28 200x129 Saptamana 28 de sarcina

Saptamana 28

Copilul cantareste in jur de 1200g si are 43cm. Aceste masuri sunt simple aprecieri si nu tb sa se omita faptul ca fiecare copil e diferit.

Lanugo, parul fin si moale ce-i acopera pielea, incepe sa dispara in aceasta saptamana pentru ca bebelusul nu va mai avea nevoie de el dupa nastere. Unghiile degetelor de la picioare si de la maini cresc si ele. Cand se va naste e posibil sa fie nevoie sa-i tai unghiile. In aceasta saptamana copilul va secreta si maduva osoasa, responsabila pentru productia normala de celule rosii. Cu ajutorul ultrasunetelor poti constata ca cordonul ombilical al fatului a inceput sa se innoade. Nu te ingrijora, acest lucru este normal. Daca te framanta aceasta problema , vorbeste cu medicul si alunga-ti temerile.

In aceasta saptamana sistemul central nervos detine din ce in ce mai mult control asupra functiilor corpului copilului tau. Creierul este foarte activ, se formeaza sinapsele si milioanele de neuroni. Tubul digestiv secreta enzimele care vor digera laptele de san sau formula cu care va fi hranit mai tarziu. Daca s-ar naste acum, plamanii lui nu ar fi complet maturi dar, cu ajutorul interventiei medicale, pot functiona in mediul exterior burticii mamicii. Oasele sunt complet dezvoltate, dar sunt inca moi si pliabile (asa si trebuie sa fie pentru ca fatul sa poata fi nascut).

Dupa cum vezi, copilul isi vede de treaba remarcabil de bine. El si-a dezvoltat un ritm de somn-veghe, program de somn pe care il va respecta o perioada dupa parasirea burticii. Unii cercetatori spun ca acum si viseaza.  Nu uita ca nu toti copii se dezvolta in acelasi ritm. Pentru orice probleme in legatura cu sarcina si dezvoltarea copilului este recomandabil sa te consulti cu medicul tau.

« Saptamana 27 Saptamana 29 »