yourbaby week4 199x200 Saptamana 4 de sarcina

Saptamana 4

Pana la acest moment al sarcinii este posibil sa nu stii ca esti insarcinata. Cand ai 4 saptamani de sarcina, varsta gestationala a copilului tau este de doua saptamani. Corpul tau va incepe sa te alerteze in privinta sarcinii. Vei observa lipsa ciclului menstrual, vei experimenta urninari dese, sanii tai sunt mai sensibili si bineinteles, nu trebuie sa uiti de greata matinala. (vezi si alte semne care prevestesc sarcina)

In timpul celei de-a patra saptamani, oul fecundat se va indrepta catre uter pentru a gasi un locsor care sa-i devina casa pentru urmatoarele noua luni. Copilul va adaposti pe peretele uterului si-si va instala casa; acest moment se numeste implantare. Celulele se vor imparti in doua grupe. Un grup de celule va forma placenta, iar celalalt grup va forma copilul. De asemenea, in tot acest timp, copilul tau va dezvolta ceea ce se numeste notocord. Notocordul este organul primitiv al copilului tau si constituie inceputul creierului lui. In timpul acestei saptamani el se va indoi si se va bomba la un capat, formand creierul. Inca de acum creierul copilului tau va fi impartit in trei segmente: creierul anterior, creierul mijlociu si creierul posterior. Partea ingusta ramasa dupa umflarea notocordului va forma coloana vertebrala si nervii copilului, nervi ce se vor raspandi peste tot.

Copilul tau va avea intre 0.36mm pana la 1mm in lungime. Nu-i de mirare ca nu stii inca ca esti insarcinata! Vei observa ca ai greturi matinale sau ca te simti mai obosita decat in mod normal. In timpul vizitei medicale este posibil ca doctotul tau sa-ti prescrie suplimente de vitamine care contin acid folic. A devenit foarte cunoscut faptul ca acidul folic ajuta foarte mult dezvoltarea copilului. Acidul folic poate preveni formarea spinei bifida, o dezvoltare anormala a coloanei vertebrale a copilului tau. Acidul folic este o vitamina B esentiala care nu poate fi produsa de corpul tau si care trebuie consumata zilnic in primul trimestru de sarcina.

Dupa cum vezi, saptamana a patra a sarcinii este un moment crucial in dezvoltarea copilului tau. De aceea, daca suspectezi ca ai putea fi insarcinata, trebuie sa iei legatura cu medicul tau cat mai repede posibil.

Nu uita sa mananci sanatos, sa te hidratezi suficient, sa te odihnesti, sa nu consumi alcool, medicamente, sa nu fumezi.

« Saptamana 3 Saptamana 5 »