pregnancy week 29 30 200x198 Saptamana 29 de sarcina

Saptamana 29

Esti pe ultima suta de metri, mamico! Esti deja in al treilea trimestru de sarcina. Mai ai putin pana la final cand o sa te poti mandri cu bebelusul pentru care ai indurat durerile de spate, starile de dispozitie scimbatoare si alte neplaceri care te vor amuza peste nici 2 luni de acum incolo!

Copilul cantareste 1300g si are o lungime de 43cm. Ce aglomeratie in burtica ta! Nu uita ca aceste masuratori sunt pur informative, iar copilul poate cantari sau masura mai mult sau mai putin. Consulta-ti medicul pentru orice intrebari legate de acest subiect.

Vei fi fericita sa descoperi ca pana in saptamana aceasta copilul isi va dezvolta toate simturile: vazul, mirosul, simtul tactil, auzul, si gustul sunt toate functionale. Daca pana acum nu aparut, unghiile de la picioare si de la maini se vor dezvolta in totalitate saptamana aceasta. Parul va continua sa-i creasca, iar lanugo va disparea. Cand se va naste, pe corpul lui va ramane doar o mica parte din lanugo. In special copiii nascuti prematur mai prezinta la nastere lanugo, dar si acesta va disparea la o saptamana sau doua dupa nastere, asa ca nu te alarma. Bebelusul e capabil sa-si intoarca capul dintr-o parte in alta. Oasele sale se mai intaresc, ceea ce inseamna ca fatul absoarbe mult calciu din rezervele tale de vitamine, asa ca asigura-te ca bei mult lapte sau consumi alimente bogate in calciu (iaurt, branza), dar si acid folic, vitamina C si fier. Ca rezultat, probabil ca ai simtit pe pielea ta cum bebelusul e din ce in ce mai puternic atunci cand loviturile lui iti “taie” respiratia!

Capul este in plina expansiune, cutia craniana largindu-se pentru a face fata creierului  in continua dezvoltare. Tot acum este perioada cand se dezvolta zona cerebrala responsabila cu inteligenta si temperamentul, personalitatea noului membru al familiei.

Timpul trece, asa ca asigura-te ca esti in deplina cunostinta a tuturor simptomelor travaliului. In caz contrar, sunt recomandate urmarea unor astfel de cursuri.

« Saptamana 28 Saptamana 30 »