examinare pelvina 1 200x191 Examinarea pelvina in sarcina

Examinare pelvina in sarcina

Consultul ginecologic constand in examinarea pelvisului in sarcina nu difera mult de cel de dinainte de a ramane insarcinata. Principala diferenta consta in parametrii pe care ii urmareste ginecologul tau. Daca ti se pare inconfortabila ideea de a trece printr-un examen pelvin in sarcina, majoritatea medicilor iti vor permite sa fii insotita de partener pe parcursul intregii consultatii.

  1. La ce sa ma astept?
  2. Ce verifica doctorul in cadrul unui examen pelvin?
  3. Cat dureaza?
  4. Cum ma pregatesc pentru consultul ginecologic?
  5. Ce ma va intreba doctorul?
  6. Cum reduc disconfortul asociat examinarii pelvine?
  7. Ce urmeaza examinarii pelvine?

La ce sa ma astept?

Daca este prima ta examinare pelvina, ai toate motivele sa fii reticenta. In timpul consultului ginecologic, medicul va examina vulva, cervixul, uterul, trompele uterine, ovarele si chiar vezica urinara, adica tot aparatul genital. Ti se va inmana un halat sa te schimbi intr-un separeu amenajat special in acest scop (sau, mai simplu, vei fi rugata sa te dezbraci de la brau in jos), apoi vei fi rugata sa te intinzi pe masa ginecologica si sa ridici picioarele. Ginecologul isi va incepe consultul introducand degetul in vagin si apasand pe stomacul tau pentru a palpa organele interne sau va folosi un speculum pentru a-si forma o idee mai concreta asupra cervixului. E posibil sa recolteze si o proba pentru testul Babes-Papanicolau, intrucat acesta nu mai poate fi facut dupa primul trimestru de sarcina si in primele 6 saptamani dupa nasterea bebelusului.

Ce verifica doctorul in cadrul unui examen pelvin?

Odata insarcinata, ginecologul va verifica alte lucruri decat la un control ginecologic normal. Asadar, va recolta cultura pentru a verifica sa nu existe vreo infectie. Se spune ca cervixul capata o tenta albastruie, ceea ce indica ginecologului prezenta sarcinii. Odata cu examinarea interna, doctorul iti va comunica varsta gestationala a sarcinii, iar spre sfarsitul sarcinii, examinarea pelvina il va ajuta pe doctorul tau sa se pronunta asupra gradului de dilatare a colului uterin.

Cat dureaza?

In mod normal, un examen pelvin tine in jur de 10 minute. In acest interval de timp doctorul te va examina intern si extern si va recolta toate probele necesare testarilor ulterioare.

Cum ma pregatesc pentru consultul ginecologic?

Este bine sa eviti spalaturile vaginale, contactul sexual si introducerea oricarei substante in vagin in ultimele 24 ore de dinaintea consultului ginecologic. In plus, ar fi util sa te gandesti la un set de intrebari si nelamuriri pe care ti le-ai putea nota, astfel incat sa fructifici la maximum timpul petrecut in cabinetul medical.

Ce ma va intreba doctorul?

In sarcina, chiar si intrebarile puse de doctor vor fi altele. Poti fi intrebata

  • data ultimului ciclu menstrual
  • daca sangerezi, daca ai secretii vaginale anormale
  • daca simti vreo durere, vreun disconfort sau mancarime
  • daca ai mai avut vreo sarcina
  • daca ai avut vreun avort
  • cati copii ai
  • daca ai crampe sau dureri abdominale

Nu iti trebuie vreo pregatire speciala sa raspunzi la intrebarile puse de ginecologul care iti va urmari sarcina, tot ce trebuie sa faci este sa raspunzi sincer si sa ceri lamuriri suplimentare acolo unde nu intelegi pe deplin despre ce se vorbeste.

Cum reduc disconfortul asociat examinarii pelvine?

examinare pelvina cu speculum 200x140 Examinarea pelvina in sarcina

Examinare pelvina cu speculum

Ca sa reusesti sa treci mai usor peste acest moment, in primul rand poti ruga partenerul sa te insoteasca pe durata examinarii. Daca te simti mai confortabil cu mama, sora sau cea mai buna prietena, nu te sfii sa le ceri ajutorul. Pe parcursul consultului ginecologic, incearca sa te relaxezi, mai ales muschii stomacului, feselor si coapselor. Respira rar, pe nas sau pe gura. Daca simti durere in timpul examinarii, adu-i la cunostinta medicului. Daca te incomodeaza aparatul folosit sau o manevra executata de medic, roaga-l sa o faca mai usor si sa iti explice detaliile procedurii.

Ce urmeaza examinarii pelvine?

Odata confirmata sarcina si cu ajutorul examinarii interne a aparatului genital, primul pas recomandat de medic constituie efectuarea unui set complet de analize: