fetita 133x200 Copilul la 2 ani si 1 luna

Copilul la 2 ani si 1 luna

De-acum incolo nu te vei mai simti singura atunci cand ai un pitic trecut de 2 ani prin preajma. Sporovaieste in continuu si incearca sa te impice cat mai mult in joaca sa. Bineinteles ca vor exista momente cand ceva absolut fascinant ii va capta atentia, insa este atat de apropiat emotional sufletului tau incat are permanent nevoie sa sa reasigure ca esti numai a lui. Desi e posibil sa ti se para sufocant pe alocuri, copilul tau devine mai independent odata cu varsta. Pentru moment, acorda-i toata atentia ta si sprijina-l in explorarea celor din jurul sau.

Copilul invata acum sa devina sociabil si incearca sa se identifice cu copiii si adultii din jurul sau. Inca este prudent fata de straini si are nevoie de un timp de “adaptare” la persoanele necunoscute care-i invadeaza mediul, insa odata ce devine stapan pe el, imbratiseaza independenta cu bratele larg deschise. Este cel mai bun prieten al tuturor celor din jur, inclusiv a lui insusi. Ii place sa se admire in oglinda, sa se strambe si sa faca haz de imagina reflectata. Vorbeste singur in timp ce se joaca, exersand diferite tonuri de voce si sunete, insa nu te astepta ca toate vorbele sale sa fie inteligibile. La 2 ani si 1 luna, vocabularul inca ii mai da serioase batai de cap.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti luna asta
  4. Alimentatia
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Daca nu ai facut-o luna trecuta, atunci masoara-i inaltimea si greutatea. Nu este cazul de o crestere substantiala in greutate sau inaltime, iar la lipsa apetitului pe care multi dintre copiii abia trecuti de 2 ani o afiseaza se adauga si genele, mediul sau alimentatia. Colegii sai de joaca de aceeasi varsta varieaza in inaltime si greutate, parca pentru a ne convinge si mai bine ca fiecare copil este unic. Grasimea de bebelus se “topeste”, lasand locul unui trup alungit, asemanator cu al copiilor mai mari, proportiile corpului ducandu-te cu gandul la infatisarea unui adult in miniatura.

Nu este exclusa nevoia de o noua tunsoare luna aceasta, o experienta ingrozitoare pentru unii dintre copii. Poate din cauza ca la un nivel inca primitiv se sperie la vederea parului taiat care cade pe podea, ceea ce face din mersul la frizerie un moment stresant pentru toti cei implicati. Toate explicatiile din lume nu-l vor indupleca sa se lase tuns, ceea ce inseamna ca fie recurgem la o “recompensa dulce”, fie il tundem cand doarme (daca se poate).

Foloseste din ce in ce mai multe cuvinte pentru a descrie lucrurile: moale, tare, curat, murdar. Va fi capabil sa lege 2-3 cuvinte formand o scurta propozitie si sa isi astepte randul pentru a comunica ceea ce are de spus. Intelege ce presupune a i se adresa o intrebare si a i se astepta replica. Acum invata cum sa foloseasca tacamurile, butoanele, manerele usilor. Continua sa fie egocentric si sa foloseasca des “eu”, “al meu” in exprimarile sale. Inca nu va fi dispus sa-si imparta lucrurile, chiar daca nu e interesat deloc de o jucarie pana ce un alt copil si-o doreste pentru el.

Joaca

inaltime 146x200 Copilul la 2 ani si 1 luna

Ne masuram si cantarim regulat!

Luna aceasta copilul tau isi dezvaluie latura creativa a personalitatii sale, abilitatile sale motrice fine fiind in continua desavarsire. Acest lucru se traduce prin capacitatea de a tine cu mai multa siguranta un creion in mana, de a reusi (aproximativ) sa traseze un cerc sau sa urmeze un contur al unei imagini simple. Il vei surprinde cu gurita intredeschisa si limba usor iesita in afara de atata concentrare, fiind nevoie de efort imens pentru a-si concentra atentia mai mult timp la aceasta varsta. Nu te astepta, insa, sa fie organizat si sa-si mentina locul de joaca in ordine. Probabil ca tie iti place sa organizezi cuburile sau jucariile pe categorii, insa cel mic este incapabil sa mentina ordinea prestabilita.

Cartile si revistele, chiar si ziarele sau corespondenta nefolositoare sunt de maxim interes la 2 ani si 1 luna. Copilul tau va recunoaste in paginile lor obiecte familiare pe care ti le va indica de fiecare data. Ochii sai de vultur vor observa in jur logo-uri ale unor marci cunoscute si pe care le posezi in casa, si desi tu vei avea dificultati in a intelege ce vrea sa-ti spuna, incet-incet te vei lumina, mandra de perspicacitatea de care da dovada odorul tau de numai 25 luni.

Asigura-te ca ai in preajma o minge si o bata (de plastic sau, mai bine, de plus) cu care sa o loveasca. Il va ajuta in coordonarea mana-ochi si vei fi surprinsa de cat de repede reuseste sa loveasca mingea cu si mai multa precizie. La inceput se va folosi de ambele maini, intrucat e inca prea mic pentru a-si fi dezvoltat o mana dominanta. Tot acum este si varsta ascunzisului si a jocului de rol: arunca un cearsaf mare peste o masa si lasa-l sa se ascunda sub ea; da-i si cateva alimente si niste tacamuri de palstic si invita-l sa-ti gateasca ceva la adapost de ochi curiosi.

Limiteaza cat poti de mult timpul pe care cel mic il petrece in fata unui ecran: televizor, calculator, tableta si, mai nou, telefon (smartphone). Atunci cand nu mai poti evita “balaurul”, monitorizeaza atent ceea ce urmareste. Nu este important numai ceea ce vede atunci cand se uita la un ecran, ci si ceea ce nu face in timpul pe care il petrece la televizor. De aceea, tine-l in priza, activ, jucati-va impreuna!

La ce sa te astepti luna asta

copil se uita la tv 200x133 Copilul la 2 ani si 1 luna

Ecranul (de orice fel) – dusmanul copilariei si adolescentei!

Somnul de dupa-amiaza inca este o componenta esentiala a programului unui copil de 2 ani si 1 luna. Vei observa ca devine obosit, marait, imediat dupa pranz si inclusiv tu sau bona/ bunica aveti nevoie de o pauza. Ignora-i protestele de a nu dormi daca tu observi ca el este obosit. Testarea limitelor si a parintilor este la ordinea zilei in perceptia micutului tau, insa tu trebuie sa ramai ferma si calma in fata lamentarilor sale. Inca este prea devreme sa renunte la somnul de peste zi si, desi poate ca nu va dormi mai mult de 1 ora pe zi (in timp ce altii prefera 3-4 ore), este suficient pentru a-si recapata fortele. Urmeaza-i exemplul si intinde-te si tu pe canapea cu o carte in mana sau un pahar de apa cu lamaie alaturi. In caz contrar, foloseste ragazul oferit pentru a face ceva pentru tine, ceva care sa-ti dea energie pentru restul zilei.

Asteapta-te la multa alergatura luna aceasta, la propriu. Daca el alearga, si tu alergi! Incurajeaza-l zilnic sa se joace afara si sa faca activitati care nu ii sunt permise in casa. Va invata, astfel, cum sa distinga joaca de afara de cea din casa, insa va incerca mereu sa le combine. Este rolul tau sa il faci sa inteleaga ca nu putem lovi mingea in casa sau cara apa si nisip cu galetusa prin sufragerie.

La 2 ani si 1 luna:

  • masurile hainelor pentru copilul tau nu mai sunt in luni, ci in ani sau cm
  • pune mai multe cuburi unul peste altul (minim 5-6 cuburi), construind blocuri inalte
  • merge cu mai multa precizie, miscarea calcai-varful piciorului s-a rafinat destul de mult incat sa permita un mers corect chiar si cand alearga
  • foloseste des pronumele: “eu”, “tu”, “al meu”

Alimentatia

frica de straini 150x200 Copilul la 2 ani si 1 luna

Frica de straini

Nimic nu-l determina sa manance in afara de foamea propriu-zisa! Este cel mai important factor care influenteaza cantitatea de alimente si frecventa meselor sale, ceea ce inseamna ca trebuie sa il ajuti sa-si formeze un program si interval orar intre mese si sa te asiguri ca nu-i oferi lapte intre orele de masa.

Micul dejun este, intr-adevar, o masa importanta a zilei, insa daca nu simte nevoia sa manance imediat dupa ce se trezeste, nu-i chiar un capat de tara. Unii copii au nevoie chiar si de 1 ora pentru a se trezi de-a binelea, iar manacarea este ultimul lucru la care se gandesc imediat ce au deschis ochii. Altii nici nu se dau bine jos din pat ca se si posteaza in fata frigiderului, fiind de-a dreptul imposibili pana ce nu mananca ceva.

Sanatatea

Cel mic se erijeaza in ucenicul tau, indiferent ce ai face. Asadar, va fi nevoie de mai multa atentie din partea ta in supravegherea copilului. Agentii de curatare si alte chimicale utilizate in gospodarie pot sa nu fie toxici pentru adulti, insa constituie un risc demn de luat in seama in cazul copiilor in crestere, cu organe imatur dezvoltate inca. Daca piticul tau de 2 ani si 1 luna este nerabdator sa te ajute sa cureti casa, da-i o laveta curata si un lighean cu apa si cateva picaturi dintr-un agent de curatare non-toxic care face spuma (o picatura de sampon, etc).

Desi crezi ca nu vi se poate intampla chiar voua, paduchii isi pot face aparitia neasteptata in aceasta etapa a copilariei. Verifica-i periodic parul si scalpul. Exista tratamente de tot sosiul, de la cele naturale, cu formule non-toxice si pana la cele care contin pesticide active. Unul dintre cele mai eficiente remedii pentru paduci este balsamul de par aplicat pe parul uscat, masat bine la radacina si apoi asteptat 20 minute inainte de a fi periat pentru indepartarea cu usurinta a paduchilor.

Sfaturi generale

  • ajutor in casa 200x160 Copilul la 2 ani si 1 luna

    Un ajutor de nadejde!

    Planifica o activitate, indiferent cat de marunta, pentru a iesi din rutina zilnica. Chiar daca cel mic pare multumit sa te aiba companie permanenta, este foarte important sa va oferiti ocazia de a cunoaste persoane noi si sa va angajati in discutii/ jocuri cu alti adulti/ copii.

  • Descoperiti impreuna natura si cautati lacuste, furnici, gandaci, albinute si broscute. Invata-l sa se poarte frumos cu ele si sa le puna usor si mereu la locul lor odata studiate. Invata-l sa respecte orice forma de viata.
  • Daca copilul de 2 ani si 1 luna are frati mai mari, incurajeaza-i sa se joace impreuna. Faptul de a face parte dintr-un grup si a nu fi exclus este important pentru fiecare dintre noi, mai ales pentru cei mici.
  • Daca inca isi suge degetul sau suzeta, incearca sa-i limitezi durata. Consulta sfaturile noastre pentru a reusi sa scapati de acest obicei.
  • Micutul inca mai poarta pampers noaptea, majoritatea chiar si ziua. In cazul celor care fac deja la olita, eliminarea pampersului de noapte poate dura chiar si 1 an de zile, asa ca nu e momentul sa ne grabim.
Faceti la olita? Ati scapat de suzeta? Mergeti la cresa?