saptamana23 200x190 Saptamana 23 de sarcina

Ecografie Saptamana 23

Fatul va incepe sa-si dezvolte structura vertebrala. Coloana vertebrala are 33 de inele, 150 de articulatii si 1000 de ligamente. Sistemul lui nervos e destul de dezvoltat pentru a controla anumite functii ale organismului. Bebelusul inghite tot mai mult lichid amniotic pe care il elimina prin urina, de aceea este foarte important ca mamica sa se hidrateze corespunzator.

Vasele sanguine localizate in plamani se dezvolta si incep sa se deschida narile. Datorita acestor schimbari, in cazul unei nasteri premature copilul ar avea sanse de supravietuire, insa riscul pentru aparitia unor complicatii si cel de survenire a mortii sunt mari. E inca prea devreme pentru copil sa paraseasca burtica mamicii. Bebelusul nu respira de unul singur, el doar agita putin lichidul amniotic in plamani si apoi il elimina, oxigenul primit fiind doar prin placenta. Copilul va cantarii peste 700g si va avea o lungime de peste 30 cm (nu uita ca acestea sunt aproximari si fiecare sarcina si copil sunt diferite).

In cea de-a 23-a saptamana de sarcina uterul tau e de marimea unei mingi de fotbal. Uterul, in crestere, exercita presiune asupra asupra spatelui si pelvisului, putandu-ti cauza dureri periodice de spate si picioare. Daca ai asemenea dureri e indicat sa te odihnesti, sa-ti schimbi pozitia, sa faci o baie calda si sa pui gheata pe zona dureroasa.

E important pentru tine sa recunosti semnele unui travaliu prematur. Doctorul tau ar trebui sa te consilieze si sa-ti explice la ce sa te astepti. Daca vreunul din aceste simptome apar inainte de cea de-a 37-a saptamana, este bine ca medicul tau sa fie informat de acest lucru.

Poate ai auzit deja de la alte prietene devenite mamici despre notele primite la nastere de catre copilasii lor. Este vorba despre scorul APGAR care presupune o evaluare rapida a conditiei nou-nascutului imediat dupa nastere. Profita de timpul liber pe care il ai acum si informeaza-te cat mai mult!

« Saptamana 22 Saptamana 24 »