idei mic dejun 200x200 Idei de mic dejun sanatos pentru copilul de 1 3 ani

Un start plin de energie!

Nu trebuie sa te ingropi in rutina aceluiasi mic dejun in fiecare dimineata, cand sunt atatea variante la care poti recurge! Una din cele mai importante mese ale zilei, micul dejun trebuie sa fie consistent si sa asigure copilului energia necesara invatarii si jocului in orele care despart dimineata de pranz.

O atmosfera frumoasa presupune impartirea micului dejun cu toti membrii familiei, insa daca nu se poate, stau tu, mamico, la masa impreuna cu copilul tau, chiar si spre sfarsitul acestor frumosi ani cand deja nu-ti mai solicita ajutorul pentru a se hrani.

 

Mici precizari:

  1. Cantitatile propuse sunt orientative, copilul nu trebuie fortat sa manance mai mult decat poate, chiar daca nu termina nici macar un sfert din farfuria pe care i-ai asezat-o in fata
  2. Fii perseverenta: e nevoie de 7-10 incercari pentru a determina un copil sa accepte un fel nou de mancare. Nu te lasa pagubasa inca de la prima nereusita! Este bine stiut ca cei mici au mai putine papile gustative decat un adult si ca ele se dezvolta in timp, de aici si inapetenta pentru nou din primii 2 ani de viata.
  3. Sugestiile de meniuri sunt pentru copii cu varsta de 1-3 ani; multi dintre piticii nostri vor “prinde” gustul preparatelor abia spre 2 ani, insa adapteaza felul pe care vrei sa il servesti la etapa de dezvoltare in care se afla copilul.
  4. Laptele din preparatele de mai jos poate fi: lapte matern (muls), lapte formula, lapte de vaca integral (3,5 % grasime) sau lapte vegetal: soia, migdale, nuci, orez, mei (o mana de boabe/ fructe se lasa la inmuiat peste noapte in multa apa rece, dimineata se spala sub jet de apa si se mixeaza impreuna cu de 3 ori cantitatea de apa intr-un blender la viteza maxima, apoi se strecoara lichidul rezultat si se bea sau se foloseste la gatit. Daca laptele se doreste a fi cald, se poate incalzi apa folosita la realizarea laptelui.
  5. Prefera intotdeauna sa oferi copilului fructul intreg in locul sucului de fructe, chiar si daca este stors de catre tine din fucte proaspete. Sucul de fructe este mult mai sarac in fibre si contine fructoza (care este tot zahar) in varianta usor asimilabila, ceea ce face sa creasca nivelul insulinei. Redu consumul de suc de fructe la maximum 150ml pe zi. Citeste mai multe despre Ce nu stiai despre sucurile de fructe si Mancam fructe sau bem suc proaspat stors?

Iata ce iti propunem pentru a varia si servi un mic dejun sanatos si splin de energie copilului de 1-3 ani:

  • 200 ml lapte cu 30 g cereale (ovaz, fulgi de porumb); laptele poate fi: vegetal (orez, migdale, nuci, mei)/ formula/ vaca 3,5% grasime
  • 1 ou fiert sau omleta(fara ulei) cu 1 felie de paine + 100ml suc de fructe proaspat stoarse (niciodata cumparat) sau lapte (se vor consuma maxim 2-3 oua pe saptamana, in diverse variante si combinatii, inclusiv cele din mancarea gatita)
  • 1 ou cu branzica (oul se bate bine si se adauga in tigaia fara ulei, se lasa sa se inchege si se adauga 2 linguri branzica de vaci, se amesteca bine)  + 100 ml suc de fructe proaspat stoarse
  • 150g iaurt/ chefir cu cereale (ovaz, fulgi de porumb) si 3-4 felii de banana/ piersica/ caisa/ struguri fara pielita si samburi/ afine/ capsuni, bucatele sau pasate
  • sugestie mic dejun 200x170 Idei de mic dejun sanatos pentru copilul de 1 3 ani

    Sugestie de mic dejun

    1 cartof dulce copt sau la abur, zdrobit si cu putina miere deasupra

  • 2 mere sau 1 gutuie coapte amestecate cu branzica de vaci
  • friganele sau french toast
  • 1 cutie de branzica de casa/ perle de branza sau branzica Fagaras cu 1 felie de paine
  • terci de ovaz: 1 mana de fulgi de ovaz se pun intr-o tigaie antiaderenta, la foc. Se toarna lapte si se amesteca pana ce ovazul absoarbe tot laptele (formula, vaca 3,5% grasime, de migdale, nuci, orez sau soia). Se adauga lapte in continure, continuam amestecarea, pana ce bobul de ovaz devine moale, formand un terci. Se ia de pe foc si se adauga felii de banane/ cateva stafide/ 1 lingurita de miere/ sau sirop de artar, fructe uscate (caise, curmale, prune), scortisoara.
  • 150ml lapte cu 1-2 felii de paine cu unt si gem de casa sau miere
  • 1 ou prajit fara ulei cu 1 rosie si cateva felii de masline fara samburi + 1 felie de paine
  • omleta cu legume: ceapa, ardei, ciuperci, ceapa verde
  • sandvis cu paine, rosii, castraveti, cascaval/ mozzarella, ou fiert, felii de masline, 1 foaie de salata
  • 1 ou fiert frecat cu branzica de vaci si intins pe o felie de paine, ornat cu felii/ cubulete de rosii
  • 1 felie de paine cu branzica de vaci frecata cu marar (eventual si putina smantana) si cubulete mici de ardei + un suc de fructe si legume proaspat stoarse (mar, portocala, morcov)
  • triunghiuri de lipie cu humus
  • oua cu ceapa si branza 
  • granola Fulger McQueen sau Rapunzel
Voi ce-i serviti copilului la micul dejun?