Copilul tau masoara 51cm si cantareste 3000g, aproximativ 15% reprezinta grasimea. O sa te gandesti probabil cum e posibil ca bebelusul sa aiba loc in burtica ta; dupa cum ai observat, copilul se misca mult mai putin decat de obicei. Acest lucru nu inseamna ca ceva nu este in ordine, ci pur si simplu nu mai exista loc pentru asemenea miscari. Uterul tau poate fi cu 15-16 cm deasupra buricului. In cazul in care consideri ca miscarile copilului au incetat sau au suferit o modificare, ar trebui sa-ti consulti medicul.
Bebe este probabil deja asezat in pozitia pentru nastere, sprijinit pe oasele pelvisului tau (de aceea simti ca parca l-ai scapa, ar vrea sa iasa), iar daca nu a facut-o pana acum, doctorul il va “ajuta” prin efectuarea unor manevre care sa-l aduca cu capul in jos pe canalul de nastere. Organele sale sunt complet dezvoltate, cu exceptia creierului si organelor genitale care isi vor definitiva dezvoltarea in afara uterului, pe parcursul a catorva ani buni de acum incolo (de fapt, pana in adolescenta). De asemenea, oasele craniului nu sunt perfect sudate, chiar si dupa nastere vor exista fontanele (anterioara si posterioara) care vor fi periodic verificate de medicul pediatru pentru descoperirea semnelor de rahitism sau ca indicatii in evolutia unor afectiuni. Totodata, oasele craniului fiind moi, ii vor permite copilului sa traverseze mai usor canalul de nastere.
Tu, mamico, te simti grea si esti tare nerabdatoare sa-ti vezi puiutul, insa pentru el este bine sa mai zaboveasca putin in burtica ta. Nu trebuie sa-ti fie frica de nastere, ci sa te gandesti mereu ca numai nascand iti vei satisface curiozitatea de a-ti vedea bebelusul.
« Saptamana 37 | Saptamana 39 » |
Comentarii