poarta pantofii mamicii 200x147 Copilul la 1 an si 8 luni

Copilul la 1 an si 8 luni

Stii ca ai un mim in casa? Cineva care te urmareste permanent si absoarbe orice zici si faci? Este vorba despre copilul tau de numai 1 an si 8 luni care iti copieaza actiunile si vorbele, folosind aceeasi intonatie si ton al vocii ca si tine. Vrea sa te multumeasca si sa te angreneze in joaca lui ori de cate ori este posibil. Daca te gandesti sa te asezi 5 secunde si sa visezi la plaje aurii si ape turcoaz, reseteaza! Tocmai ti se prezinta ceva nemaipomenit: o firimitura gasita pe jos de maini mici, dar iscusite. Nu te gaseste?! Te va cauta si-n gura de sarpe, linistea ta (interioara) fiind spulberata de strigate de ajutor si chemare. Mai bine te-ai decide sa redescoperi copilul din tine si sa devii cel mai bun prieten al copilului tau.

Este normal pentru copiii de 1 an si 8 luni sa manifeste inca anxietate de separare atunci cand unul dintre parinti nu este prezent, mai ales cel implicat mai activ in cresterea sa. Pentru moment sunt prea mici pentru a formula rationamente, insa destul de maturi pentru a urma rutina unei vieti de familie. Mama si taticul care merg la munca, vin acasa si reunesc familia dupa cateva ore sunt evenimente comune din viata unui copil de 20 luni. Parintii care isi fac un obicei din a-si lua la revedere cand pleaca la serviciu, isi imbratiseaza copiii si arata deplin fericirea de a se reintoarce in sanul familiei la sfarsitul unei zile de munca ofera un exemplu pozitiv care spune copiilor ca separarea este sanatoasa si normala, dar si ca este temporara.

Copilul va solicita sa “vorbeasca” la telefon cu parintele absent, sa-l vada pe camera web sau sa-l sune la munca. Imbinarea cu succes a timpului petrecut cu familia si viata profesionala poate dura un timp, insa trebuie sa stii ca cei mici nu inteleg dinamica muncii. Relatiile lor primare trebuie sa fie atat de puternice incat sa creada ca sunt numarul 1 ca prioritate in viata parintilor sai.

Copilul de 1 an si 8 luni incepe sa manifeste frica si fata de zgomotele puternice, unele animale si chiar doctori. Inteligenta copilului (dobandita intr-un ritm ametitor) ii permite acum sa-si imagineze scenarii terifiante, desi nu este destul de matur sa discearna realitatea de fictiune, ceea ce este posibil de imposibil. Cu alte cuvinte, tu stii ca aspiratorul nu-l poate trage si pe el, dar copilul nu stie lucrul asta. Pentru a face fata mai usor avalansei de griji si frici care il coplesesc, arata-i ca si tie ti-e frica de cate ceva, din cand in cand.

O alta caracteristica a varstei este comportamentul agresiv (impinge, musca copiii, ii trage de par) alimentat de frustrare (“Stiu ce vreau, insa nu stiu cum sa obtin ceea ce vreau!”), egocentricitate si lipsa controlului asupra impulsurilor. Trebuie sa fii aliatul si profesorul lui in acelasi timp pentru a-l invata cum sa-si “imblanzeasca” instinctele agresive. De cate ori se iveste ocazia, lauda-i comportamentul pozitiv, oferindu-i ocazia sa-si exprime sentimentele de frustrare si mentinand intalnirile cu partenerii de joaca cat mai scurte. Pentru copil este un lucru natural sa ia fara sa ceara, considera ca toate i se cuvin, insa insistand mereu pe langa el sa invete ca ceara permisiunea de a folosi un lucru, cand va mai creste vei fi surprinsa sa constati cum copilul tau intreaba intotdeauna “pot sa…?” inainte de a-si insusi un obiect.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatie
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Multi copii merg acum la cresa/ gradinita sau petrec timpul cu bone/ bunici. Nu-i usor pentru un parinte sa-si vada copilul intr-un grup de 20 copii carora trebuie sa le faca fata. Vei simti nevoia sa-l protejezi mai mult decat ai facut-o pana acum. Copilul se va folosi de actiunile tale, asa ca fii pozitiva si incurajatoare, chiar daca nu ai astfel de sentimente. Citeste si Cum il ajutam sa se adapteze la gradinita? si Cum sa pregatesti prima zi de gradinita.

E posibil sa te trezesti comparandu-ti copilul cu cei de aceeasi varsta cu el si vei fi uimita de cat de diferiti pot fi. Vei fi atrasa de copiii care par a avea un aspect asemanator cu cel al copilului tau; aceeasi culoare a parului, hainutele in culori similare pot fi lucruri care ti se par familiare. Genetica este de vina pentru toate astea: ca parinti, avem tendinta de a rezona cu copiii care se aseamana cu progenitura noastra. Nu-i asa ca natura are cai nebanuite?!

Caciulitele nu-i mai vin asa cum trebuie? Da vina pe cresterea creierului si a craniului, ceea ce este un lucru bun. Daca e vara, cauta sepci/ palarii care acopera fata cu umbra pana la baza pieptului.

Joaca

oale si tigai 200x133 Copilul la 1 an si 8 luni

Joaca preferata

Evita sa-i incarci inutil programul zilnic cu multe activitati si stimuli. Copiii sunt conceputi sa gaseasca singuri placere in a se juca, insa, desigur ca vor avea nevoie de mici indemnuri pe parcursul zilei. La aceasta varsta este de ajuns sa planifici o singura activitate formala. Asa ca daca dimineata mergeti la inot, spre exemplu, petreceti putin timp in casa in cursul dupa-amiezii. Copilul trebuie sa invete cum sa-si initieze singur jocurile si cum sa se distreze singur. Desi poate parea ca nu-i mare lucru pentru un spectator, inseamna foarte mult pentru un copil de 1 an si 8 luni.

Introdu-l in lumea puzzle-urilor. Alege-le pe cele din lemn, cu doar cateva piese sau cu maner, fiind mai usor de folosit. Ghideaza-i manuta pana reuseste sa compuna intreaga imagine, repetati activitatea de cateva ori apoi lasa-l sa se descurce singurel.

Ii plac jocurile care imita activitati casnice: sa mature, o truse de scule cu surubelnita si ciocan sa bata cuie, o bucatarie, etc. Mazgaleste coala alba daca i se da un creion, dar nu numai: cartile, peretii sunt la fel de atragatoare.

La ce sa te astepti

Parintii se pot gasi in ipostaza de a reflecta la viata lor de familie, considerand oportuna conceperea unui nou copil. Nu exista diferenta de varsta ideala intre frati, insa multi considera ca 2 ani si jumatate este o diferenta potrivita. Au trecut acele prime luni dificile, extenuante, iar un copil de nici 2 anisori prin preajma ne reaminteste mereu de lucrurile simple ale vietii care ne umplu inima de fericire. Familiile mai numeroase decat a voastra pot pune putina presiune pe voi in incercarea de a va decide in favoarea unui alt copil, aluzii mai mult sau mai putin subtile pentru a aduce un fratior sau o surioara copilului. Exista atat de multi factori personali si individuali care trebuie luati in seama atunci cand vine vorba despre largirea familiei incat nu exista o regula pentru toti si toate. Tu si partenerul tau sunteti in pozitia de a lua cea mai buna decizie pentru familia voastra.

Atentia copilului se va indrepta catre un alt gen de activitati. Devine atras de grupurile de copii de varsta mai mare, insa ramane concentrat pe joaca lui individuala. Joaca paralela este caracteristica acestui spectru de varsta, constand in joaca alaturi de alti copii, insa individuala. Cu toate acestea, zgomotul si miscarile celorlalti copii il atrag ca un magnet. Nu te astepta ca micutul sa imparta jucariile sau sa fie sensibil la nevoile celorlalti copii. Este varsta la care apar muscaturile si impingerea celorlalti copii, ceea ce alarmeaza multi dintre parinti, insa sunt reactii perfect normale.

Devine foarte atent la detalii. Il poti ajuta citindu-i carticele si rugandu-l sa-ti indice anumite ilustratii din carte (“Unde e mingea/ ursuletul/ papusa?”). Ii face mare placere sa-si foloseasca degetele grasute pentru a-ti arata ceea ce ii soliciti.

La 1 an si 8 luni, copiii inca sunt guvernati de instincte imature generate de creierul lor primitiv. Sunt pur si simplu incapabili sa fie buni si empatici cu cei din jurul lor. Daca sunt expusi continuu exemplului parintesc pozitiv, cu timpul si pe masura ce se maturizeaza ei vor evolua in adulti sanatosi si sociabili.

sterge geamul 200x150 Copilul la 1 an si 8 luni

Ajutor indispensabil in orice gospodarie

Luna aceasta copilul:

  • hraneste papusile sau masinile
  • incearca sa se dezbrace singur
  • scapa un obiect cu scopul de a imita, de exemplu arunca ceva la gunoi
  • numeste partile corpului atunci cand este intrebat
  • stie cand greseste
  • este “indispensabil” in activitatile casnice

Alimentatie

Ia-l cu tine la cumparaturi si lasa-l sa te ajute sa puneti mancarea in cosul de piata. Arata-i cum se aleg fructele si legumele si pune-le intr-o plasa. Alege intotdeauna ambalaje colorate, cat mai variate si cantitati mici. Planteaza seminte de legume care cresc repede, cum ar fi dovlecelul, fasolea si porumbul. Ajuta copilul sa stabileasca o relatie intre aliment si originea lui, va avea numai de castigat. Evita sa cresti un copil nefamiliarizat cu natura si fa-ti un obiectiv de a iesi zilnic din casa.

La aceasta varsta copilul a invatat cum sa deschida frigiderul si camara si va incerca sa se serveasca singur. Nu trebuie sa fie o problema atata timp cat ceea ce alege este sanatos si nu-i influenteaza apetitul la mesele principale ale zilei. Insa trebuie sa fii atenta la ce si cat baga in gurita pentru a-i limita gustarile si rontaielile de peste zi.

Ia o sticla cu apa cu tine de fiecare data cand iesiti din casa, mai putin iarna, si nu-l lasa pe cel mic sa bea din sticluta altui copil sau din locurile publice. Asigura-te ca aportul de lichide de-a lungul zilei este unul suficient. Invata-l cum sa bea apa singur, arata-i cum se deschide un robinet si atentioneaza-l sa nu se atinga de robinetul cu apa calda nesupravegheat.

Merita sa investesti intr-un inaltator pentru chiuveta, care poate fi folosit si la toaleta sau la bucatarie.

Sanatatea

mananca iaurt 200x200 Copilul la 1 an si 8 luni

Pofta buna!

La 1 an si 8 luni majoritatea copiilor poarta scutece si nu au inceput inca antrenamentul la olita, ceea ce inseamna ca schimbatul pampers-ilor este un proces continuu. Multi copii vor sa “ajute”, dandu-si ei pampersul jos, mai ales cand au facut caca. Daca te amuza copios un copil murdar pana la gat de fecale, infraneaza-ti pornirile si fii ferma in privinta asta. Gandeste-te numai la bolile parazitare care se pot transmite prin contactul cu urina si caca! Este o faza temporara; rezuma-te la a sterge repede prin jur, a spala copilul si treci la urmatorul lucru, neacordand atata importanta situatiei. Chiar daca te simti oripilata, pentru copilul tau continutul scutecului este doar un alt lucru cu care se poate juca.

Copiii contacteaza foarte usor raceli la aceasta varsta, insa si recuperarea e la fel de rapida. O temperatura normala varieaza intre 36.1-37.3 grade celsius, pana in 38 grade se considera subfebril, iar febra incepe de la 38 grade (cu medicamentatie antitermica pentru ce depaseste 38.5 grade Celsius). Datorita imaturitatii sistemului de reglare a temperaturii localizat la nivelul creierului, copiii nu isi pot controla temperatura la fel ca noi, adultii. Trebuie sa ai mereu la indemana paracetamol si ibuprofen si sa le administrezi la nevoie conform indicatiilor de pe ambalaj. Daca temperatura este mare si nu reactioneaza la antitermice, mergeti la doctor.

copil la medicamente 200x133 Copilul la 1 an si 8 luni

Mare atentie la medicamente si solutiile de curatenie!

 

Sfaturi generale

  • Incearca sa organizezi o viata de familie cu program si rutina, sunt lucuri care il fac sa se simta mai in siguranta. Unii copii sunt mai adaptabili decat altii si mai usor de gestionat. Altii sunt mai sensibili si nu reactioneaza bine pusi in fata unui eveniment neprevazut.
  • Ai grija la vocabularul folosit si la mesajele pe care le transmiti copilului de 1 an si 8 luni. Daca tot spui “nu”, cuvantul isi va pierde din semnificatie, mai ales cand ai cea mai mare nevoie de ceea ce el exprima. Lauda, oferita atunci cand merita si cand o spui din toata inima, intareste comportamentul pozitiv fata de utilizarea negativitatii.
  • Implicati-va in mod egal si sustinut in cresterea copilului
  • Aproximativ 90% din dezvoltarea creierului are loc in primii 5 ani de viata. Acum se modeleaza, in functie de experientele acumulate in acesti ani. Faceti un obiectiv din a avea o viata de familie bogata, variata, cu muzica, stimulare, culoare si activitati distractive. Jucati-va cu el si distrati-va in fiecare zi! Veti culegele roadele mai tarziu!
  • Nu te grabi sa cureti imediat ce a facut mizerie, e inutil. Treci prin toate camerele si restabileste cat de cat ordinea la sfarsitul fiecarei zile. Cu siguranta a 2-a zi casa va fi din nou cu fundul in sus!

Dezvoltarea copilului luna cu luna

Micutul tau musca si loveste copiii din parc? Cum aplanezi conflictul?