week38 dis 156x200 Saptamana 39 de sarcina

Saptamana 38 – 39

Esti atat de aroape de final! Ce a fost mai greu a trecut, acum a ramas doar o imensa curiozitate. Sarcina ta poate dura intre 38 si 42 de saptamani, sarcina la termen fiind considerata la 38 de saptamani, in vreme ce sarcina este tarzie dupa ce a trecut de 40 de saptamani. Exista multe motive pentru care sarcina ar putea dura mai mult decat este de asteptat, unul dintre acestea putand fi ca nu mai stii cu siguranta data ultimului ciclu menstrual.

La acest moment copilul e gata sa fie nascut. Corpul sau e complet dezvoltat, iar plamanii lui sunt pregatiti sa respire aer in afara burticii. Greutatea medie a copilului e de aproximativ 3100g si masoara in jur de 52cm. Grasimea subcutanata este in cantitate suficienta pentru a-i asigura protectia de care are nevoie in afara uterului, ajutandu-l sa se adapteze la temperatura mediului nostru. 

Daca sarcina dureaza cu o saptamana mai mult peste termen, doctorul va efectua o examinare mai atenta a copilului. Ii va verifica bataile inimii folosind un monitor electronic pentru urmarirea fatului, operatiune efectuata o data sau de doua ori pe saptamana. In plus, un examen cu ultrasunete poate fi facut pentru a observa lichidul amniotic din jurul copilului tau. Ultrasunetele pot fi folosite si pentru a determina cat de mult se misca bebelusul. Vei continua sa-l simti miscandu-se; scaderea miscarilor fatului poate fi un semn ca bebelusul nu primeste destul oxigen. Daca ai dubii in legatura cu acest subiect, ar fi bine sa-ti consulti medicul.

Nici o intrebare nu e lipsita de importanta cand in joc se afla sanatatea copilului tau. Daca vreunul din examenele efectuate de doctor are rezultate anormale, e posibil ca medicul sa induca travaliul. Doctorul o sa-ti examineze cervixul sa vada daca e dilatat si subtiat.

Majoritatea medicilor va proceda la declansarea travaliului daca au trecut 2 saptamani de la termenul de nastere. Aceasta va reduce complicatiile, cum ar fi sindromul de detresa respiratorie; inducerea travaliului se mai poate aplica in cazul in care fatul e prea mare pentru a putea fi nascut cu usurinta. Sindromul de detresa respiratorie apare cand copilul nu primeste destul oxigen, ceea ce duce la scaderea ritmului batailor inimii si astfel devine greu pentru copil sa suporte o nastere.

Nu te ingrijora pentru ca bebelusul tau va iesi la lumina in cele din urma!

« Saptamana 38 Saptamana 40 »