testarea hiv 200x133 Testarea pentru HIV

HIV

Acum 20 ani, SIDA insemna moarte sigura, insa datorita progreselor medicinei, oamenii traiesc ani buni cu virusul HIV si SIDA.

Trebuie spus inca de la inceput ca HIV si SIDA nu sunt acelasi lucru. HIV (virusul imunodeficientei) este un virus transmis de la om la om prin schimbul de lichide corporale cum sunt sangele, sperma, secretiile vaginale si laptele matern. Cea mai intalnita modalitate de expunere la virus o constituie contactul sexual, insa virusul poate fi contactat si prin expunere la lichide corporale prin intermediul transfuziilor, folosirii acelorasi ace de seringa la administrarea medicamentelor, sau de la mama la fat in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii. Oamenii de stiinta considera HIV ca fiind cauza SIDA.

  1. Simptome
  2. Cum se poate preveni?
  3. Ce se testeaza?
  4. Cum se face testarea HIV?
  5. Interpretarea rezultatelor

Simptome

Infectia cu HIV nu produce simptome pentru o perioada de 5-10 ani, iar in cazul in care sunt prezente, simptomele pot fi cu usurinta atribuite unei raceli: febra, curgerea nasului, dureri de cap, eruptie cutanata. Simptomele dispar rapid, insa virusul ramane activ in organism, multiplicandu-se rapid. Dupa o perioada, virusul se reactiveaza si se multiplica din nou, aparand SIDA cu simptome ca aftele bucale si leucoplazia paroasa (bube albe de-a lungul limbii).

Cum se poate preveni?

Oricine poate reduce riscul de a se infecta cu HIV prin evitarea activitatilor mentionate. Aceasta inseamna evitarea drogurilor si sex protejat. Protectia consta in folosirea prezervativului si limitarea numarului de parteneri sexuali. Este importanta cunoasterea detaliata a trecutului sexual al partenerului, deoarece de la infectia cu HIV pot trece ani de zile pana la declansarea bolii SIDA. In acest interval de timp, persoana infectata cu HIV poate parea sanatoasa si poate sa nu stie ca poarta virusul, fiind insa capabila sa-l transmita si altora. HIV se poate afla si in saliva, dar se crede ca nu poate fi transmis prin sarut.

Ce se testeaza?

Testul detecteaza prezenta anticoprilor HIV in sange si alte lichide ale corpului. HIV, virusul imunodeficientei, este virusul care cauzeaza SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite), distrugand sistemul imunitar al organismului, lasand corpul vulnerabil infectiilor necrutatoare. Cand HIV intra in organism, prin contact cu un individ infectat sau printr-un ac contaminat, sistemul imunitar raspunde producand anticorpi directionati impotriva virusului. Anticorpii poti fi detectati la 3-8 saptamani de la expunerea la virus. Daca expunerea la virus este mai recenta, nivelul anticorpilor va fi prea mic pentru a putea fi detectat.

Cum se face testarea HIV?

Cel mai uzual este folosit testul de sange prin recoltarea unei mostre de sange din vena bratului. Exista testari si pe baza urinei sau altor probe orale, cum ar fi folosirea unei spatule plasata deasupra dintilor, pe partea exterioara a gingiilor maxilarului, spatula fiind plimbata apoi peste partile exterioare ale maxilarului si mandibulei.

Interpretarea rezultatelor

Un individ sanatos nu prezinta anticorpi HIV. Insa, rezultatul negativ al testului indica lipsa infectiei la data testarii, de aceea, cei supusi riscului infectarii cu HIV, trebuie sa se testeze regulat.

Daca rezultatul testului este pozitiv, se considera ca subiectul este infectat cu HIV. HIV nu poate fi tratat, insa diagnosticul precoce poate ajuta la mentinerea unui nivel satisfacator al incarcaturii virusologice din corp si ajuta la incetinirea agravarii bolii.