saptamana24 200x200 Saptamana 24 de sarcina

Saptamana 24

Cea de-a 24-a saptamana de sarcina corespunde cu o varsta de 22 de saptamani a copilului. Pe parcursul acestei saptamani vei simti cum copilul tau devine mai puternic si mai mare. Per total, copilul cantareste in jur de 700g si are o lungime de 32cm. Este un nou-nascut in miniatura, arata ca atunci cand se va naste, doar ca mult mai “subtirel”.

Saptamana aceasta se dezvolta urechea interna, ceea ce inseamna ca de acum bebelusul va fi constient de pozitia sa in burtica (cu capul in sus sau in jos). Se formeaza depozitele de grasime subcutanata si grasime bruna responsabile de asigurarea procesului de termoreglare (adaptarea la temperatura din afara uterului) imediat dupa nastere si in lunile ce urmeaza, pana ce rolul acestei functii va fi preluat odata cu  maturarea organelor special destinate termoreglarii.

Sacii cu aer incep sa se dezvolte in plamanii fatului. Plamanii vor produce o substanta numita surfactant pulmonar care acopera captusala interioara a acestor saci cu aer. Secretia ajuta plamanii sa se dezvolte normal atunci cand copilul va respira. Asadar, aparatul respirator este complet dezvoltat, ceea ce face ca, in cazul in care bebelusul s-ar naste acum, sansele sale de supravietuire in conditii de stricta supraveghere medicala sa fie de 85%, cu riscul prezentei complicatiilor la nastere.

Copilul se va concentra saptamana aceasta si asupra activitatii creierului. Creierul va produce unde cerebrale pentru ochi si urechi, astfel ca bebelusul poate deschide si inchide ochii frecvent, prezinta miscari oculare rapide. E o saptamana foarte agitata pentru copilas!

Daca prezinti unul dintre simptomele de mai jos este bine sa anunti doctorul:

  • Scurgeri vaginale mai abundente decat de obicei sau care au suferit modificari de consistenta sau culoare (sangerari de orice fel, sunt mai apoase sau mai vascoase)
  • Dureri abdominale, crampe ca la ciclu sau mai mult de 4 contractii in decurs de 1h (a nu se confunda cu contractiile Braxton-Hicks, care sunt inofensive)
  • Racesti serios, ai febra sau lesini, suferi un traumatism abdominal, ai pierderi de vedere, 
  • Dureri pelviene insuportabile (simti cum fatul impinge in jos) sau dureri de spate serioase, mai ales daca pana acum nu te-ai confruntat cu astfel de probleme
  • Fatul nu mai misca precum inainte

In cea de-a 24-a saptamana vei observa ca uterul tau e cu 5 sau 6 cm deasupra buricului. Poti sa-ti simti uterul tare sau stramt, apoi relaxat. Acestea sunt contractii numite Braxton Hicks. De obicei sunt nedureroase si sunt cauzate de corpul tau care se pregateste de travaliu.

Vei simti o presiune mai mare pe pelvis decat in saptamanile precedente. Poti acuza dureri de spate, de picioare, crampe, dureri de coaste si chiar dese dureri de cap. Acestea toate fac parte din simptomele sarcinii. Asigura-te ca mananci bine si bei multa apa.

Este posibil ca medicul tau sa-ti sugereze sa faci un test de glucoza pentru depistarea diabetului gestational, intrucat netratarea lui poate creste riscul unei nasteri prin cezariana

« Saptamana 23 Saptamana 25 »