Descriere
O sarcina ectopica sau abdominala apare atunci cand embrionul nu reuseste sa ajunga in uter, unde se implanteaza de obicei, si incepe sa se dezvolte in trompele uterine.
Cateodata embrionul poate fi localizat si in canalul cervical, intr-unul din ovare sau in cavitatea pelviana sau abdominala (sarcina abdominala). O sarcina ectopica este un pericol pentru viata mamicii, de aceea situatia trebuie remediataimediat.
Intre anii 1970 si 1987, rata incidentei sarcinilor ectopice a crescut de la 18.000 la 88.000, o crestere substantiala, in acest moment in SUA existand un procent de 1.5% din totalul sarcinilor inregistrate.
Riscul unei sarcine ectopice creste la:
- femeile care au folosit dispozitive intrauterine
- femeile care au avut o inflamatie pelviana
- femeile care au fost supuse unei interventii la nivel pelvian (ranile pot bloca trompele si nu permit ovocitului sa circule)
- femeile care au mai avut o sarcina ectopica
- femeile care au ramas insarcinate ca urmare a unor tehnici de conceptie asistate, unde gametii sau embrionii au fost injectati in trompele uterine
- femeile cu endometrioza
- daca fatul a fost expus la dietilstilbestrol(steroid sexual)
- in cazul sterilizarii sau unei operatii nereusite de legare a trompelor uterine(sunt indepartate sau blocate)
Simptome
Simptomele obisnuite ale unei sarcini ectopice sunt contractile abdominale acute sau dureri pe o parte a abdomenului. Durerile pot aparea ca niste contractii usoare care se agraveaza pe parcurs. Pe langa acestea, mai pot aparea dureri de gat si de umeri. Totodata, durerile pot fi insotite de o sangerare de tipul menstruatiei, insa durerea abdominala este cel mai evident simptom al sarcinii ectopice.
Diagnostic si tratament
Daca testul de sarcina este pozitiv sau femeia observa lipsa menstruatiei, dar uterul nu prezinta semnele tipice asociate unei sarcini, atunci se poate suspecta o sarcina ectopica. O scanare cu ultrasunete poate fi folositoare descoperirii faptului ca uterul este, intr-adevar, gol si ca sangele s-a acumulat in cavitatea pelviana sau abdominala. O procedura numita culdoceneza (punctia fundului de sac vaginal) poate fi realizata pentru a confirma diagnosticul de sarcina ectopica. Laparascopia poate oferi, de asemenea, date despre acest diagnostic. O sarcina ectopica implica, de regula, o interventie de indepartare a sa si cateodata chiar si a trompelor uterine (salpingectomie) si/sau a unui ovar.
Comentarii