yourbody week3 200x170 Saptamana 3 de sarcina

Saptamana 3

Saptamana a doua de sarcina se finalizeaza cu eliberarea oualelor din sacii plini de lichid, saci denumiti foliculi, si intalnirea in trompele falopiene cu un spermatozoid norocos. Acum incepe cea de-a treia saptamana de sarcina, cu spermatozoidul care intalneste ovulul (“Buna, ce mai faci?”)

Spermatozoidul intalneste ovulul in trompele falopiene si astfel incepe miracolul vietii. Mai mult de un singur spermatozoid poate penetra stratul exterior al ovulului, dar numai unul singur va penetra ovulul si il va fertiliza. Odata ce spermatozoidul este acceptat de ovul, cromozomii tai si ai partenerului se combina si incep sa formeze copilul. La momentul conceptiei, sexul copilului este determinat de cromozomii sexuali din sperma tatalui (daca tatal “elibereaza” cromozom X, vei avea o fetita, daca cromozomul eliberat este Y”, atunci vei avea un baietel).

Acesta este momentul in care se determina daca vei avea unul sau mai multi copii. Daca sunt eliberate doua oua din ovar sau un ou din fiecare ovar si sunt fertilizati de doi spermatozoizi separati, vei avea gemeni fraternali. Accidental, gemenii fraternali pot avea acelasi sex sau pot fi pot fi baiat si fata. Vor fi ca orice frate sau sora, doar ca vor imparti aceeasi data de nastere, insa nu si aceeasi cromozomi. Insa gemenii identici sunt un lucru total diferit. Acest lucru se intampla cand acelasi spermatozoid fertilizeaza acelasi ou, iar apoi oul se imparte in doua, trei sau mai multe parti. Nu numai ca ei vor imparti aceeasi zi de nastere, ci si aceeasi cromozomi. Vor arata la fel, vor avea acelasi sex si aceeasi culoare a ochilor si a parului, deci se vor numi gemeni identici.

Daca nu-ti place sexul copilului, invinovateste-ti partenerul pentru ca pana la sfarsitul sarcinii il vei invinovati pentru toate lucrurile care nu-ti convin, asa ca o vina in plus nu o sa i se para mare lucru.

Din saptamana a 3-a, micutul sufletel este numit embrion; el masoara acum intre 1,5 si 2,5 milimetri.
Micul embrion este format din 3 straturi:
1. tubul neural, din care se va diferentia si se va dezvolta sistemul nervos
2. partea mijlocie care va da nastere inimii, sistemului circulator, oaselor, muschilor, rinichilor si organelor genitale
3. partea interna din care se vor dezvolta tubul digestiv si organele anexe (ficat, pancreas) si vezica urinara
Unii spun ca inimioara lui bebe ar incepe sa bata, iar trasaturile fetei (ochisori, urechi) incep sa se diferentieze, astfel ca poti distinge capul lui bebe.

Recomandari:

- nu fuma, nu bea alcool, nu lua droguri si medicamente (fara acordul medicului)

- ia acid folic

- dormi suficient

- mananca sanatos: multe fructe si legume, hidrateaza-te corespunzator (cu apa!!!), fara fast-food, mezeluri si conserve, dulciuri industriale

« Saptamana 2 Saptamana 4 »