mananca capsuni 200x200 Copilul la 1 an si 9 luni

Copilul la 1 an si 9 luni

Trebuie sa te asiguri ca piticul/ pitica de 1 an si 9 luni are destule lucruri cu care sa-si ocupe timpul, atfel va sta toata ziua agatat de piciorul tau. Stabileste zone de joaca in curte si in casa si observa-l cum trece de la una la alta. Daca pui ordinea in casa la mare pret, vei fi provocata la maxim de un tanc de nici 2 anisori. Copilul nu aprecieaza nevoia ta de ordine si organizare si este mult prea mic pentru a-si schimba comportamentul doar ca sa te multumeasca pe tine. Ceea ce inseamna ca va trebui sa inveti sa ignori dezordinea care guverneaza casa sau sa fii tot timpul atenta la ce face puiutul, sa-i restrictionezi accesul la locul/ jucariile de care nu doresti sa se apropie.

Incearca sa fii realista in asteptarile pe care ti le formulezi in ceea ce il priveste. Orice parinte care a trecut prin experienta cresterii unui copil de varsta asta iti va spune ca sunt haotici. E un lucru bun sa incerci sa-ti faci prieteni printre parintii cu copii de aceeasi varsta cu al tau si sa rotiti casele in incercarea de a mai schimba peisajul zilnic cu care sunt obisnuiti copiii, mai ales in lunile friguroase cand timpul petrecut afara este mult mai redus. Daca e vara, intalniti-va in parc sau puneti de un picnic in curtea unuia dintre parintii care locuieste la casa. Montati o piscinuta si veti uita ca aveti copii mici prin preajma, ei fiind mult prea ocupati sa se joace cu apa. E prea devreme sa se joace intre ei, insa.

Pastreaza programul zilnic, rutina cu care este obisnuit cel mic, ei aprecieaza acest lucru si posibilitatea aparitiei tantrum-ului (acces de furie) este mult mai mica. Daca apare un al doilea bebelus in casa, asteapta-te la cateva schimbari ce pot interveni in comportamentul copilului de 1 an si 9 luni pe masura ce acesta invata sa se adapteze rolului de frate mai mare. Trebuie sa-i oferi niste lectii de comportare intrucat copilul de 21 luni invata lucruri valoroase din impartirea timpului cu un frate mai mic. Asteptarea, rabdarea, impartirea atentiei parentale si intelegerea faptului ca nu este singurul ale carui nevoi conteaza si trebuie indeplinite imediat sunt lectii de viata vitale, valoroase. Insa, in procesul deprinderii tuturor acestor abilitati, asteapta-te la cateva prabusiri emotionale si comportament neadecvat.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatia
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Copilul poate alerga si chiar prinde viteza, mai ales daca isi doreste ceva ACUM! De asemenea, se poate apleca si ridica in pozitie verticala fara sa-si piarda echilibrul. Cataratul e la ordinea zilei, asa ca nu-i lasa o scara la indemana, decat daca vrei sa-l vezi incercand s-o escaladeze.

Nu scapi inca de caratul caruciorului cand iesiti la plimbare, poate doar daca vrei sa-ti exersezi muschii bratelor si sa-l cari atunci cand se plange ca i-au obosit piciorusele. Desi pare a avea rezerve nesfarsite de energie, picioarele ii obosesc si are nevoie de odihna.

Daca stai la curte sau ai o gradina in fata blocului, fa-ti un obicei de a-l lua mereu cu tine cand iesi din casa. Verifica gardurile sa fie sigure si sa nu poata iesi din perimetrul curtii. Vorbeste-i copilului de 1 an si 9 luni despre activitatile pe care trebuie sa le faci in curte/ gradina si implica-l in treaba ta. Adunati gunoaiele, culegeti flori, udati gradina si toata gama de astfel de activitati pot fi facute impreuna cu copilul. Il va ajuta sa-si consolideze respectul de sine si sa construiasca o relatie profund emotionala cu tine.

Desi copilul tau e fascinat de lumea sa si doreste libertate totala de explorare a imprejurimilor, are nevoie ca tu sa-i fii alaturi si sa-i oferi consolare atunci cand o solicita. Este o linie de demarcatie foarte fina intre a-i oferi suficient spatiu sa se exprime si sa invete, fara a face un compromis asupra sigurantei sale. Daca esti ca majoritatea parintilor, pana sa ajungi sa stapanesti foarte bine aceasta linie de hotar, copilul tau s-a maturizat si a progresat destul cat sa nu-ti mai solicite atentia atat de mult.

Vei fi martora primelor incercari de a se imbraca singur sau chiar sa se dezbrace atunci cand il ia valul. Va putea indica unele dintre partile corpului si chiar va incerca sa le numeasca el insusi. Va construi turnuri cat mai inalte din cuburi pe care le va rasturna apoi, amuzandu-se teribil. Poate chiar identifica obiecte familiare intr-o carte si sa incerce sa le numeasca. Articolele usor recognoscibile ca mingea, soarele, masa, patul, cainele, pisica vor fi sigur incercate a fi rostite de naravasul nostru.

Incearca sa lege cuvintele intre ele pentru a forma propozitii scurte (“mami place laptelele…”).

ajuta la gatit 200x153 Copilul la 1 an si 9 luni

Un ajutor de nadejde!

 

Joaca

Este luna reciclarii! Descopera cartoanele de oua, sulurile de hartie igienica sau prosop de hartie, cutiile de cereale sau de servetele, toate pot fi utilizate pentru a va juca cu mai multa imaginatie. Daca aveti de gand sa cumparati un obiect electronic sau electrocasnic voluminos, nu va grabiti sa aruncati cutia. Poate fi cea mai tare casuta, tinandu-l ocupat minute in sir pe prichindelul casei. Da-i niste creioane colorate si incurajeaza-l s-o decoreze. Lauda-i incercarile artistice – va crede si el ca sunt absolut minunate. Intensifica imaginatia si creativitatea copilului prin incorporarea vietii casnice in joaca de zi cu zi.

La ce sa te astepti

Daca mai ai copii, mai mari sau mai mici de 1 an si 9 luni, va fi greu sa-i separi in vreun fel. Vor exista certuri pe jucarii, de multe ori protestand pentru ca vor sa se joace fix toti, fix in acelasi timp cu fix aceeasi jucarie! Nu te grabi sa intervii in disputa lor si sa-i impaci pe fiecare, ci lasa-le posibilitatea sa gaseasca o metoda prin care sa rezolve diferendul. Cu timpul, fratii devin buni negociatori si rezolva corect si amiabil orice disputa, pastrand linistea in sanul familiei. Bineinteles, daca unul (sau toti) sunt pe cale sa se raneasca (sau, mai bine zis, sa fie loviti), atunci va trebui sa intervii in joaca lor si sa-i ajuti sa negocieze o intelegere.

Asteapta-te sa inceapa a disparea lucrurile luna aceasta, intrebandu-te permanent unde ai pus una sau alta. Micul tau magician va incepe sa ascunda tot felul de lucruri, “plantandu-si comorile” prin diferite colturi/ sertare, pe unde nici nu te-ai gandi. Motivul nu este unul clar, poate din cauza placerii pe care o resimte cu gandul la ceea ce incearca sa ascunda, insa cu siguranta te vei amuza gasind linguri sub perna, un cub in vasul de wc sau hainute in sertarul cu oale/ farfurii!

Incepe sa-si manifeste mai intens nevoia de independenta: refuza sa manance ceea ce ii servesti, trece pe langa tine fara sa-ti arunce o privire cand ajungi la locul de joaca, incearca sa se imbrace/ dezbrace singur. Explica-i cum sa-si traga pantalonii pe crac stand in fundulet, cum sa imbrace un pulover si cum sa introduca mainile pe manecile unei bluze. Lasa-l pe el sa traga fermoarul si sireturile sau scaiul (la descaltat).

intinde rufe 200x150 Copilul la 1 an si 9 luni

Sarcini usoare, zilnice

Luna aceasta copilul:

  • urca scarile si incearca sa le si coboare
  • isi propune obiective simple (sa puna jucaria in cos)
  • loveste mingea cu piciorul
  • pune minim 4 cuburi unul peste altul
  • executa instructiuni mai complexe: “Ia jucaria de jos si pune-o in cos, te rog!”
  • invata cate un cuvant nou in fiecare zi

Alimentatia

Ti-ai gasit copilul pe podea, incercand sa intinda unt pe paine? Zambeste mai intai, iar apoi explica-i cum se procedeaza corect si sterge mizeria de pe jos. La 1 an si 9 luni copilul nu are nici cea mai mica idee despre modul corect in care functioneaza lucrurile, insa asta nu-l impiedica sa incerce sa imite comportamentul vostru, mai ales daca se dovedeste a fi un micut, dar bun observator. Da-i sarcini simple care il implica in prepararea mesei si lasa-l sa vada cum se fac lucrurile, explicandu-le pas cu pas fiecare actiune de-a ta. Intr-adevar, e mai usor sa-l dai afara din bucatarie, insa, mai ales cand timpul iti permite, lasa-l sa “participe” la pregatirea mancarii. Daca e vreun mofturos, va fi tentat macar sa guste din ceea ce s-a chinuit sa prepare.

Incearca sa-ti pui la contributie imaginatia ori de cate ori ii servesti masa si ofera-i o dieta variata. Copiii mici dezvolta adevarate pasiuni pentru tot felul de mancaruri si alimente, chiar daca acestea nu se numara si printre preferatele parintilor. Cumperi un fruct sau o leguma noua de fiecare data cand mergi la cumparaturi. Chiar daca nu va fi incantat sa guste, nu renunta sa i-o tot oferi si asigura-te ca va vede si pe voi, parintii lui, mancand-o cu placere.

Este timpul sa incercati sa renuntati si la laptele formula in favoarea celui de vaca, integral. Biberonul nu mai exista in viata voastra, asa ca trebuie sa se obinuiasca sa-si bea lapticul din pahar.

cizmulite de ploaie1 150x200 Copilul la 1 an si 9 luni

La udaaat!

 

Sanatatea

In anotimpurile ploioase, merita sa investesti intr-o pereche de cizmulite de cauciuc. Nu trebuie sa fie ultimul trend in materie, mai ales ca piciorul creste repede si probabil ca nu vor mai putea fi folosite sezonul urmator (cumpara-le, totusi, cu un numar mai mare in eventualitatea ca ar putea fi folosite o perioada mai indelungata sau cu o soseta mai groasa). Inainte de fiecare purtare, cizmulitele vor fi scuturate bine si verificate sa nu fi ramas vreun paianjen ascuns in ele. Invata-l cum sa si le puna singur/ singura in picioare. Chiar daca faptul ca un copil se uda sau ii este frig nu este de ajuns pentru a-i cauza o raceala, corpul poate folosi multa energie pentru a-si mentine temperatura. Pe de alta parte, gandeste-te la placerea stropirii baltilor pe care le puteti “aborda” in cea mai mare siguranta cu noua voastra pereche de cizmulite de cauciuc.

Urmareste sa aveti o viata de familie linistita, cu alimentatie sanatoasa, somn suficient si odihna, presarata cu momente de exaltare absoluta. Din cand in cand intrerupeti rutina si faceti ceva diferit. Impulsivitatea in limite rezonabile poate fi de mare efect. Daca simti ca duci o viata prea monotona, schimba-ti planurile pentru ziua respectiva, fa ceva diferit: renuntati la iesirea din parc si mergeti sa vizitati o prietena, sau du copilul la un teatru de papusi (chiar daca nu va intelege mare lucru). Desi copiii aprecieaza rutina, programul, sunt suficient de adaptabili la varsta aceasta pentru o situatie noua si nu pot decat sa beneficieze si ei de bucuria provocata de putina noutate in viata parintilor.

Sanatatea nu se refera doar la cea fizica, la fel de importanta este si sanatatea mintii. Lasa-l sa te vada exprimandu-ti emotiile si cum le tratezi. Prin tine va invata cum sa fie un adult si cum sa se poarte in viata de zi cu zi. Desi poate vrei sa-l tii departe de unele aspecte ale vietii, nu-i o rusine sau ceva gresit sa te vada plangand, razand pana la lacrimi sau putin trista. Nu fii surprinsa daca se arata surprins sau amuzat de ceea ce ti se intampla, este perfect normal.

poarta pantofii mamicii1 200x133 Copilul la 1 an si 9 luni

Mi-au ramas mici!

 

Sfaturi generale

  • Nu-i o idee rea sa mergeti la inot. Exista cursuri speciale pentru copii mici, unde adultii sunt incurajati sa sustina copilul la fiecare ora, iar in unele cazuri chiar si sa intre in apa cu cel mic
  • Implica-l in activitatile zilnice ale casei. Ii va placea sa se faca de folos, mai ales daca si voi, parintii, ii laudati initiativele. Lasa-l sa verifice cutia de posta, sa apese butonul de la lift, sa schimbe apa cainelui/ pisicii (cu ajutorul tau).
  • Daca ai programare la dentist, ia copilul cu tine si explica-i ce se va intampla in cabinetul medicului stomatolog. Vorbeste cu doctorul sa-i permita si micutului/ micutei sa se urce in scaun si sa deschida gurita sau sa cerceteze instrumentarul medical, sub stricta supraveghere a personalului medical.
  • Vorbeste-i despre timp: “Intai mergem la piata sa cumparam o banana si apoi in parc”. Reaminteste-i ce se intampla in anumite zile din saptamana: “Duminica mergem la bunici”.
  • Cand se loveste, nu-i tine morala si scuteste-l de binecunoscuta “Ti-am spus eu!”. In schimb, ramai calma, asculta-i frustrarile si ofera-i consolare, indiferent a cui e vina pentru incidentul produs. La varsta asta, un pupic rezolva lucrurile mai bine si mai repede decat orice lectie de morala.

Dezvoltarea copilului luna cu luna

Copilul tau a inceput sa vorbeasca sau prefera sa mai astepte?