saptamana21 200x168 Saptamana 21 de sarcina

Saptamana 21

Fatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un bebelus. Corpul lui devine acum mai proportionat. In fiecare zi va mai adauga cate ceva la fizionomia lui, facandu-l sa arate din ce in ce mai mult cu o fiinta umana. Timpanul e deja format, ceea ce ii permite fatului sa auda. Bebelusul incepe sa exerseze digestia si respiratia, iar sistemul circulator este bine dezvoltat. Datorita tehnologiei medicale avansate, daca fatul s-ar naste acum, in acest stadiu al sarcinii, ar avea ceva sanse de supravietuire. Sa speram, totusi, ca va continua sa locuiasca in burtica ta mai mult timp.

Hrana bebelusului este asigurata in primul rand de catre placenta, insa, la acest stadiu de dezvoltare, bebelusul incepe sa asimileze si glucidele din lichidul amniotic pe care il inghite. Copilul cantareste in jur de 400 g si are o lungime de 26 cm. Retineti ca fiecare sarcina e diferita, asa ca nu te ingrijora daca bebelusul nu se incadreaza in aceste aprecieri.

Vei observa ca in timpul celei de-a 21-a saptamani te vei ingrasa mai mult. Fatul castiga in jur de 60g pe zi, ceea ce face ca si metabolismul tau sa necesite mai multa energie, rezultand intr-un aport caloric marit in medie cu 500 cal. Uterul se mareste pentru a se adapta copilului care creste neincetat. Fatul are destul loc sa se miste. Nu te alarma daca simti lovituri sau chiar rotiri ale copilului in burtica ta. In acest moment iti poti observa abdomenul miscandu-se odata cu bebelusul: poti distinge un piciorus, un genunchi si chiar un cot. Uterul se afla cu 2,5-4 cm deasupra buricului.

In timpul vizitei prenatale la medic, cere informatii despre diabetul gestational. Medicul iti poate face un test pentru a depista acest diabet. Exista teste pentru acasa ce pot fi folosite pentru a monitoriza aceasta problema de-a lungul sarcinii, in cazul in care tu si medicul ati hotarat ca este necesar acest lucru. Nu uita sa ceri lamuriri pentru orice ar putea fi de ajutor tie si copilului.

« Saptamana 20 Saptamana 22 »