conjunctivitis2child 200x133 Conjunctivita la bebelusi si copii

Conjunctivita la bebelusi si copii

Conjunctivita este o infectie oculara comuna, mai ales in cazul copiilor cu varsta mai mica de 5 ani, si reprezinta o inflamatie a conjunctivei, membrana mucoasa (un tesut foarte subtire) care acopera albul ochiului si partea interioara a pleoapei. Afecteaza, de obicei, ambii ochi in acelasi timp, desi e posibil sa debuteze la unul dintre ochi, ca mai apoi sa se extinda si asupra celuilalt. De asemenea, poate avea un caracter asimetric, afectand un ochi mai mult decat pe celalalt.

Exista multe cauze ale aparitiei conjunctivitei, tratamentul acesteia depinzand de ceea ce a declansat-o.

Conjunctivita nu este o afectiune grava, insa poate fi destul de inconfortabila, chiar iritanta, mai ales ca este deosebit de contagioasa printre copiii din colectivitati.

  1. Cauze
  2. Cum se contacteaza
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Prevenire
  7. Evolutie
  8. Cand mergem la doctor?
  9. Conjunctivita la nou-nascuti
  10. Conjunctivita granuloasa (trahomul)

Cauze

Exista 5 tipuri de conjunctivite, fiecare dintre ele fiind determinate de o anumita cauza, astfel:

  • Conjunctivita bacteriana: este o infectie cauzata de o bacterie (stafilococi, streptococi sau haemophilus), cele mai raspandite fiind bacteriile care defermina infectarea la nivelul urechilor sau plamanilor. Aceste microorganisme pot proveni chiar din tesutul epitelial (pielea) sau caile respiratorii superioare ale pacientului sau pot fi contactate de la alta persoana care prezinta conjunctivita.
  • Conjunctivita virala: este deseori asociata cu racelile, putand fi cauzata de un adenovirus, acelasi responsabil si pentru gatul dureros sau febra, dar si de virusuri herpetice sau declansatoare de boli ale copilariei (rujeola, varicela). Se raspandeste foarte repede, putand duce la aparitia de epidemii de conjunctivita.
  • Conjunctivita cu Chlamydia: cauzata de Chlamydia, o bacterie care poate afecta si alte parti ale corpului, provocand infectia cu Chlamydia, una din cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala.
  • Conjunctivita alergica: este des intalnita in cazul persoanelor care prezinta si alte simptome de alergie, cum ar fi alergia la fan, astmul sau eczema. Este cauzata deseori de antigeni precum polenul, particule de praf sau cosmetice si nu este contagioasa.
  • Conjunctivita reactiva (chimica sau iritanta): unele persoane (copii si adulti) sunt sensibili la substantele chimice utilizate in piscine (apa clorinata), la fum sau parfumuri, ceea ce poate cauza o iritare a conjunctivei ce se traduce prin disconfort, roseata si lacrimare la nivelul ochilor; in acest caz, iritantii trebuie evitati.

Cum se contacteaza

Adulti si copii, deopotriva, se infecteaza cu conjunctivita:

  • prin contact cu secretiile oculare, nazale sau din gat ale unei persoane cu conjunctivita prin intermediul tusei, atingerii sau stranutului
  • prin contact direct cu obiecte sau maini contaminate
  • vara, copiii capata conjunctivita atunci cand inoata in ape contaminate sau insuficient clorinate, cand impart obiecte personale (prosop, jucarii, perna) cu alte persoane afectate de conjunctivita
  • o persoana cu conjunctivita (copil/ adult) este contagios atata timp cat prezinta secretii purulente, incolore sau galben-verzui si se recomanda evitarea colectivitatilor in tot acest rastimp pentru a inlatura pericolul raspandirii bolii.

Conjuctivita apare mai des in randul copiilor sau batranilor, intrucat au un sistem imunitar mai slab. De asemenea, infectia cailor respiratorii superioare (cum ar fi raceala), constituie un factor de risc al aparitiei conjunctivitei. Persoanele care calatoresc cu mijloacele de transport in comun sunt mai expuse posibilitatii de contaminare cu conjunctivita.

Conjunctivitele alergice sunt mai des intalnite in cazul persoanelor care prezinta si alte alergii, cum ar fi astmul sau rinitele alergice.

Simptome

secretie 200x135 Conjunctivita la bebelusi si copii

Secretie galben-verzuie in conjunctivita

Simptomele conjunctivitei depind de cauza care a provocat-o, insa in general acestea sunt:

  • roseata la nivelul ochilor: apare ca rezultat al inflamarii si cresterii in volum a vaselor de sange din conjunctiva
  • ochi inlacrimati: conjunctiva contine mii de celule care produc mucus si mici glande care produc lacrimi; inflamarea conjunctivei determina glandele sa reactioneze in exces, producand si mai multe lacrimi decat in mod normal.
  • ochi umflati, durerosi
  • secretii incolore sau galben-verzui care se aduna in coltul intern al ochiului si unesc pleoapele dupa mai multe ore de repaus (somn), in special dimineata, la trezire

In functie de tipul conjuctivitei, simptomele pot fi:

  • Conjunctivita bacteriana: afecteaza ambii ochi (cu o diferenta de maxim 24h intre ei), acestia devin iritati, persista o senzatie de fire de nisip in ochi sau de arsura, fiind insotiti de o secretie purulenta, galben-verzuie, vascoasa. Pleopele pot fi lipite mai ales dimineata, la trezire, iar cruste de secretie pot aparea si pe gene. Toate acestea pot fi insotite si de inflamarea unui ganglion la nivelul urechii.
  • Conjunctivita virala: se caracterizeaza prin ochi rosii care lacrimeaza sau nu si o senzatie de mancarime. De regula, pleoapele sunt inflamate, la fel si conjunctiva de pe albul ochilor, ceea ce confera ochiului un aspect sticlos. Ochii prezinta o senzatie de disconfort, putand exista si simptomele generale ale unei raceli, care insoteste deseori conjunctivita. Uneori, toate aceste simptome pot fi insotite de inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului sau al urechii. Acest tip de conjunctivita se poate raspandi si asupra corneei, afectand-o, putand dura cateva saptamani si cauzand vedere incetosata. Prezinta secretii care, odata infectate, devin galben-verzui si se aglomereaza, lipind pleoapele mai ales dupa somn, senzatie deranjanta pentru copii. In acest caz vom curata ochii cu comprese sterile, asa cum este descris mai jos.
  • Conjunctivita cu Chlamydia: unul sau ambii ochi sunt rosii, cu secretie si, cateodata, pleoape umflate. Corneea poate fi si ea afectata.
  • Conjunctivita alergica: este deseori asociata cu prurit (mancarime) intens la nivelul ochilor. Secretia este atoasa, iar ochii sunt partial rosii. Poate aparea in anumite perioade ale anului, de regula primavara si vara, atunci cand exista mult polen in aer. Alergia poate fi la polenul de copaci sau tufe (primavara), la polenul de iarba (eliberat la sfarsitul primaverii si pana la inceputul verii) sau de flori (oricand, din primavara timpurie pana in toamana tarzie). Alergia la polen determina si stranutul, nasul infundat sau care curge in continuu. Alergia la puful de animale e permanenta pe parcursul anului, afectand ambii ochi, cu simptome ce se accentueaza dimineata. Unii oameni dezvolta alergii la picaturile de ochi, fiind vorba despre dermoconjunctivita, afectand si pleoapele, care devin dureroase.

Nu este exclus ca piticii cu conjunctivita sa acuze si fotofobie, adica sa se simta deranjati de lumina puternica, caz in care se impune consult medical.

Trebuie mentionat ca in cazul conjunctivitei nu se poate stabili intotdeauna cu precizie cauza care a declansat-o, mai ales ca majoritatea acestora determina inrosirea si inflamarea conjunctivei. Simptomele apar, de regula, la 24-72 ore de la contaminare si dureaza oriunde intre 2 zile si 3 saptamani, in functie de prezenta sau absenta tratamentului.

Diagnostic

Conjunctivita este deseori diagnosticata si tratata de catre medicul generalist sau de familie. Diagnosticul va fi pus pe baza examinarii ochilor si a istoricului pe care pacientul sau parintele il ofera medicului. Cateodata se impune prelevarea unei probe de cultura din secretia oculara, mai ales daca nu se observa imbunatatiri fata de tratamentul standard, fiind necesar si consultul la un medic specialist oftalmolog. Cultura de secretie oculara presupune prelevarea unei mostre de mucus din ochiul infectat cu ajutorul unui betisor cu vata care este apoi transmis laboratorului pentru a afla cauza conjunctivitei.

Tratament

conjunctiva 200x192 Conjunctivita la bebelusi si copii

Conjuctiva normala vs. inflamata

Tratarea conjunctivitei la copii se face de cele mai multe ori fara interventie medicamentoasa, ci prin respectarea unor reguli de minima igiene: curatarea ochilor cu comprese sterile si ser fiziologic, spalarea regulata pe maini cu apa si sapun, evitarea impartirii obiectelor de uz personal care intra in contact cu ochii, utilizarea lubrifiantilor oculari sau picaturilor antiinflamatoare. Antibioticele nu sunt prescrise in mod normal in cazul conjunctivitelor infectioase (bacteriene si virale), intrucat riscurile de aparitie a complicatiilor sunt foarte mici. Se recomanda administrarea antibioticelor atunci cand infectia dureaza de mai bine de 2 saptamani.

La adulti, daca este cazul, este recomandabil a nu se purta lentile de contact pana la eliminarea simptomelor de conjunctivita. Se estimeaza ca 1-5% dintre persoanele care poarta lentile de contact moi dezvolta conjunctivita si doar 1% in cazul purtatorilor de lentine de contact tari. Crustele sau formatiunile lipicioase de pe pleoape si gene vor fi indepartate cu comprese sterile si ser fiziologic sau apa calduta.

La fel ca si cauzele si simptomele, tratamentul conjuctivitei difera in functie de factorii declansatori:

Conjunctivita bacteriana

Se trateaza de regula cu picaturi sau unguente cu antibiotic cu spectru larg (cloranfenicol sau acid fusidic). Ochii vor fi curatati cu comprese sterile inmuiate in ser fiziologic sau apa fiarta si racita pentru a inlatura crustele sau secretiile lipicioase. Cercetarile arata ca 64% din conjunctivele bacteriene se vindeca de la sine in 5 zile, fara tratament, in vreme ce administrarea de medicatie pe baza de antibiotic creste rata vindecarii si scurtarea duratei de boala. Tratamentul se aplica ambilor ochi, chiar daca doar unul dintre ei este afectat de conjunctivita. Este obligatoriu necesar consultul medical de specialitate in acest caz, intrucat prescriptia medicala se acorda in functie de varsta copilului si rezultatul analizei secretiei lacrimale.

Conjunctivita virala

Nu exista tratament eficient in cazul acesteia, insa poate fi crescut confortul la nivelul ochilor prin folosirea lubrifiantilor oculari care reduc inflamatia. Aplicarea compreselor reci pe ochi si o medicatie continand paracetamol sau ibuprofen pot usura simptomele, insa nu au implicatii asupra afectiunii in sine, deci nu sunt recomandabile a se administra fara aviz medical. Aplicatiile pe ochi sunt si ele mai putin recomandate, intrucat formeaza un mediu de cultura la nivelul ochiului, ceea ce ingreuneaza procesul de vindecare. 

Intrucat este deosebit de contagioasa, trebuie pastrata o igiena stricta prin spalarea frecventa a mainilor si fetei si evitarea impartirii prosoapelor.

Conjunctivita virala poate avea o durata de viata prelungita, uneori fiind nevoie de interventia unui tratament pe baza de corticosteroizi, insa numai la indemnul si sub stricta supraveghere a medicului specialist oftalmolog.

In mod normal, conjunctivita virala trece de la sine. Se recomanda curatarea ochilor cu comprese sterile inmuiate cu ser fiziologic sau apa calduta, curatarea facandu-se individual, pentru fiecare ochi pe rand, iar compresa se foloseste doar o data si se arunca. Se aplica atatea comprese sterile cat este nevoie pentru a curata bine ochiul de secretii, intotdeauna de la coltul extern spre cel intern, langa nasul micului pacient. Este foarte important sa se arunce compresa odata folosita pentru a se evita recontaminarea. Interiorul ploapelor nu se curata, intrucat putem afecta conjunctiva.

conjunctiva virala 200x133 Conjunctivita la bebelusi si copii

Raceala si conjunctivita merg mana in mana

Tratarea conjunctivitei virale cu antibiotic nu este eficienta, insa exista posibilitatea prescrierii lor, mai ales ca este greu de diferentiat fata de conjunctivita bacteriana in lipsa recoltarii unei secretii oculare supusa testarii de laborator. Spalarea temeinica pe maini cu apa si sapun, precum si schimbarea zilnica a lenjeriei de pat (in special a pernei) ajuta in tratarea conjunctivitei.

Conjunctivita cu Chlamydia

Se trateaza cu unguent pe baza de clorhidrat de tetraciclina la ambii ochi si tablete, pentru a ne asigura ca infectia este sub control oriunde ar fi localizata in corp. In cazul copiilor se va folosi eritromicica. In cazul adultilor, datorita posibilitatii infectarii si alor membrane mucoase, orice infectie transmisa sexual trebuie identificata si tratata la ambii parteneri. 

Conjunctivita alergica

Se trateaza utilizand picaturi topice antihistaminice. Acestea pot fi folosite pentru a preveni raspunsul alergic, fiind destinate utilizarii de durata (mai multe saptamani) pentru a se dovedi de vreun folos. Ocazional, se pot folosi si picaturi cu cortizon, insa numai la recomandarea si sub supravegherea medicului. Tratamentul, in acest caz, trebuie sa identifice factorul declansator al raspunsului alergic si indepartatea sursei de alergen. Se recomanda evitarea frecarii ochilor si a purtarii lentilelor de contact, plasarea unor comprese reci peste ochiul afectat.

Prevenire

Igiena mainilor si a fetei este deosebit de importanta in preventia conjunctivitei, la fel si evitarea impartirii prosoapelor, mai ales cu persoanele care sufera de aceasta afectiune. Mainile se vor spala intodeauna cu apa calduta si sapun.

Conjunctivita se transmite de la un ochi la altul, mai ales daca pacientul isi freaca ochii, asadar parintele va explica copilului (acolo unde se poate) cu mult tact si rabdare ca trebuie sa se abtina o perioada de la a-si atinge zona din jurul ochilor cu manutele. Secretiile purulente si crustele trebuie indepartate cu comprese sterile si ser fiziologic sau apa fiarta si racita, calduta, ceea ce poate usura simptomele. Ochiul se sterge de la coltul extern spre cel intern, iar dupa fiecare procedura se arunca compresa sterila. In niciun caz nu se va folosi compresa pentru ambii ochi!

Picaturile se vor aplica in ochiul curatit in prealabil, in buzunarul care se formeaza prin tragerea usoara a pleoapei inferioare, cat mai aproape de coltul intern al ochiului (spre nas). E recomandabil ca mai apoi copilul sa clipeasca des de cateza ori pentru ca solutia oftalmica sa se raspandeasca uniform in interiorul ochiului si sa se evite plansul.

Ca regula generale, se va evita imprumutul de produse cosmetice, prosoape, servetele, perne, precum si de picaturi de ochi.

igiena 200x127 Conjunctivita la bebelusi si copii

Igiena riguroasa, de cate ori este nevoie

Copiii cu conjunctivita vor sta acasa si nu vor merge la gradinita sau scoala, copilul fiind contagios atata timp cat prezinta secretii purulente in ochi.

Evolutie

Chiar si netratate, majoritatea formelor de conjunctivita se elimina de la sine in cateva saptamani. Cea alergica are tendinta de a continua atata timp cat pacientul este expus la factorul agravant. Cu tratament, ochii isi recapata confortul in cateva zile, desi exista cazuri de infectii adenovirale care pun probleme pentru cateva saptamani.

Complicatiile sunt foarte rare, insa atunci cand apar, sunt afectiuni serioase:

  • o conjunctivita alergica severa poate duce la cicatrici la nivelul ochiului
  • in cazul conjunctivitei bacteriene, infectia se poate extinde si la alte zone din corp, cauzand infectii secundare severe precum meningita (infectia invelisului exterior al creierului).

Cand mergem la doctor?

Consultul unui medic specialist oftalmolog se impune atunci cand:

  • copilul acuza durere
  • are probleme cu vederea
  • prezinta inflamare puternica, roseata si sensibilitate la nivelul ochilor, pleoapelor sau in jurul lor
  • are o stare generala proasta, simte disconfort si este febril (temperatura mai mare de 38 grade Celsius)
  • este nou-nascut

Conjunctivita la nou-nascuti

 Conjunctivita la bebelusi si copii

Conjunctivita la nou-nascuti

Copii mici sunt predispusi la conjuctivita de tip infectios, ceea ce, din cauza sistemului imunitar precar si precoce, poate degenera in forme severe de boala, mai ales la sugari, insa complicatiile sunt rare si majoritatea bebelusilor se recupereaza complet. Apare, de regula, la bebelusii mai mici de 28 zile.

Conjunctivita neonatala poate fi cauzata de o infectie contractata in timpul nasterii, la parcurgerea canalului de nastere, si poate include infectii transmise sexual, cum ar fi cele cu Chlamydia sau Gonoreea, afectiuni asimptomatice, pe care multe mamici nici nu stiu ca le poseda. Aproximativ 20% dintre bebelusii cu conjunctivita neonatala provocata de Chlamydia pot dezvolta pneumonie, in acest caz fiind nevoie urgenta de consult medical, intrucat este o afectiune care pune viata in pericol la varste mici.

Cei mici pot dezvolta conjunctivita si din alte tipuri de infectii, insa vor trebui recoltate probe de fiecare data pentru a ne asigura ca pacientul primeste tratamentul adecvat. De cele mai multe ori, bebelusii au canalul lacrimal putin dezvoltat, afectiune care poasta numele de canal naso-lacrimal obstructionat, ochisorii fiind deseori lacrimanti, ocazional pot deveni lipiciosi, insa nu este o afectiune serioasa, rezolvandu-se de la sine in timp (in primele 18 luni de viata), fara interventie chirurgicala. Obstructionarea de canal lacrimal prezinta secretii purulente, insa nu au legatura cu conjunctivita, iar atata timp cat ochiul bebelusului nu este rosu si inflamat, nu necesita consult medical de specialitate.

Asadar, este o afectiune care trebuie luata in serios si nu trebuie neglijata de parinti. Se vor lua mostre din secretiile ambilor ochi, iar copilul va fi consultat de un medic oftalmolog pediatru.

Tratamentul va fi prescris in functie de cauza conjunctivitei, bazandu-se pe rezultatele probelor oftalmice prelevate. 

Conjunctivita granuloasa (trahomul)

Trahomul este o forma de conjunctivita comuna tarilor in dezvoltare, in special in anumite zone din Africa si Asia. Este exacerbata de lipsa apei curate, potabile si se transmite prin contactul cu alte persoane afectate sau prin intermediul mustelor.Trahomul este una dintre cele mai raspandite cauze de orbire, intrucat afectiunea este de durata si provoaca zgarierea pleoapelor si ochilor.

Cel mai eficient tratament consta intr-o sursa de apa curata care permite igiena corecta. Antibioticele sunt si ele eficiente in tratarea infectiei pe termen scurt, insa reinfectarea recurenta in interiorul comunitatii provoaca daune si mai mari.

Ati intampinat cazuti de conjunctivita recurenta la copiii vostri? Cum ati fost sfatuite si ce ati facut ca sa remediati aceasta afectiune?