Saptamana 36 va adauga momente speciale sarcinii tale. E aproape timpul sa nasti. Copilul creste cu fiecare minut.

week36 150x200 Saptamana 36 de sarcina

Burtica – Saptamana 36

Bebelusul cantareste aproximativ 2800g si masoara 51cm. Copilul nu va mai creste mult in lungime incepand cu aceasta saptamana, dar va acumula cate 30g in fiecare zi pana la nastere. Daca e baietel e posibil sa cantareasca mai mult decat fetita. De asemenea, organele sale sunt complet dezvoltate, tot ce face de acum incolo este sa-si exerseze functiile vitale: respiratia, digestia, urinarea. Are deja un program de somn pe care il va respecta si in primele saptamani dupa nastere. Grasimea s-a depozitat sub piele, facand bebelusul sa arate dolofan. Intestinele copilului acumuleaza cantitati importante de meconium (primul scaun) formate din lanugo si vernix , parul fin, respectiv substanta ceroasa care i-au protejat pielea pana acum. Vei constata ca circumferinta capului copilului are aproximativ aceeasi marime cu cea a abdomenului sau.

Se considera ca bebelusul a indeplinit termenul de nastere cand implineste 38 de saptamani. Corpul lui va ocupa intregul uter pana la sfarsitul saptamanii. Nu-l vei mai simti miscandu-se asa de mult ca inainte pentru ca nu mai exista prea mult spatiu. Corpul tau ii va furniza copilului anticorpi impotriva bolilor. Nu uita ca fiecare copil e diferit.

Folosind ultrasunete, doctorul tau poate vedea cum este pozitionat fatul in interiorul uterului. In cazul in care capul e indreptat in jos, e posibil ca bebelusul sa-si pastreze pozitia. Acelasi lucru se intampla si daca fundul copilului este indreptat in jos, caz in care doctorul va recomanda efectuarea unei cezariene. In caz contrar, medicul va incerca sa intoarca bebelusul prin manevre executate asupra abdomenului bebelusului tau. Aceasta operatiune e incununata de succes in 60-70% din cazuri. E important sa lamuresti aceasta problema inainte de a intra in travaliu. Astfel, vei stii la ce sa te astepti in cazul aparitiei unor complicatii.

« Saptamana 35 Saptamana 37 »