Copilul tau are aproape 2 ani, asa ca savureaza din plin fiecare zi. Este varsta la care apar primele opozitii, determinand parintii sa se intrebe unde au gresit in educatia copilului. Toti micutii au tendinta de a face o mica criza si de a incerca sa testeze limitele. Totul poate degenera intr-un tantrum adevarat in mai putin de 1 secunda, pentru ca in clipa urmatoare copilul sa se calmeze si sa se tempereze admirabil. Nu incerca sa preiei din indispozitiile copilului, tu ramai calma pentru a-l reasigura si a-l sustine: numai asa invata ca indiferent de sentimentele care il incearca, tu ii esti alaturi.
Este important pentru fiecare dintre parinti sa aibe un moment de timp liber numai al lor. Desi pare dificil, doar 1/2 ora pe zi investita in ceva ce-ti face placere poate face minuni. Iesi la o plimbare, citeste o carte, vorbeste cu o prietena fara a sta cu un copil agatat de picior – lucruri simple, dar care te umplu de energie. Trebuie sa fii creativa pentru a reusi sa “rupi” jumatatea de ora din indatoririle zilnice (incepe prin a scurta activitatile pe care le desfasori de-a lungul zilei cu cate 10 minute), insa asa cum gasesti timp si justificare pentru timpul petrecut cu copilul si familia, asa ar trebui sa procedezi si in cazul tau.
Crestere si dezvoltare
Copilul tau are aproape jumatate din inaltimea pe care o va masura in viata adulta. Oasele lor lungi trec printr-o continua schimbare pe masura ce se maturizeaza, ceea ce inseamna ca trebuie sa-i oferi o dieta sanatoasa pentru a-i alimenta nevoile nutritionale. Nu te ingrijora daca inca mai are picioarele cracanate, acest lucru se va schimba radical in urmatoarea jumatate de an, desi aspectul picioarelor se va permanentiza in jurul celei de-a 7-a aniversari.
Infatisarea sa poate parea inca imatura, cu ochisorii, nasucul si gurita concetrate in jumatatea inferioara a fetei. Va avea un aspect simpatic, ceea ce va face greu de ignorat unele solicitari insistente pe care ti le formuleaza. Daca simti impulsul de a-l lua in brate si a-l saruta putin, nu te sfii s-o faci. Natura a conceput un copil deosebit de atragator, desi comportamentul lui te va face de multe ori sa dai din cap.
Verifica ca pantofii copilului sa fie inca buni si sa nu-l incomodeze in vreun fel. Vara sunt de mare efect sandalutele inchise in partea din fata, pentru a-l proteja la eventualele cazaturi. Cauta intotdeauna pantofi cu talpa flexibila, insa care sa-i vina ca turnati pe picior. Factori la fel de importanti sunt si fabricarea lor din materiale naturale prin care pielea copilului sa respire, sireturile adaptabile si calcaiul acoperit, acolo unde este posibil. Marimea potrivita de pantof este cea care permite asezarea degetului mare intre varful piciorului si cel al pantofului. Desi achizitionarea unei perechi de incaltaminte mai mari decat piciorul copilului te poate scuti de bani in plus in speranta ca cel mic/ mica va folosi pantoful un timp mai indelungat, exista situatii in care purtarea acestora este riscanta. Calcatul stramb este una din consecintele purtarii unor pantofi prea mari.
Joaca
Daca este posibil, ofera-i jucarii din materiale cat mai diverse. Gramezi de plastic de diferite culori insirate prin toata casa nu sunt atragatoare pentru nimeni, mai ales pentru un copil. Jucariile de lemn si cele realizate din materiale naturale ofera o experienta tactila, fiind mai simpliste in elemente de design. Incurajeaza-l sa fie creativ si sa foloseasca surse din natura in jocul sau. Frunzele, iarba, penele pot face parte din “recuzita” unui copil de 2 ani. Copilul va cauta aprobarea ta atunci cand incearca lucruri diferite, asa ca incurajeaza-l in plimbarile la tara, la munte, mare si prin padure in incercarea sa de a aduna tot felul de articole care mai de care mai interesante.
Cauta jocuri care presupun interactiune, dar si joaca individuala. Inca de la aceasta varsta copilul invata ce presupune joaca de unul singur si cum sa-si mentina creierul in stare activa. Daca ai copii mai mari, cu siguranta ca se vor juca impreuna.
La ce sa te astepti
Incepe sa vorbeasca mai mult si jocul sau sa fie mai plin de imaginatie. Va lega cateva cuvinte intre ele si va fi mai bine inteles in discursul lui. Vor exista momente in care poti lega o conversatie cu piciul de 1 an si 11 luni si poti impartasi impresii despre concepte simple. Va intelege mult mai mult din ceea ce se spune si se petrece in jurul lui, chiar mai mult decat ti-ai putea imagina. Te va surprinde retinand si amintindu-si lucruri numeroase si care s-au intamplat cu ceva vreme in urma.
Este, intr-adevar, o luna a descoperirilor si a aventurii, deci asteapta-te si la cateva “daune” materiale. Fii atenta la mesajul pe care i-l transmiti si incearca sa nu fii negativa. Da o tenta pozitiva adresarilor tale: “Pune cana pe masa incetisor” in loc de “Nu mai tranti cana aia!”. Desigur ca vor fi zile cand va veti intelege perfect si zile cand iti vei pune la indoiala calitatile de parinte. Educatia copilului este mai degraba o proba de maraton decat un sprint; concentreaza-ti fortele pentru discutiile serioase si nu te pierde in amanunte.
Nu e cazul sa-ti faci planuri pentru dimineti prelungite petrecute in pat, pentru ca cel mic va face tot posibilul sa afli ca el e deja treaz. Daca doarme in pat de copii, va veni sa te caute si sa te escaladeze in speranta unei imbratisari sau pentru a te trezi imediat sa va jucati impreuna. Daca vrea doar sa mai petreaca un moment alaturi de tine, vei avea parte de clipe foarte frumoase cu un puiut inca somnoros, caldut de somn care se cuibareste in bratele tale. Trezeste-l usor, mai apoi, intrebandu-l despre ce i-ar placea sa faca in ziua respectiva si ce si-ar dori sa manance la micul dejun.
Luna aceasta copilul:
- numeste imaginile simple dintr-o carte
- numeste personajele preferate dintr-o poveste
- invata sa-si spuna numele si varsta, recunoaste si numele si pe ceilalti membrii ai familiei sau prieteni apropiati
- imparte jucarii
- foloseste pana la 50-70 cuvinte in vorbirea curenta, alatura 3-4 cuvinte intr-o propozitie
- deschide si inchide usi
- fredoneaza cantecele
- devine mai interesat de joaca cu ceilalti copii
- arunca o minge
- coboara scarile
Alimentatie
Copilul trebuie sa fie convins sa stea jos si sa manance. Cel mai bine este ca el sa foloseasca inca scaunul de masa. Are o toleranta foarte scazuta fata de a sta asezat, asa ca evita sa-l faci sa astepte masa pentru mult timp. Daca nu ii e foame sau doar rontaie la masa, incheie masa degraba. Incearca sa nu te concentrezi pe ceea ce mananca la mesele individuale, ci la cantitatea totala de alimente ingerata in 1-2 zile.
Este normal ca apetitul lor sa fie diferit si sa aiba momente cand nu au nevoie si nici placere sa manance asa cum obisnuiau s-o faca. Insa recupereaza in alte situatii cand ti se pare ca nu ai destula mancare sa-l saturi. Ofera-i doar mancaruri si alimente sanatoase si gandeste-te mereu daca masa din ziua respectiva este adecvata pentru a-i sustine cresterea si dezvoltarea. Citeste etichetele, fii informata asupra ingredientelor prezente in mancarea lui, alege intotdeauna alimentele cel mai putin procesate, in ambalaje cat mai mici si ofera-te ca model de alimentare sanatoasa.
Daca nu-i face placere sa bea lapte, ofera-i-l sub diferite forme. Iaurtul si branza sunt variante de lactate cu mult calciu si fosfor. Rade branza tare (parmezan) deasupra legumelor la abur, adauga putin unt in mancare, fa-i mamaliguta cu branza si smantana. Pestele cu oase mici, intregi si legumele cu frunze verzi sunt alte surse ideale de calciu.
Sanatatea
Prosopul si cosul cu rufe murdare ale copilului se tin separat de cele ale celorlalti membrii ai casei. Asigura-te ca fiecare dintre ei isi recunoaste propriul prosop. Pastreaza o periuta de dinti numai a celui mic si invata-l s-o recunoasca dupa culoare. Nu imparti lenjeria si pernele cu copilul tau de 1 an si 11 luni si si spala-i lucrurile separat.
Daca a fost bolnav si acum s-a recuperat, schimba-i periuta de dinti, lenjeria patului, spala-i jucariile pe care le-a folosit in perioada racelii. Daca i s-au prescris antibiotice, este important sa finalizeze intreaga cura, altfel pot reaparea simptomele. Asigura-te ca ai paracetamol in casa pe care il poti folosi in caz de febra ce depaseste 38.5 grade Celsius.
Daca ati inceput antrenamentul la olita, arata-i cum se trage apa si cum sa-si spele mainile dupa fiecare mers la baie. Nu este nevoie sa folositi sapunuri/ geluri antibacteriene in casa, sapunul standard este suficient.
Sfaturi generale
- Jucati jocuri care presupun sortarea si gruparea elementelor de acelasi fel. Recunoasterea similitudilor este chestiune de timp si exercitiu, fiind o abilitate utila pentru intreaga viata.
- Cantati, vorbiti, spuneti poezii si radeti impreuna in fiecare zi. Nu-ti complica prea mult viata. Copilului nu-i pasa cat de curata e casa sau cat de organizate sunt dulapurile. Insa va observa imediat daca esti fericita, interesata si iti face placere sa petreci timp alaturi de el
- Daca copilul merge la cresa sau la gradinita, invata sa te organizezi. Evita graba de dimineata prin pregatirea hainelor de drum din seara de dinainte si foloseste orice artificiu tehnologic pentru a te face gata la timp.
- Fa-i cunostinta si copilului cu persoanele pe care le intalnesti. S-au dus zilele cand puteai purta o conversatie neintrerupta, insa orice interventie e binevenita.
- cand copilul spune ceva haios, scrie-l undeva pentru a-ti ramane amintire. Le vei reciti peste o perioada, indulcindu-ti parerea de rau la trecerea timpului. Creeaza un jurnal al copilului accesand aplicatia SocialKids!
- Limiteaza folosirea lui “nu”: in loc de “Nu mai mananci niciun biscuite!”, “Nu te mai da cu capul de pereti!”, “Nu mai linge pisica!” incearca un mai pasnic “Poti sa mananci inca un biscuite dupa ce iti mananci prazul” sau “Lasa pisica si du-te sa bati toba la tine in camera!”.
- Incurajeaza-l sa-si invete numele si varsta, exersati de mai multe ori pe zi intrebarile de genul “Cum te cheama?” si “Cati ani ai?”.
- Cand vii de la serviciu, deseori vei gasi acasa un copil bucuros de sosirea ta, insa obosit. Nu te implica imediat in pregatirea cinei, ci petrece 20 minute numai cu cel mic: citeste-i o poveste simpla, faceti un puzzle sau construiti un castel. Amandoie veti benficia de momentul acesta, schimbandu-va dispozitia.
Dezvoltarea copilului luna cu luna
Comentarii