22 luni 200x132 Copilul la 1 an si 10 luni

Copilul la 1 an si 10 luni

Luna aceasta este luna prieteniilor! Invita cat mai des prietene mamici pentru ca cei mici sa se joace impreuna. Observati-i cum interactioneaza si comunica in stilul propriu. Unii dintre ei sunt mai hotarati, insistenti si-si impun punctul de vedere. Altii sunt mai pasivi si le ia mai mult timp pana devin interesati de joc. Unele trasaturi de caracter incep sa devina evidente inca de la varsta de 1 an si 10 luni. Va fi fascinant sa observi evolutia personalitatii copilului tau pe masura ce creste si se maturizeaza in adultul de peste ani.

Desi este inca in faza de joc paralel, copilul incepe sa relationeze si cu ceilalti copii. La fel ca si adultii, va avea copii preferati cu care se intelege mai bine decat cu altii. Daca copilul este deja la gradinita sau la cresa, el este expus unui mediu cu personalitati diferite, atat adulti cat si copii. In general, acest lucru este vazut ca un aspect pozitiv care ajuta copilul sa invete despre diferentele dintre oameni si sa fie mai adaptabil.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatie
  5. Sanatate
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Daca te-ai saturat sa schimbi scutece, poti incepe antrenamentul la olita. Copilul este pregatit pentru renuntarea la scutece atunci cand recunoaste daca este ud sau nu, daca se trezeste uscat din somn si este capabil sa se abtina a face pe el/ ea pana ajunge la baie. Tine mai mult de maturizarea sistemului nervos, asa ca daca copilul nu se arata interesat de noul proces, nu e cazul sa insisti foarte mult. Unii parinti au obiceiul de a compara facutul la olita cu gradul de intelegenta, insa este total neadevarat. Baietii, intr-adevar, sunt mai greu de invatat sa faca la olita decat fetitele, iar varsta renuntarii la scutece pare a avea o componenta genetica, fiind legata de varsta la care parintii copilului au reusit sa se pastreze uscati in timpul noptii.

Nu-i exclus ca unii parinti sa se gandeasca la mutarea copilului intr-un pat de copii, mai ales daca acesta este inalt. Poate ca au nevoie de patut pentru copilul ce se va naste in curand sau poate ca cel de 1 an si 10 luni chiar nu-si mai doreste sa stea intr-un patut de bebelusi (unii dintre ei reusesc sa-l escaladeze, patutul devenind chiar periculos a mai fi folosit). Oricare ar fi motivul, este nevoie de o perioada de acomodare pana ce copilul se obisnuieste cu dimensiunea patului de copii. Daca refuza noul pat, ramai calma, reactioneaza controlat si fii consecventa, nu renunta la primele smiorcaieli. Copilul tau e deja mare sa inteleaga instructiuni simple precum “E ora de culcare, pune capul pe perna si inchide ochisorii. Noapte buna!”.

Poti incepe sa masori in fiecare luna inaltimea copilului; fie folosesti un stalp din casa sau un metru special conceput in acest sens. Copilul inca creste in salturi, fiind luni de platou si luni cand va creste precum vrejul de fasole. Hainele sunt cel mai bun indicator de crestere in inaltime!

Joaca

Incurajeaza-l sa fie interesat de natura, ia-l cu tine afara, plimbati-va in parc sau chiar in jurul blocului. Mergeti la zoo sau la un iaz cu rate, variante la fel de interesante. Un copil plictisit, nestimulat suficient va fi marait si plangacios, predispus la tantrum si va cauta compania parintilor pentru a se distra.

Pune o patura sau un covor moale sub umbra unui copac si improvizati un picnic, jucati-va cu galetusa si lopatica la nisip, adunati frunze de diferite marimi si explica-i carei plante/ copac apartin fiecare.

Foloseste-ti imaginatia pentru a inventa jocuri pe care copilul de 1 an si 10 luni sa le finalizeze. Sunt astfel conceputi incat sa se stimuleze singuri si sa-si alimenteze maturizarea psihica, insa au nevoie de ajutorul tau pentru a putea incepe.

In vremuri de criza, imprumuta jucarii de la parinti cu copii mai mari sau cumpara-le de la un magazin second hand (ofera-i-le dupa ce au fost spalate bine la masina sau cu sapun si dezinfectate cu alcool sanitar). Schimba jucariile intre ele cu mamicile care au copii de aceeasi varsta cu al tau. Roteste-i jucariile (ofera doar o parte din jucarii, urmand ca in fiecare saptamana sa scoti altele noi si sa le ascuzi pe cele folosite) pentru a-i mentine interesul in joaca.

uda gradina 150x200 Copilul la 1 an si 10 luni

Gradinariti impreuna

Jucariile nu trebuie sa fie prea complexe pentru a-l distra. Cauta-le pe acelea care combina culoarea, zgomotul si varianta interactiva. Tot pentru aceasta varsta sunt recomandate si jucariile cauza-efect. Insa nu te astepta ca cel mic sa se poarte frumos cu jucariile si sa le aprecieze asa cum o faci tu. Jucariile mai speciale, care necesita un anumit grad de supraveghere din partea parintilor, vor dura mai mult, insa nu vor fi considerate atat de distractive in momentul in care vor reaparea din “ascunzatoare”.

Fa-i cunostinta cu plastilina! Va adora s-o modeleze, insa fii atenta sa nu o si guste.

La ce sa te astepti

E posibil sa apara unele accese de furie (tantrum), mai ales daca este obosit sau prea putin stimulat. Creierul lui inca se maturizeaza si vor exista momente cand reactiile primitive vor pune stapanire pe comportamentul sau. Stie ce isi doreste, insa nu stie cum sa si obtina ceea ce vrea. Tantrum-ul se trateaza in functie de tipul sau, insa regula de baza este sa ramai calma si sa nu incepi sa tipi si tu.

Tantrum-urile declansate din frustrare, epuizare, frica sau neintelegere se trateaza cel mai bine folosind empatia si reasigurarea copilului de sentimentele de iubire pe care i le porti. Insa cele izvorate din dorinta copilului pentru ca parintele sa faca ceva sau sa raspunda intr-un anumit fel solicitarilor sale sunt cel mai bine tratate cu spatele, adica prin parasirea locului in care se petrece tantrum-ul (daca sunteti in casa) sau prin ignorarea lui. copiii de 1 an si 10 luni se obosesc usor si sunt complesiti de magnitudinea sentimentelor ce ii incearca. In acest caz, chiar au nevoie de ajutorul parintilor pentru a-i asigura ca totul va fi bine si ca nu sunt singuri.

Cand vine vorba de astfel de situatii, vei vedea ca toti cei din jurul tau sunt experti, dandu-ti sfaturi peste sfaturi, insa nu te lasa influentata. Daca copilul tau face un tantrum la supermarket, nu te lasa coplesita de parerile celor din jurul tau despre cum sa te descurci in aceasta imprejurare. Fa-ti dinainte un plan de actiune si respecta-l cu strictete.

O idee ar fi si sa-ti planifici iesirile dupa somnul de pranz al copilului, atunci cand el este deja ohihnit si satul. Ia cu tine cateva gustari (fructe) si fii organizata, cumpara doar ce ai nevoie si nu zabovi in discutii lungi cu prietenele intalnite in magazin sau pe drum. Restrictionat la a sta in carucior, fara posibilitate prea mare de miscare pentru o perioada lunga de timp, ai toate sansele ca cel mic sa faca o criza.

Sa nu te surprinda daca cel mic devine interesat de organele sale genitale. Va fi tentat sa le tot atinga si sa le arate celorlalti (fetitele isi ridica fusta). Este doar o etapa in dezvoltarea sa si nu trebuie sa-i acorzi mare importanta, pentru ca ii vei atrage atentia si mai mult. Explica-i ca exista anumite lucruri care nu se fac in public si ca lucrurile intime trebuie sa ramana asa. Cu toate astea, probabil ca distragerea atentiei functioneaza cel mai bine in acest caz.

Din dorinta de a castiga mai mult control asupra vietii sale, te vei trezi ca ai crescut un incapatanat si jumatate: nu mananca decat cu lingurita albastra si doar din farfuria portocalie. De banana nu se atinge daca feliutele nu sunt taiate asa cum ti-a cerut sau cum ai facut-o intr-o ocazie precedenta, cand el a apreciat modul in care l-ai servit. Nu te consuma foarte mult, si aceasta e doar o etapa in evolutia sa. Pastreaza-ti zambetul pe buze si sugereaza-i ca ar putea incerca ceva nou din cand in cand, desi el adora rutina si e foarte putin receptiv la schimbare.

bebe pe blat 200x132 Copilul la 1 an si 10 luni

Un ajutor de nadejde

Luna aceasta copilul:

  • loveste mingea cu picioarul
  • urmeaza instructiuni din doua etape (“Ia bluza de jos si adu-o la mine, te rog!”)
  • face un puzzle simplu
  • pune obiecte unul peste altul in incercarea de a construi o casa sau un castel
  • numeste aproape toate partile corpului
  • trage linii drepte
  • invata cuvinte noi (3-4) in fiecare zi, pe care incearca sa le foloseasca in propozitii simple.
  • inchide si deschide usi

Alimentatie

Nu sariti peste micul dejun, chiar este cea mai importanta masa a zilei. Daca nu-i plac cerealele, ii poti oferi paine integrala prajita si pe care sa intinzi putin unt, precum si fructe, iaurt, oua. Lasa-l sa va vada si pe voi mancand micul dejun stand la masa. Ofera-i un pahar cu lapte, mai ales daca nu este foarte mancacios. Nu indulci laptele – va refuza alte lichide, inclusiv apa, pe motiv ca nu sunt destul de gustoase si evita si aromatizarea lui cu cacao, vanilie, etc.

Copilul de 1 an si 10 luni nu mai are nevoie de lapte-formula din punct de vedere nutritional, cu exceptia situatiilor impuse de medic. Laptele formula este bogat in calorii si satura rapid copilul, afectand apetitul acestuia pentru mesele solide. Daca copilul refuza laptele de vaca, incearca sa-i scoti treptat formula din alimentatie, adaugand mai putine masuri de lapte praf la cantitatea de apa sau inceteaza sa-i mai cumperi lapte-formula.

E destul de mare acum sa-si duca farfuria si cana la chiuveta singurel si sa te ajute sa cureti masa. Pentru aceasta grupa de varsta sunt ideale paharele si farfuriile de plastic. Tacamurile normale, din ceramica/ portelan vor fi utilizate de copil sub supravegherea adultilor, fiind si acestea oferite destul de des copilului pentru a se familiariza cu ele. Copiilor carora nu li se permite accesul la vesela buna nu vor avea sansa de a intelege cum trebuie avut grija de un lucru frumos, special.

Sanatate

tricicleta 200x200 Copilul la 1 an si 10 luni

Tricicleta retro

Daca este vara, aplica intotdeauna o crema cu factor de protectie inainte sa iesiti din casa. Invata-l ca trebuie sa ne ferim pielea de razele solare puternice si ca trebuie sa purtam intodeauna o sapca/ palarie cand ne expunem in plin soare. Jucati-va sub copaci cu umbra, imbraca-l in haine cu filtru uv si nu iesiti din casa in intervalul orar 10-17. Soarele de iarna este si el la fel de nociv ca cel din timpul verii, asa ca protejeaza-l corespunzator chiar daca afara este ger (ideala ar fi si o pereche de ochelari de soare, intrucat zapada reflecta razele solare, afectand retina ochiului).

Daca te imbolnavesti, mergi la doctor sau trateaza-te. Copiii care isi vad parintii avand grija de sanatatea lor invata si ei o lectie importanta. Incearca sa nu te neglijezi complet, tu si relatia voastra, in favoarea cresterii copilului. Nu este sanatos sa consideri timpul investit in tine ca o purtare egoista din partea ta, intrucat copiii nu pot decat sa beneficieze de pe urma unui parinte sanatos la minte si la trup.

Sfaturi generale

  • Invata sa-i distragi atentia. Cand se apropie de o ciza de tantrum sau isi doreste ceva ce nu poate avea, descopera un lucru fascinant care i-ar putea atrage imediat atentia. Creste putin tonul vocii, largeste-ti ochii si exprima un entuziast “Aaaa, uite mami ce am gasit!” are de cele mai multe ori un efect pozitiv.
  • Nu este inca vremea pentru privit la televizor! In orice caz, timpul petrecut in fata unui ecran (televizor, computer) este timp pierdut in defavoarea miscarii fizice si jocului.
  • Arata-i luna, stelele, soarele si incearca sa-l inveti despre anotimpuri si succesiunea lor. Desi sunt mult prea mici sa inteleaga, este important sa fie obisnuiti de mici cu ciclurile de viata. Invata-l sa-si exprime felul in care se simte (ii e frig, cald) si ce poate face pentru a se simti mai confortabil. Arata-i cum sa-si puna o bluza, cum sa ceara de baut si cum sa-si scoata pantofii – lucruri de bun simt care il lase sa guste putin din independenta adultilor.

Dezvoltarea copilului luna cu luna

Care sunt jucariile preferate ale copilului tau? Ii place sa se joace in casa, cu ustensilele tale de bucatarie si surubelnita taticului sau aleraga dupa minge tot parcul?