Esti insarcinata de 40 de sptamani, copilul tau cantareste in jur de 3100g si masoara 52cm. Daca nu ai comunicat doctorului data exacta a ultimei menstruatii, atunci sarcina ta poate dura putin mai mult decat te asteptai. Nu uita ca fiecare termen de nastere e o estimare si ca fiecare copil iese la lumina in ritmul lui. Daca exista vreo problema in legatura cu durata sarcinii, consulta-ti medicul. Ti se va spune ca sarcina ajunge la termen intre 38 si 42 de saptamani si ca o sarcina care trece de 42 de saptamani constituie motiv de ingrijorare (doar 5% din sarcini ajung la termen in mai mult de 42 de saptamani).
Daca sarcina dureaza cu o saptamana mai mult decat termenul stabilit, medicul te va verifica pe tine si pe copil mai frecvent decat de obicei. Va urmari daca bataile inimii sunt regulate si au intensitatea potrivita folosind un monitor electronic de urmarire a fatului, o data sau de doua ori pe saptamana. Va efectua si o examinare cu ajutorul ultrasunetelor a lichidului amniotic si a pozitiei copilului, precum si sa determine cat de mult se misca bebelusul. Daca simti ca fatul nu se misca suficient, e recomandabil sa-ti anunti medicul.
Cateodata, miscarile copilului scad datorita lipsei de oxigen. Medicul iti va examina cervixul sa vada daca e dilatat si subtiat pentru travaliu. Daca cervixul e inchis si nu poate suporta declansarea sarcinii, iar toate celelalte teste au rezultate in limite normale, doctorul iti va permite sa prelungesti termenul de nastere cu inca o saptamana. Consulta-te cu medicul pentru a lua decizia corecta si intreaba-l care ar fi cea mai buna solutie in cazul tau.
Copilul e complet dezvoltat si asteapta nasterea. Bebelusul este matur din punct de vedere medical. Reflexele sunt coordonate, fata este expresiva si rotunda. Plamanii sunt maturi si pot oricand face fata vietii extrauterine. Odata ce a incepe travaliul, bebelusul va trebui sa sufere transformari, inclusiv o crestere a nivelului unor hormoni. Acest lucru ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de glicemie dupa nastere.
Noi iti uram mult succes si te asteptam sa ne impartasesti ideile, sfaturile si pataniile tale in comunitate. De acum esti mamica si vei fi absorbita de ingrijirea si cresterea bebelusului tau. Te ajutam cu indicatii si informatii pretioase despre tot ce te framanta in dezvoltarea bebelusului luna cu luna in primul sau an de viata.
« Saptamana 39 |
Comentarii