4d scan 1 200x150 Saptamana 27 de sarcina

Ecografie 4d – Saptamana 27

In curand o sa intri in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Copilul tau cantareste acum 900g si are o lungime de aproximativ 40cm. Nu-i asa ca se dezvolta foarte repede?

Capul copilului se afla oarecum intr-o anumita proportie cu corpul sau. Inimioara sa bate cu 120-160 batai pe minut, de doua ori mai repede decat a unui adult. Pana acum si pana la sfarsitul sarcinii grasimea va continua sa se acumuleze sub pielea bebelusului. Creierul sau e capabil sa controleze unele functii primitive ale organismului. Exista semne de reglare a temperaturii interne a corpului. Ochii se vor misca in orbite, ii va inchide si deschide, cu toate ca retina e in plina formare. Corpul incepe sa depoziteze fier, fosfor si calciu. Desi copilul e in pantecul tau, el poate deveni sensibil la lumina, zgomot, gust si miros. Bebe plange si sughite, o activitate care-i provoaca mare placere: de fapt, deoarece plamanii lui sunt bine dezvoltati, el nu face decat sa exerseze “respiratul”. Si nu in ultimul rand, isi suge degetul. Ce frumoasa-i viata!

Vorbiti-i, cantati-i, povestiti-i despre voi, despre cum vezi tu viata ca familie implinita! El te aude, desi cu mari dificultati: urechile sunt acoperite de vernix (cu rolul de a-i proteja pielea de descuamare si zgariere), in timp ce lichidul amniotic face ca sunetul sa se propage greu pana la urechile bebelusului. Insa nu renuntati! Sunt momente frumoase, iar rasplata e pe masura: iti va recunoaste vocea dupa nastere, atunci cand o sa ai timp sa-i vorbesti; vei vedea ca se va opri din plans atunci cand te aude sau cand ii vei canta melodia pe care i-o fredonai cand era in burtica. 

Pana in cea de-a 27 de saptamana te vei simti de parca ai fost insarcinata dintotdeauna! O sa ai din nou contractii Braxton-Hicks datorate incordarii muschilor uterului si relaxarii lor in vederea pregatirii nasterii copilului tau.

Daca prezinti unul dintre simptomele de mai jos este bine sa anunti doctorul:

  •  Scurgeri vaginale mai abundente decat de obicei sau care au suferit modificari de consistenta sau culoare (sangerari de orice fel, sunt mai apoase sau mai vascoase)
  • Dureri abdominale, crampe ca la ciclu sau mai mult de 4 contractii in decurs de 1h (a nu se confunda cu contractiile Braxton-Hicks, care sunt inofensive)
  • Racesti serios, ai febra sau lesini, suferi un traumatism abdominal, ai pierderi de vedere
  • Dureri pelviene insuportabile (simti cum fatul impinge in jos) sau dureri de spate serioase, mai ales daca pana acum nu te-ai confruntat cu astfel de probleme
  • Fatul nu mai misca precum inainte