baietel 14 luni 189x200 Copilul la 1 an si 2 luni

Copilul la 1 an si 2 luni

Copilul de 1 an si 2 luni se descrie cel mai bine ca fiind unul “ocupat”, ceea ce inseamna ca si tu vei fi la fel. Daca exista frati mai mari, ei pot fi interesati de antrenarea micutului de 14 luni in jocurile lor, insa nu te astepta ca apele sa fie mereu linistite. Aceasta grupa de varsta este foarte egocentrica, ei considera ca lumea si toti cei din jurul lui exista doar pentru a-i servi si a-i sustine. Cand ai 1 an si 2 luni, n-ai niciun interes sa te gandesti la sentimentele celorlalti. Impartitul jucariilor, asteptarea randului sunt abilitati sociale care se dezvolta cu timpul, insa acum sunt departe de a fi macar intelese.

Copilul de 1 an si 2 luni trebuie supravegheat foarte atent si trebuie interpretate cat mai precis nevoile pe care incearca sa si le exprime. Vorbirea este destul de precara, asa ca majoritatea comunicarilor vor fi realizate utilizand limbajul corpului, sunetele si cuvintele de baza, in cazul in care acestea exista in limbajul copilului, precum si actiunile lor. Asigura-te ca oferi copilului un mediu in care membrii familiei comunica foarte mult intre ei. Vorbeste-i copilului despre activitatile tale zilnice pe masura ce le desfasori si implica-l si pe el in actiunile tale. Desi probabil ca vei reusi sa faci mai putin decat ti-ai propus, copilul tau are sansa de a vedea “pe viu” beneficiile legaturii dintre limbaj si actiune si poate observa cum sunt realizate sarcinile.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti luna asta
  4. Alimentatie
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Probabil ca micutul deja merge pe picioarele sale pana acum, insa nu te ingrijora daca decide sa se foloseasca si de mersul de-a busilea pentru a ajunge acolo unde isi propune. In plimbarile afara este nevoie sa folosesti o pereche de incaltari pentru a-i proteja piciorusele. Alege pantofi cu talpa foarte flexibila si care sustin piciorul cat mai confortabil. Ideal este ca cel mic sa stea cat mai mult cu picioarele goale, asa ca recurgeti la aceasta varianta ori de cate ori ai ocazia, mai ales in casa (eventual cu sosetute nu foarte groase). Il va ajuta sa dobandeasca echilibru si coordonare pe masura ce invata cum sa-si transfere greutatea in diferite parti ale picioarelor si degetelor de la picioare.

Probabil ca piticul/ pitica ta are un pic de burtica, o caracteristica normala in acesti primi ani de viata. Un trunchi mai lung, abdomenul protuberant, funduletul mic si picioarele curbate sunt caracteristice pentru infatisarea acestei grupe de varste. Nu te ingrijora daca proportiile corpului sau sunt altele decat cele ale adultilor. Pe masura ce oasele se lungesc si corpul lui se maturizeaza, forma corpului se va schimba foarte mult.

Daca micutul/ micuta are par putin sau chiar deloc, acum este varsta cand parul lor incepe sa creasca. Parul fin, blondut creste mai greu decat zulufii inchisi la culoare. Unii dintre copilasi probabil ca au avut deja parte de prima tunsoare (la propriu si chiar la figurat – taierea motului), ceea ce a constituit un moment emotionant, mai ales pentru mamici. Este unul dintre semnele care ne arata ca bebelusul nostru creste. Pentru amintiri placute, pastreaza o parte din parul ramas de la prima tunsoare intr-o cutiuta alaturi de alte lucruri ce au apartinut copilului (bratara de identificare din maternitate, banutul din apa de la baita de dupa botez, etc.)

Joaca

Copilul de 1 an si 2 luni va cauta sa-i implice si pe ceilalti in joaca sa. Daca se intampla sa faca ceva care starneste amuzamentul celor din jur, va repeta actiunea cat mai mult. Incepe sa inteleaga notiunea de exemplu, repetitie, cauza/ efect si expectativa. Chiar daca joculetele lui ti se par putin plictisitoare, implica-te si arata-i entuziasm.

Citeste-i povestioare scurte in fiecare zi, urmarind cuvintele cu degetul pe carte si lasa-l sa te vada si pe tine citind. Mergeti impreuna la librarie si cautati carti. Incearca sa cultivi un mediu familial unde cititul e la ordinea zilei. Copiii obisnuiti de mici cu cartile sunt mai pregatiti sa se integreze intr-un mediu academic la o varsta mai frageda (gradinita, scoala).

Cum te joci cu copilul de 12-18 luni.

La ce sa te astepti luna asta

refuza sa fie schimbat 200x140 Copilul la 1 an si 2 luni

Refuza sa stea sa-i fie schimbat scutecul

Copilul de 1 an si 2 luni poate afisa un comportament usor obraznic pe masura ce invata ce poate controla si ce nu. Incearca sa ramai calma si nu considera protestele lui repetate ca o forma de sfidare. Vei invata alaturi de el ce este important si ce nu. Adapteaza actiunile vorbelor tale si nu-ti complica viata foarte mult. Copilul are nevoie de rutina si program pentru a creste sanatos intr-un mediu in care stie ca nevoile primare ii sunt implinite.

Este varsta lui “NU!”. Pe masura ce capata independenta (de-acum merge pe picioarele sale), devine incapatanat, suparacios, chiar negativist. Protesteaza cand i se ia ceva din mana, se enerveaza cand ii schimbi scutecul, e necooperant, refuza sa fie spalat/ imbaiat, sa-i fixezi centurile de siguranta la scaunul de masa si de masina, plange cand il imbraci. Iti testeaza limitele si autoritatea, lucru perfect normal pentru dezvoltarea sa psihologica. Copilul are nevoie sa i se traseze reguli pentru a se simti in siguranta si iubit!

In unele zile ti se va parea ca e destul de usor cu un copil mic prin preajma, iar alta data va fi o adevarata provocare. Este varsta descoperirilor si curiozitatilor; va forta limitele familiare pentru a invata cat mai mult, ceea ce va duce la aparitia unor momente cel putin interesante atunci cand va dori sa se joace sau sa ajunga undeva unde nu ii este permis. Treaba ta nu este numai sa-l faci sa se simta fericit si inteles, ci si sa fie in siguranta. Insa, au nevoie si de un mediu care sa le furnizeze resurse de invatare continua, de aceea este nevoie sa gasesti un echilibru in toate. Vor fi momente cand trebuie sa-ti reamintesti ca desi copilul tau stie ce isi doreste, tu stii mai bine de ce are el nevoie. Citeste despre Ce este tantrum-ul sau accesul de furie al copilului?

Luna aceasta copilul:

  • mananca cu degetele, foloseste aratatorul si degetul mare pentru a apuca mancarea sau obiectele mici cu mana
  • goleste continutul cutiilor, borcanelor, oricarui recipient si le reumple ulterior
  • ii imita pe cei din jur
  • merge bine
  • se urca si se da singur jos din pat/ canapea
  • arata 1-2 parti ale corpului atunci cand i se solicita
  • urmeaza instructiuni simple: “Da mingea la mami!”, face “pa-pa”
  • e dornic sa foloseasca lingurita la masa
  • trage o jucarie de ata, pune 2-3 cuburi unul peste altul, cara sticle, bidoane goale prin casa
  • rasfoieste paginile unei carti (de cele mai multe ori, mai multe pagini deodata)

Alimentatie

refuza mancarea 200x149 Copilul la 1 an si 2 luni

Din ce in ce mai mofturos la mancare

Scaunul de masa devine unul din cele mai importante obiecte de mobilier din casa. Fa-ti un obicei din a-i pune mereu centurile – este varsta cand copilul incepe sa se catere si este foarte rapid in a ajunge acolo unde isi doreste. Scaunul de masa trebuie sa aiba locul lui bine stabilit la masa familiei. Opriti televizorul si vorbiti intre voi, asa incat toti cei de la masa sa fie angajati in convorbire (bineinteles, nu cu gura plina). Mesele in cadrul familiei trebuie sa hraneasca si creierul, nu numai corpul. Copiii distrasi de emisiunile televizate sau alte dispozitive electronice in timpul mesei mananca mecanic, fara a simti gustul si placerea oferite de alimente ingerate, lucru total neconstructiv pe termen lung.

Mancatul cu manuta lui devine un aspect foarte important in dezvoltarea copilului de 1 an si 2 luni, asa ca daca inca ii mai indesi in gurita lingurita, ar fi cazul sa te opresti. Copilul este pregatit sa controleze destul de bine lingurita cu mancare si va sti sa se opreasca din mancat atunci cand s-a saturat. Nu e de mirare daca micutul se arata interesat si de mancarea din farfuria ta; este un comportament absolut normal la aceasta varsta, cand piticii invata ce mancaruri sunt comestibile si pe masura capacitatilor lor de mestecare si digerare.

Incearca sa-i oferi alimente cat mai variate, chiar daca la inceput nu se arata prea incantat de ce ii prezinti. Copiii se afla de multe ori in ipostaza de a incerca un aliment/ mancare noua de 10-20 ori inainte de a-l accepta. Este un lucru obisnuit pentru gradul lor de dezvoltare cognitiva sa fie precauti fata de tot ceea ce este nou si sa se teama de necunoscut.

Nu te ingrijora foarte tare daca ai un copil slabut, foarte activ, dar mofturos la mancare. Sunt zile cand cel mic pare ca “traieste cu aer”, refuzand mancare dupa mancare. Rareori greutatea sub media varstei poate constitui semnul unei afectiuni. Intr-o societate in care peste 20% dintre cetateni sunt obezi, trebuie sa ne preocupe mai mult un copil plinut decat unul slab ca o scobitoare. Persevereaza in a-i oferi copilului gustari sanatoase in locul celor dulci si da-i sa bea apa, nu suc de fructe (chiar si cel stors in casa este plin de zahar – fructoza).

Daca alaptezi, continua! Chiar daca majoritatea nutrientilor ii va lua din mancarea solida, laptele de san furnizeaza vitamine, enzime si contribuie sa construirea imunitatii. Contrar credintelor ca alaptatul creeaza dependenta, copilul isi umple rezervorul emotional, fiind incurajat sa capete incredere in fortele proprii si sa fie independent. Daca te deranjeaza intrebarile incomode, raspunde cu un simplu “Da” la intrebarile curiosilor care sunt interesati sa afle daca mai alaptezi sau nu; daca insista sa te intrebe cat mai ai de gand sa alaptezi, raspunde-le sec “Pai o sa termin cam in 10 minute.”

Sanatatea

Probabil ca te intrebi cum se face ca micutul e asa de mofturos la mancare, insa cand vine vorba de murdarire, nu are nicio problema. Copilul tau invata despre ceea ce se petrece in jurul lui cu ajutorul tuturor simturilor sale, inclusiv cu cel al gustului. Incearca sa nu fi foarte insistenta in ceea ce priveste izolarea copilului intr-un bol de sticla, sistemul lui imunitar fiind conceput sa faca fata expunerii la milioane de microbi in fiecare zi. Insa, este important sa-ti reamintesti ca ingrasamintele chimice, pesticidele, excrementele animalelor si alti contaminanti pot ramane in sol ani intregi, ceea ce presupune un risc deloc de neglijat in cazul copiilor mici.

bebe si caine 200x133 Copilul la 1 an si 2 luni

Cei mai buni prieteni

E posibil ca micutul sa raceasca acum pentru prima data, ceea ce inseamna ca atat el, cat si voi, parintii veti avea parte de cateva zile mai intense, cu maraieli si inconveniente de tot felul. Racelile sunt foarte comune in anii mici (1-4 ani) din simplul motiv ca piticii nu au avut posibilitatea sa-si construiasca imunitate pentru a lupta cu virusii. De cele mai multe ori nu va fi nevoie de tratament medicamentos sever, poate doar cateva remedii pentru usurarea simptomelor (muci, tuse, febra daca apare), insa bratele si rabdarea ta vor fi solicitate la maximum de copilul care nu intelege prea bine ce i se intampla si are nevoie mai mult ca oricand de imbratisarea si dragostea voastra. Doctorul va fi consultat in cazul in care:

  • refuza sa bea lichide, uda scutece putine
  • face febra mare, peste 39 grade Celsius
  • tuseste puternic, nu poate respira

Daca exista un caine in familie, fii mai atenta la momentele petrecute de copil in preajma animalului. Cainii pot fi imprevizibili si nu ar trebui niciodata lasati nesupravegheati in compania copiilor. Nu te astepta ca micutul/ micuta de numai 1 an si 2 luni sa stie cum sa trateze frumos si sa mangaie usor animalele de companie ale familiei sau prietenilor. Purtarea frumoasa fata de animale (cum sa-l tina, cum sa-l mangaie, cum sa se joace cu el) sunt competente care necesita un anumit nivel cognitiv, iar la aceasta varsta copilul e prea mic pentru a intelege ce insemana toate astea. El se va “limita” la a baga manuta in gura cainelui, a-l trage de blana si a arata insistent cu degetul asupra animalului, ceea ce poate irita pe oricine, mai ales un catel.

bebe doarme 200x134 Copilul la 1 an si 2 luni

Somn usor!

 

Sfaturi generale

  • Spala-l pe dinti de 2 ori pe zi. O perie cu cap mic, rotunjit si peri moi, alaturi de banala apa sau o farama de pasta de dinti cu fluor pentru copii este de ajuns.
  • E posibil ca micutul sa-si scoata din programul zilnic o sesiune de somn. Daca inca mai doarme somnul de dupa-amiaza, e posibil ca acesta sa ii afecteze somnul de noapte. Dupa masa si plimbarea de dimineata este timpul pentru pranz si somnul zilei (in jurul orei 12-13), moment care nu trebuie intarziat, intrucat un copil marait, obosit fizic si psihic de solicitarile zilnice (mers, masa, joaca) isi gaseste linistea intr-un somn odihnitor.
  • Ia schimburi de haine cu tine de fiecare data cand iesiti din casa. Copilul e atras de gramezile de gunoi. De acum incolo trebuie sa-i organizezi garderoba in haine de joaca si haine de strada. Cele de joaca trebuie sa fie haine rezistente si din materiale naturale, care lasa pielea sa respire si absorb transpiratia, dar pretabile la cazaturi si uzura zilnica. Chiar daca ai ceva impotriva folosirii hainelor purtate si de alt copil, varsta de 1 an si 2 luni justifica perfect eliminarea preconceptiilor legate de articolele second-hand.
  • Daca vremea este foarte calduroasa, nu ezita sa folosesti crema cu factor de protectie pentru pielea sensibila a copilului. Alaturi de o palarie cu boruri largi si ochelari de soare, crema cu factor de protectie 50+ este esentiala pentru joaca in zilele de vara. Joaca afara se va limita la dimineata devreme, pana in ora 10, si dupa-amiaza tarziu, dupa orele 17, petrecand cat mai mult timp la umbra.
  • Nu te erija in parintele-expert fata de partenerul tau, ci implica-l si pe el in cresterea copilului. Atat fetele cat si baietii au numai de castigat atunci cand ambii parinti fac tot posibilul sa petreaca cat mai mult timp cu ei. Daca esti o mamica singura, cere ajutorul prietenilor barbati pentru a oferi baietelului sau fetitei tale un model masculin in viata lor.
  • Nu e cazul sa te grabesti cu mutarea copilului din patut in pat de copii. Desi ti se pare ca a crescut destul de mult si ca nu ar mai avea loc, mai asteapta cateva luni bune inainte de a face tranzitia. Copilul nu poate intelege, inca, implicatiile somnului intr-un pat de copii, va continua sa se foiasca si, eventual, sa cada din pat.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Dezvoltarea copilului luna cu luna

Cat de incapatanat e copilul tau la aceasta varsta? Ii faci fata?