tricou test de sarcina 200x200 Testul de sarcina

Un mod inedit de a-i anunta vestea cea mare!

Unele dintre noi asteptam sarcina cu sufletul de gura, in vreme ce sunt si femei pentru care maternitatea este ultimul lucru de care au nevoie la momentul respectiv. Indiferent de sentimentele pe care le ai cu privire la ideea de a avea un copil, un test de sarcina iti poate spune, cu o probabilitate mai mare de 97%, daca esti insarcinata sau nu.

Testul de sarcina iti poate confirma suspiciunile in cazul in care acuzi simptome de sarcina precum:

 • lipsa ciclului menstrual
 • greata
 • sani sensibili si durerosi
 • oboseala
 1. Ce este testul de sarcina?
 2. Tipuri de teste de sarcina
 3. Ce precizie au testele de sarcina?

Ce este testul de sarcina?

Testele de sarcina au rolul de a confirma prezenta hormonului hCG (gonadotropina corionica umana) in sange sau urina. Acest hormon este produs imediat ce ovulul fertilizat se ataseaza de uter, adica la circa 6 zile de la fertilizare. Daca esti insarcinata, nivelul hCG continua sa se multiplice foarte rapid, dublandu-si valoarea la fiecare 2-3 zile.

Tipuri de teste de sarcina

Testele de sarcina pot fi de doua feluri: de sange si de urina.

Testele de urina pot fi facute acasa sau la cabinetul medicului specialist. Majoritatea femeilor afla ca sunt insarcinate facandu-si un test de sarcina de urina la aproximativ 1 saptamana de la absenta ciclului menstrual, intrucat aceste teste sunt o metoda foarte rapida, ieftina si comoda de a afla daca vor avea sau nu un copil.

Singurele precautii trebuie sa tina seama de respectarea cu strictete a indrumarilor prezentate in prospectul testului de sarcina. In cazul unei testari pozitive, viitoarea mamica trebuie sa programeze o consultatie la medicul specialist in cel mai scurt timp. La momentul pozitivarii testului de sarcina facut acasa, vei fi deja in cea de-a 4-a saptamana de sarcina.

Testele de sange sunt facute numai la cabinetul sau laboratorul medical, fiind mult mai putin folosite in depistarea unei sarcini fata de cele de urina, desi au o precizie de 100%. Testele de sange pot detecta o sarcina inaintea testelor de urina, chiar la 6-8 zile de la ovulatie. Insa, rezultatele testului de sange dureaza mai mult decat a celor facute acasa.

Exista 2 tipuri de teste de sange:

 • Teste calitative hCG care confirma sau infirma prezenta hCG, adica iti ofera un raspuns “Da” sau “Nu” la intrebarea “Sunt insarcinata?”. Doctorii recomanda testarea calitativa hCG pentru a confirma sarcina la 10 zile dupa absenta ciclului menstrual, desi exista cazuri in care aceste teste pot repera o sarcina cu cateva zile inainte de termenul de 10 zile.
 • Teste cantitative hCG (numite si teste beta hCG) care masoara cantitatea hCG prezenta in sange, putand detecta chiar si niveluri neinsemnate ale gonadotropinei corionice umane. Aceste teste se folosesc pentru a urmari anumite probleme ce pot aparea in sarcina, cum ar fi sarcina extrauterina (ectopica) sau monitorizarea unei femei cu risc de avort, cand nivelurile hCG scad vertiginos.

Ce precizie au testele de sarcina?

In primul rand trebuie sa stii ca momentul ideal pentru efectuarea testului de sarcina este la cel putin 1 saptamana dupa absenta ciclului menstrual. Este preferabil ca testul sa fie facut dimineata, imediat dupa trezire, atunci cand urina este cea mai concentrata.

Testele de sarcina care se fac acasa (adica de urina) au o acuratete de minim 97%, cele de sange fiind chiar si mai precise de atat (100%). Precizia unui test de sarcina depinde de:

 • cat de bine sunt respectate instructiunile date de producatorul testului
 • cand ovulezi in timpul ciclului menstrual si cat de repede are loc implantarea
 • cat de repede faci testul (la cate zile dupa implantarea ovulului)
 • sensibilitatea testului de sarcina
Afla daca esti sau nu insarcinata efectuand un Test de sarcina pentru acasa.
 
Voi cum ati aflat ca sunteti insarcinate?