar si o depoziteaza in vene. In acelasi timp, pancreasul produce un hormon numit insulina. Insulina ajuta ca zaharul sa ajunga din sange in celule, pentru a produce energie. Cand productia de insulina nu are loc sau este prea mica, apare diabetul. Conform fundatiei March of Dimes, una din 100 de femei au diabet inainte de a ramane insarcinate, si 3-5% din femei fac diabet in timpul sarcinii(cunoscut ca diabet gestational).
Exista trei clasificari diferite ale diabetului:
- Tipul 1
- Tipul 2
- Gestational (care apare doar la femeile insarcinate).
Tipul 1 de diabet este cunoscut fie ca “diabet insulino-dependent” sau “diabet juvenil”. Cand o persoana este diagnosticata cu diabet tipul 1, pancreasul ei nu produce deloc insulina. Diabeticii cu tipul 1 trebuie sa faca injectii cu insulina zilnic pentru a supravietui.
Tipul 2 de diabet este cel mai raspandit dintre cele trei tipuri, aparand la 90% dintre diabeticii din SUA, de exemplu. In cadrul tipului 2, pancreasul nu produce suficienta insulina sau insulina produsa nu functioneaza corect. Starea sanatatii diabeticilor de tipul 2 este monitorizata, de obicei, cu ajutorul urmaririi zilnice a nivelului de glucoza, medicamente orale, o dieta modificata si efort fizic.
Diabetul gestational se dezvolta, de obicei, in jurul saptamanilor 24-28 ale sarcinii si, de cele mai multe ori, dispare dupa ce femeia naste. Diabetul gestational, la fel ca diabetele de tipul 1 si 2, are aceleasi simptome si apare cand exista prea multa glucoza in sange. Femeile sunt monitorizate in saptamnaile 24-28 pentru depistarea diabetului gestational. O femeie presupusa a avea”risc ridicat” (acelea care au diabet sau care au dezvoltat diabet gestational in timpul unei sarcini precedente) sunt testate inainte de a ramane insarcinate.
Testul de depistare a diabetului gestational presupune consumarea unei solutii de glucoza foarte dulce. O mostra de sange se ia dupa o ora pentru a masura efectele glucozei. Daca testul iese pozitiv, obstreticianul va monitoriza indeaproape mamicile in devenire. “De vreme ce mamicile diagnosticate cu diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta preeclampsie si tendinta de a naste copii supraponderali, ele vor fi supuse mai multor teste cu ultrasunete pentru a urmari dezvoltarea copilului si teste de sange”, spune Dr. Jane Davis, Los Angeles. Chiar daca testul iese in limite normale, aceste mamici presupuse a avea un grad ridicat de risc vor fi retestate in saptamanile 24-28 de sarcina.
In timpul sarcinii, nivelul ridicat de zahar din sange poate patrunde prin placenta la copilul in crestere, marind riscul defectelor de nastere (congenitale). Nivelul necontrolat de zahar din sange poate, de asemenea, afecta copilul, de vreme de zaharul in plus trece prin placenta la copil, adaugandu-se la greutatea fatului.Conform Asociatiei Americane a Diabeticilor, pancreasul in crestere al copilului va produce mai multa insulina pentru a dezechilibra surplusul de zahar de la mamica diabetica. Cand copilul e nascut, pancreasul lui e posibil sa nu inceteze a produce acest surplus de insulina.
Nivelurile de zahar din sange sunt verificate mult mai des pe perioada sarcinii, iar daca se mentin intre limite normale, sansele unei sarcini si nasteri sanatoase sunt la fel de mari ca cele intalnite la femeile normale. ” Este foarte important pentru femeile diabetice sa mentina sub control nivelul sangelui printr-o dieta sanatoasa si exercitii fizice ianinte de a ramane insarcinate.”, spune Dr. Davis. “Femeile care nu-si monitorizeaza boala in momentul conceperii unui copil au un risc ridicat de a avea o sarcina complicata de defectele de nastere”, afirma Dr. Swamy, North California.
Comunitatea medicala accentueaza faptul ca, in cazul femeilor cu diabet, solutia pentru a avea o sarcina sanatoasa este de a-si monitoriza permanent conditia medicala si de a o tine sub control. Dr. Swamy intareste afirmatia colegei sale: ” Un control adecvat al glucozei se obtine prin schimbarea dietei, exercitii fizice si alti agenti antiglicemici, cum sunt tabletele orale sau insulina”.
Diabeticele insarcinate sunt monitorizate atent pe intreaga durata a sarcinii cu ajutorul ultrasunetelor: “Ultrasunetele in obstretica sunt folosite foarte des pentru a urmari cresterea fatului, de obicei la fiecare 4 saptamani” confirma Dr. Swamy.
Comentarii