In cel de-al treilea trimestru de sarcina, vizitele la medic se vor succede la fiecare 3 saptamani, iar in ultima luna vei fi rugata sa te prezinti saptamanal pentru consult. Este o ocazie ca tu si doctorul sa va cunoasteti mai bine, mai ales ca veti fi impreuna la unul din cele mai importante momente din viata ta: nasterea bebelusului.
- Vizita medicala la 28 saptamani
- Vizita medicala din saptamana 32 de sarcina
- Incepand cu saptamana 36 de sarcina,
Vizita medicala la 28 saptamani
Miscarile fatului sunt din ce in ce mai ample si mai complexe. Am intrat in cel de-al treilea trimestru de sarcina; de acum, vizitele la doctor vor fi mai dese si vor dura mai mult pentru a ne asigura ca aducem pe lume un copil sanatos.
In cadrul acestei vizite:
- Se va repeta hemoleucograma (deosebit de importanta de urmarit valoarea hemoglobinei in cazul mamicilor cu anemie descoperita la testarile anterioare)
- Se recolteaza secretie vaginala pentru depistarea posibilelor infectii
- Se repeta urocultura si sumarul de urina pentru monitorizarea infectiilor urinare si a nivelului glucozei si proteinelor din urina
- Se evalueaza greutatea mamicii; in cazul mamicilor cu hipertensiune, se verifica atent tensiunea arteriala
- Unii medici recomanda testul de toleranta la glucoza (intre saptamanaile 24 si 28) pentru diagnosticarea diabetului gestational. Testul consta in consumarea pe stomacul gol a unui lichid amestecat cu 100g glucoza si masurarea glicemiei inainte de consumul lichidiului si apoi de inca 3 ori de la testare, din ora in ora.
- Ecografie pentru determinarea masurilor fatului, a greutatii probabile, a cantitatii de lichid amniotic din jurul fatului, depistarea oricaror anomalii congenitale, localizare placentei si pozitionarea fatului.
- Daca ai Rh negativ, in aceasta saptamana ti se va administra injectia cu imunoglobulina (detalii in Factorul Rh si sarcina)
Vizita medicala din saptamana 32 de sarcina
- A treia ecografie morfologica (pentru descoperirea malformatiilor congenitale), o sonograma 3D sau 4D, pentru a verifica pozitia fatului in uter si a placentei, precum si dimensiunile fatului (circumferinta craniana si abdominala, lungimea femurului). Se aprecieaza data probabila a nasterii
- Examinare pelvina pentru verificarea colului uterin
- Testarea tolerantei la glucoza pentru depistarea diabetului gestational (daca nu a fost facuta pana acum)
- Hemoleucograma pentru verificarea nivelului hemoglobinei (trebuie sa fie mai mare de 10.5 g/dl), mai ales daca ai fost anemica in celelalte doua trimestre de sarcina
Incepand cu saptamana 36 de sarcina,
Vizitele medicale saptamanale vor presupune:
- Ecografie pentru verificarea cantitatii de lichid amniotic, greutatii si ritmului cardiac al bebelusului, stabilirea datei probabile a nasterii, localizarea si gradul de maturitate al placentei
- Verificarea tensiunii arteriale (obligatoriu in cazul gravidelor cu preeclampsie).
- Vei fi intrebata cat de des misca bebelusul din burtica.
Mamico, esti aproape de final. Te asteptam cu informatii despre nasterea si cresterea bebelusului inca de la primele zile de viata.
Succes!
Citeste si despre:
Analize inainte de a ramane insarcinata
Analize in primul trimestru de sarcina
Comentarii