29 luni 200x200 Copilul la 2 ani si 5 luni

Copilul la 2 ani si 5 luni

Probabil ca iti pui problema unui nou copil sau ai deja un bebelus in casa. Diferenta de 2 ani intre frati este una des intalnita, dar greu de gestionat. Copilul de 2 ani si 5 luni se va simti dintr-o data ditamai persoana prin comparatie cu fratiorul sau surioara mai mica. Multi dintre parinti, in special mamicile, sunt ingrijorate ca nu-si vor putea iubi bebelusul la fel de mult ca piticul anterior, au impresia ca le este imposibil sa replicheze apropierea si dragostea cu o alta fiinta. Insa natura gaseste o rezolvare si pentru asta, fiind remarcabil cat de repede isi va face loc bebelusul in inima mamicilor care se framanta atat de tare in aceasta privinta. Incearca sa nu compari sentimentele pe care le ai pentru bebelus cu cele pentru copilul de 2 ani si 5 luni, da-ti timp si ai rabdare.

Ti-ar fi de folos un carucior cu 2 locuri, intrucat copilul de 2 ani si 5 luni are si el nevoie sa-si mai odihneasca piciorusule dupa atat alergat. Fa-ti obiceiul de a lua cu tine doar strictul necesar, scutecele si servetele umede fiind indispensabile in orice calatorie, oricat de scurta ar fi.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatie
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Desi procesul de crestere este unic si individual, copiii dezvoltandu-se in ritmul propriu, pot aparea probleme pe parcurs. Parintii sunt primii care suspecteaza o problema in dezvoltarea copilului. Sunt multi factori care au un impact asupra varstei la care copilul achizitioneaza o noua etapa in dezvoltarea sa sau acumuleaza un anumit set de abilitati; nasterea prematura, retardul de crestere intruterina, o nastere traumatica, boala si alti factori pot contribui cu totii la intarzierea in dezvoltarea psihica si fizica.

La varsta de aproape 2 ani si jumatate copilul trebuie sa fie pregatit sa foloseasca jucariile in scopul pentru care au fost concepute, cum ar fi sa mangaie si sa ingrijeasca o papusa, sa construiasca turnuri din cuburi, sa impinga o masinuta, etc. Daca isi scapa jucariile pe jos de multe ori, daca le ciocneste sau le arunca repetat, atunci copilul va trebui examinat medical, aceste actiuni constituind primele semne de alarma pe care le observa parintele. Alti factori pot constitui lipsa dorintei de a stabili si mentine un contact vizual, incapacitatea de a spune cel putin 50 cuvinte sau de a lega minim 2 cuvinte unele de altele. Daca nu intelegi multe dintre exprimarile copilului si limbajul sau este neclar, puteti incerca si o evaluare lingvistica.

Alte semne se refera la intarzierile in dezvoltarea motorie grosiera. Daca observi ca micutul nu alearga inca sau are nevoie de sprijin sau suport atunci cand urca o scara sau arunca o minge, este nevoie si aici de o evaluare medicala. Listele de asteptare pentru evaluarea fiziologica a copiilor sunt destul de mari, asa ca daca ai indoieli serioase, adreseaza-te mediului privat medical. In general, cu cat se incepe mai devreme o forma sau alta de terapie medicala, cu atat rezultatele sunt mai bune iar riscurile mai mici.

Joaca

Incearca sa implici in joaca copilului de 2 ani si 5 luni toate simturile sale. Incurajeaza-l sa atinga, sa simta, sa priveasca si sa asculte diferentele intre jucariile si obiectele cu care se joaca. Stimularea dezvoltarii sale prin joaca este mai la indemana atunci cand dispui de o varietate de lucruri cu care poate interactiona. Aseaza-te la nivelul lui, in genunchi, cu fiecare ocazie si implica-te in joaca. Mutarea jucariilor, impingerea, tragerea lor il ajuta sa invete mai multe despre cum isi poate controla mai bine miscarile corpului.

joaca libera 200x145 Copilul la 2 ani si 5 luni

Jucati-va liber, fara reguli, doar pentru a va simti bine!

Vorbeste cu el, insa nu fa din fiecare conversatie o metoda de a-i preda/ invata un lucru nou. Mamicile, in special, au tendinta de a-l mai invata un cuvant sau sa-i predea o lectie despre viata de fiecare data cand discuta cu copilul lor, spre deosebire de tatici, care nu sunt de fel concentrati pe aceste aspecte. De aici si preferinta copiilor pentru joaca cu tatii sau alti barbati, gasind-o mai distractiva si centrata doar pe a se simti bine impreuna (si aici poate ca am deschis un subiect sensibil pentru multe cupluri).

Explorarea este o parte importanta in dezvoltarea copilului de 2 ani si 5 luni. Curiozitatea ii impinge sa cerceteze permanent ce se ascunde dupa colt, in sertare sau in spatii intunecate. Pentru parinti, asta inseamna aproape intotdeauna o alta ocazie de a curata casa.

Cauta jucarii care implica miscarea generala a corpului. Puzzle-urile si desenatul vor fi compensate cu activitati fizice pentru a oferi un echilibru, joaca la aceasta varsta insemnand o impartire echitabila intre momentele de activitate intensa si cele de repaus, intre stimulare si odihna.

La ce sa te astepti

Independenta – pe masura ce copilul tau invata ca lumea e un loc atat de fascinant. Desi poate usor timid la inceput, in scurt timp va deveni cel mai bun prieten al tuturor. Observa-l pe masura ce farmeca oamenii din jurul lui si ii atrage in discutie. Ii vei remarca imediat pe cei care relationeaza usor cu copiii datorita predispozitiei de a se angaja in discutii cu copilul tau. Contactul vizual, tonul vocii, interesul pe care il manifesta fata de piticul tau sunt evidente si iti vor castiga aprobul.

Insa, fii intodeauna pe faza, urmarind ce face si ce se intampla in jurul micutului. Nu fii prea increzatoare in persoane pe care nu le cunosti sau le cunosti prea putin. Scopul tau este sa ai grija de copil, sa fie in siguranta, astfel incat sa aiba parte de un proces de crestere sanatos si sa-si atinga potentialul. Daca presimti ca o situatie este nesigura pentru copil sau ca acesta ar fi in pericol, tine minte ca exista un al saselea simt (instinctul), un amalgam de senzatii provenite din toate celelalte simturi combinate si nu trebuie niciodata ignorat.

supa 200x132 Copilul la 2 ani si 5 luni

Mancarea, corvoada de zi cu zi…

Luna aceasta copilul:

  • numeste si indica corect partile corpului
  • incearca sa-si perie singur dintii, dar are inca nevoie de asistenta ta
  • se spala si se usuca singur pe maini
  • isi imbunatateste abilitatile motorii fine: traseaza  o linie dreapta sau un cerc
  • numeste cateva culori

Alimentatie

Multi copii refuza sa manance fructe si legume la aceasta varsta. Nu te mira daca este capabil sa detecteze o leguma ascunsa chiar si in cel mai reusit “camuflaj”, chiar si atunci cand e lihnit de foame – o sursa de stres in plus pentru tine care gandesti ca piticul tau nu va mai creste sau se va imbolnavi. Problemele cu alimentatia se rezolva aproape intodeauna in timp si cu rabdare (multa). Pune-ti imaginatia la contributie in bucatarie si evita sa intri in dispute asupra mancarii pe care o consuma piticul. Atata vreme cat copilul mananca mancare, nu -si umple stomacul cu fast-food, inclusiv gustari sarate si dulciuri cu preponderenta, atunci asta ar trebui sa-ti fie de ajuns: este tot ceea ce poti face in acest moment. Evita sa intri in capcana hranirii cu lingura ca pe vremea bebelusiei, doar pentru ca piticul sa nu aiba burta goala. Nu-i faci nicio favoare, intrucat ii iei privilegiul de a depune efort pentru a se hrani si de a-si controla aportul de hrana.

In ceea ce priveste continutul nutritional, legumele congelate furnizeaza aceleasi bebeficii ca si cele proaspete. Gatitul pe foc sau in cuptor distruge unele dintre vitamine (insa le face mai usor asimilabile de catre corp), asa ca daca micutul tau prefera sa guste legume proaspete, spalate in vreme ce tu pregatesti masa, nu te opune.

legume 200x150 Copilul la 2 ani si 5 luni

Legumele, dusman sau prieten?

O alta metoda eficienta de a-l convinge sa manance alimente crude, proaspete este sa asezi boluri cu fructe si legume spalate si curatate in mijlocul mesei, lasand posibilitatea oricui sa se serveasca singur.

Fii atenta si la comportamentul tau fata de mancare in general. Parintii care inca mai au “restante” culinare nerezolvate le pot transmite mai departe copiilor. Obsesia de a se pastra curati la masa, stergerea mesei inainte ca ei sa termine de mancat, monitorizarea atenta a fiecarei imbucaturi pot constitui griji in plus. Principiul de baza in schimbarea oricarui comportament este asumarea/ recunoasterea lui. Daca observi ca relatia ta proprie cu mancarea are vreun efect asupra copilului, atunci cauta ajutor in alta parte, inclusiv la medic.

Sanatatea

Daca piticul tau de 2 ani si 5 luni are febra, nu te grabi sa i-o reduci. Recomandarile recente specifica sa tratezi copilul, si nu febra. Asa ca daca micutul este vioi, alert, alearga prin casa si accepta sa bea lichide, nu te ingrijora prea tare. Daca, in schimb, este somnoros, nu vrea sa bea lichide, este sensibil la lumina, ar zace toata ziua in pat sau are vreo eruptie, se impune un control medical. Detalii in Cand si cum tratam febra la copii.

Bebelusii si copiii mici nu-si regleaza bine temperatura corpului, asadar variatiile de la spectrul normal de temperatura sunt un fenomen des intalnit. Intr-adevar, paracetamolul calmeaza febra, insa nu trebuie administrat decat dupa aflarea cauzei care a provocat disconfortul copilului, infectiile virale fiind cele mai intalnite cauze ale febrei.

Sfaturi generale

  • joaca cu copii mai mari 200x166 Copilul la 2 ani si 5 luni

    Cauta compania copiilor mai mari, nu-i asa?

    Nu te ingrijora in privinta refuzului de a manca. Niciun copil care a avut acces nestingherit la mancare nu a flamanzit vreodata. El va manca atunci cand ii va fi intr-adevar foame. Daca te ajuta cu ceva, masoara-i greutatea, inaltimea , circumferinta craniana si urmareste-i evolutia in graficele de crestere.

  • Verifica sa-i mai vina pantofii si ca nu are inca nevoie de o marime mai mare. Copiii de 2 ani si 5 luni nu se pricep foarte bine sa spuna unde si cum simt inconfortul. Pantofii care inteapa sau pun presiune asupra degetelor de la picioare nu sunt in regula pentru ca nu permit piciorului sa creasca si sa se dezvolte asa cum ar trebui.Iata Cum alegem corect incaltamintea pentru copii
  • Ai grija ce vorbesti in preajma copilului. Iti va imita comportamentul, si in speta tocmai acele cuvinte “speciale” care-ti ies din gura cand nu reusesti sa te stapanesti.
  • Incurajeaza-l sa petreaca timp alaturi de alti copii, mai mici si mai mari decat el deopotriva. Copilul tau va invata ce implica relationarea cu alte persoane prin socializare si petrecere de timp impreuna.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

Va pregatiti de gradinita? Ati renuntat la suzeta/ suptul degetului?