28 luni 200x119 Copilul la 2 ani si 4 luni

Copilul la 2 ani si 4 luni

Are o imaginatie bogata si si-o foloseste din plin. Este o varsta la care jocurile de rol sunt binevenite, iar realitatea si fantezia nu au hotare bine delimitate. Copilul se va opune mersului la culcare deoarece “vede” lucuri in camera, se trezeste din vis si-ti povesteste lucruri nemaipomenite despre el. Toate se datoreza puterii imaginatiei si fanteziei in care este foarte implicat. Vei descoperi ca este inca foarte egocentric si nu se arata incantat sa interactioneze la joaca cu alti copii de aceeasi varsta. Protestele sunt la ordinea zilei, mai ales daca se formeaza grupuri de copii de varsta apropiata; intelegerea cu seamanul necesita multa abilitate si motivare.

Daca esti o persoana puternic ancorata in realitate, poate toate astea ti se vor parea greu de tolerat. Insa, pentru un pici de 28 luni, procesarea faptelor care au loc in plan real este o chestiune importanta care necesita timp si maturitate cerebrala pentru a reusi sa aprecieze o lume mai concreta decat cea din imaginatia sa. Incearca sa te bucuri de aceasta etapa din viata micutului tau, nu dureaza mult si, inainte sa te dezmeticesti, fantezia isi pierde locul in favoarea nevoii constante de a intreba de ce lucrurile sunt asa cum sunt.

Aceasta este si varsta unei permanente ocupatii, trecerea de la o activitate la alta fara preambul sau intentie, doar din impuls fiind la ordinea zilei. Unii parinti se ingrijoreaza ca cel mic nu este capabil sa stea locului si sa se concentreze la un singur lucru pentru mai mult de cateva clipe, insa este perfect normal sa fie asa la 2 ani si 4 luni. Odata cu cresterea, copilul va dezvolta abilitati de autocontrol si concentrare, laolalta cu echilibrul emotional; insa pentru moment, lumea in care traieste este mult prea tentanta ca sa stea si sa admire, fara a lua parte la tot ce se intampla in jurul lui.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatie
  5. Sanatate
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Cuburile acelea de constructii se vor inalta si mai mult luna aceasta, pe masura ce piticul tau invata cum sa echilibreze mai bine fiecare cub in parte. Rabdarea lui se mai dezvolta putin si, daca devine interesat de un lucru, va fi mai absorbit de sarcina pe care o desfasoara. Ceea ce inseamna ca daca incerci sa-l atragi spre altceva, e posibil sa nu te auda sau sa fie vag interesat de ceea ce vrei sa ii propui. Si iata, astfel, o alta cauza a tantrum-ului si un conflict de vointa atunci cand fiecare dintre voi isi doreste ceva cu totul diferit.

Luna aceasta isi exerseaza mai mult abilitatile motorii fine, ceea ce inseamna ca va fi capabil sa apuce obiecte mici si sa le aseze cu mai multa precizie. Alearga, sare, topaie mai bine. Vocabularul se mareste si el, insa nu vei intelege mereu ceea ce spune. Va incerca sa alature chiar si 5 cuvinte intr-o fraza; fetitele sunt mai avansate din acest punct de vedere decat baietii de aceeasi varsta. Inconsistenta in dezvoltare este un lucru normal intre sexe datorita diferentelor existente la nivelul fiziologiei cerebrale.

Joaca

joaca in noroi 200x132 Copilul la 2 ani si 4 luni

Investeste intr-o pereche de cizme de ploaie (pe care le cumperi mai mari cu cel putin o marime)!

Unde-i mai murdar, acolo va fi si nazdravanul tau. Abia cand va mai creste se va putea mentine curat cateva momente, asa ca fii practica atunci cand il imbraci. Economiseste timp si energie cu spalatul si calcatul rufelor, pastrand hainele de joaca separat de cele pentru iesiri mai speciale (ca sa nu zicem haine “bune”, insa foloseste-te de ambele, mai ales ca rochitele elegante si camasile cu dunga raman la fel de repede mici ca si colantii/ pantalonii de tavaleala). Copilul nu va arata fata de haine acelasi respect ca si tine, deci evita durerile de cap ulterioare oferindu-i haine care se preteaza la activitatea pe care o desfasoara la un moment dat.

Dupa 1h de jucat in casa, piticul de 2 ani si 4 luni va aprecia joaca afara. Activitatile motorii grosiere il vor obosi si va adormi mult mai usor. De asemenea, ii va trezi si apetitul, asa ca planuieste masa ca pe un moment placut, intrucat va fi mai interesat sa manance. Daca stati la curte, ia-l cu tine cand mergi afara: il vei supraveghea mai usor si il poti implica in ceea ce faci – intindeti rufele impreuna, maturati aleea sau ingrijiti florile. Joaca la aceasta varsta nu trebuie sa fie complexa, insa nu uita ca joaca este munca pentru cel mic, asadar cauta-i activitati in care sa se implice decat joaca structurata.

La ce sa te astepti

Apar micile escaladari de dispozitie pe masura ce piticul invata si observa mai multe despre cum te poate influenta intr-un fel sau altul. Daca esti obosita sau usor nervoasa, abilitatea ta de a ramane calma si ferma in acelasi timp va fi pusa la grea incercare. Cateodata e mai usor sa cedezi in fata solicitarilor micutului si sa gestionezi mai tarziu consecintele. Niciun parinte nu este consistent in reactii 100% din timp. Ceea ce putem incerca sa facem fiecare dintre noi este sa fim cinstiti si sa raspundem intr-un mod similar de cele mai multe ori.

statul pe genunchi 200x149 Copilul la 2 ani si 4 luni

Atentioneaza-l ori de cate ori sta intr-o pozitie incorecta!

Probabil ca ai observat ca copilul tau prefera sa stea asezat cu picioarele sub el, in forma literei W. Este o pozitie comuna care ii asigura mai multa stabilitate si il ajuta sa nu investeasca atat de multa energie in mentinerea echilibrului, insa nu aduce niciun beneficiu copilului, iar in timp poate duce la probleme la nivelul soldurilor si genunchilor. De asemenea, ii restrange oportunitatea de a-si dezvolta abilitati de miscare laterala. Atunci cand observi ca se aseaza in acest fel, reaminteste-i sa stea in fundulet, cu picioarele intinse in fata, chiar daca va trebui sa o faci zilnic, de cateva zeci de ori.

Luna aceasta copilul:

  • face primele progrese in memorarea literelor alfabetului (daca este invatat)
  • reuseste sa-si tina echilibrul cand sta intr-un picior
  • incepe sa-i placa dansul, antrenandu-si unul din parinti la dans ori de cate ori aude muzica (cateodata si fara)
  • deseneaza o linie dreapta

Alimentatie

desert 200x133 Copilul la 2 ani si 4 luni

Manute mici avide de recompense culinare dulci

Aceasta este varsta la care incep bataliile in domeniul culinar. In efortul de a-si convinge copilul sa-si termine si ultima imbucatura din farfurie sau sa se poarte intr-un anumit fel in viata de zi cu zi, parintii sunt deseori tentati sa-i ofere recompense alimentare (desert). Aceasta abordare constituie o problema prin prisma faptului ca cel mic poate clasifica mancarea ca fiind “buna sau rea”, conferindu-i fiecareia dintre caracterisitici cate o valoare emotionala. Aceste recompense culinare (santajiste) constau, de cele mai multe ori, in alimente cu valoare nutritionala redusa, fiind bogate in zahar, sare si grasimi. La 2 ani si 4 luni, copilul tau are nevoie de cantitati cat mai mici din acest tip de nutrienti, energia sa primordiala fiind canalizata catre procesul de crestere pentru care este nevoie de un aport semnificativ de nutrienti de inalta calitate.

Unii dintre copii sunt mari bautori de lapte, lucru care are un impact direct asupra apetitului pentru mancare. Laptele este sarac in fier, iar anemia este o afectiune des intalnita in randul copiilor din acest spectru de varsta. Nu este o idee rea sa-i faceti un set de analize de sange pentru a depista daca este nevoie de administrarea suplimentelor cu fier, mai ales ca schimbarile alimentare in sensul cresterii in mod natural a aportului de fier nu au efect imediat asupra numarului globulelor rosii din organism, de aici necesitatea introducerii suplimentelor cu fier in dieta zilnica.

cina in familie 200x132 Copilul la 2 ani si 4 luni

Pregatiti si serviti cina in familie

Luna aceasta multi dintre parinti vor impacheta scaunul de masa si-l vor oferi prietenilor. Copilul de 2 ani si 4 luni vrea sa stea la masa cu si precum toata lumea, adica pe scaun. Copilul se va invita in discutiile voastre, ceea ce este un lucru foarte bun, insa nu trebuie sa monopolizeze comunicarea din timpul mesei. Incurajeaza-i pe toti cei care iau masa impreuna sa vorbeasca pe rand despre cum si-au petrecut ziua. In familiile ocupate, cu mamica si tatic care muncesc cat e ziua de lunga, masa este singurul moment in care toti membrii familiei se pot reuni. Faceti o regula din a va intalni toti la masa si recapitulati evenimentele de peste zi, concentrandu-va asupra mancarii si relatiei cu membrii familiei, inchizand pentru totdeauna televizorul (puteti incpe prin a face un ritual de masa: fiecare sa povesteasca o intamplare placuta si una mai putin placuta de peste zi, eliberandu-va, astfel, de incarcatura emotionala acumulata in cazul evenimentelor negative).

Sanatate

Incurajeaza-l sa manance linistit. Este inca prea mic pentru a constientiza ce inseamna manierele la masa, insa alergatul prin casa cu mancarea in gura este nu numai neplacut, dar si periculos, existand un risc crescut de inec.

Sfaturi generale

  • timp special 200x132 Copilul la 2 ani si 4 luni

    Timpul special cu piticul tau are o singura regula: timp de 10-30 minute trebuie sa te joci asa cum vrea el, fara a permite vreo intrerupere!

    Fa-ti timp zilnic pentru cateva momente petrecute doar cu copilul/ copiii tai (cu fiecare dintre ei). Este cea mai buna modalitate de investire a timpului pentru construirea unei relatii de calitate cu cei mici, iar ei, la randul lor, se vor dovedi mai intelegatori si mai apropiati de tine. Daca tot vorbim de timp de calitate, incearca sa gasesti 30 minute si pentru tine: o manichiura, o baie calda, relaxanta sau o carte buna.

  • Indiferent ce-ti va spune si va face piticul tau de 2 ani si 4 luni, inca are nevoie de siesta de somn de la amiaza. Chiar daca nu adoarme, este esential sa petreaca o vreme in patul sau, linistit, cu o carte in mana eventual.
  • Daca a aparut un bebelus in familie, arata-i copilului trecut de 2 ani cum sa se poarte cu bebe si lauda-i eforturile si incercarile de a se apropia de micut. Nu te refugia in ingrijirea bebelusului, neglijandu-l pe cel mare, ci acorda-i chiar putin mai multa atentie decat de obicei, in masura posibilitatilor. Asteapta-te la un regres, o deterioare a comportamentului la venirea pe lume a unui nou fratior. “Bebeluseasca” isi intra in drepturi, vocabularul copilului de 2 ani si 4 luni stagnand, neinregistrand progrese pentru o vreme, lucru perfect valabil si in celelalte arii de dezvoltare psihica si fizica: daca face la olita, e posibil sa se scape pe el o perioada.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii copilului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

In viata voastra a aparut un bebelus sau intentionati sa va mariti familia in curand? Cum apreciati ca va fi afectat copilul vostru de 2 ani si 4 luni?