saptamana37 200x142 Saptamana 37 de sarcina

Saptamana 37 – Ecografie 4d

Dezvoltarea copilului tau este aproape completa in acest moment. El poate cantari putin peste 2900g si masoara in jur de 50cm. Acestea sunt valori medii ale inaltimii si greutatii, asa ca nu te ingrijora daca medicul tau nu-ti confirma aceste valori pentru greutatea si inaltimea copilului tau. Toti copii sunt diferiti, asa cum sunt si mamicile lor.

Lanugo, parul fin care a acoperit corpul copilului pana acum, a disparut in totalitate. E posibil insa sa descoperi la nastere urme de lanugo la copil (care va disparea la cateva saptamani dupa nastere). Plamanii copilului se dezvolta cu rapiditate, iar productia de surfactant se ramifica. Acesta va permite copilului sa respire dupa ce va parasi pantecul mamei. Bebelusul dolofan are pielea intinsa, nu mai este zbarcita, este rozalie, are par fin, scurt sau mai lungut, si, daca este cazul, ar face fata foarte bine in lumea noastra, in afara burticii tale. 

Copilul e prea mare pentru a se misca cu usurinta in uterul tau si va trebui, daca nu a facut-o pana acum, sa gaseasca pozitia corespunzatoare pentru nastere. Doctorul va efectua un examen cervical si va determina pozitia copilului cu ajutorul ultrasunetelor. Daca ai intrebari despre cum va decurge nasterea, acum ar fi momentul sa le clarifici.

Uterul tau se afla cu 16-20cm deasupra buricului si nu mai exercita presiune asupra diafragmei, ceea ce iti va permite sa respiri mai usor decat in saptamanile precedente. Acum uterul tau apasa vezica urinara, ceea ce inseamna ca vei urina mai des.

Probabil ca te-ai informat deja despre travaliu si cum poti sa nasti mai usor, bagajul pentru plecarea la maternitate trebuie sa fie deja gata de-acum, camera sau coltisorul lui bebe isi asteapta noul locatar, asa ca tie nu-ti ramane decat sa citesti despre :

« Saptamana 36 Saptamana 38 »