Analizele de urina reprezinta un proces prin care urina este examinata folosind mijloace fizice si chimice. Consta intr-un spectru larg de teste chimice si microscopice, fiind un instrument deosebit de folositor in detectarea infectiilor de tract urinar, a bolilor renale si a altor afectiuni ale organismului nostru ce pot fi descoperite prin monitorizarea nivelurilor anormale ale compusilor din urina. Analiza urinei este un test cu rezultate relativ rapide si care se obtin usor, insa cu o incarcatura informationala deosebita pentru medicul curant.
- Cum se face analiza urinei?
- Cand sunt solicitate analizele de urina?
- Cum ne pregatim pentru analiza de urina?
- Beneficiile si limitarile analizei urinare
Cum se face analiza urinei?
Exista 2 categorii diferite de analizare a urinii, fiecare cautand sa dezvaluie prezenta unor substante diferite in urina:
Analiza chimica bruta a urinei ofera informatii despre
- aspectul si culoarea urinei (poate fi descrisa ca fiind clara, tulbure, cu sedimente, galben pal, galben inchis, rosiatica, verzuie, albastruie, etc.)
- bilirubina (produsa prin distrugerea globulelor rosii)
- urobilinogenul (reziduu al bilirubinei)
- glucoza (mai putin de 0,1%sau 130mg/24h)
- hemoglobina
- corpii cetonici
- nitriti
- ph-ul urinei (de obicei are valoarea cuprinsa in intervalul 4.6-8, cu o medie de 6)
- proteinele urinare (max. 150mg/24h sau 10mg/100ml)
- densitatea sau greutatea specifica (concentratia urinei comparata cu cea a aceleiasi cantitati de apa, cu valori normale intre 1.002-1.0035)
Analiza microscopica a urinei (efectuata de un cadru medical specializat, cu ochi antrenat) dezvaluie
- bacterii si alte microorganisme
- sedimente
- cristale urinare
- grasimi
- mucus
- globule rosii
Analiza dipstick a urinei este o metoda chimica de examinare a urinei care necesita folosirea unei benzi de testare ce contine o serie de receptori care isi schimba culoarea in functie de diverse reactii chimice. Asa cum ii spune si numele, banda de testare este introdusa in urina apoi se asteapta colorarea ei. Rezultatele sunt citite prin compararea lor cu un tabel care arata nivelul substantelor din urina in functie de culoarea aparuta pe banda de testare.
Cand sunt solicitate analizele de urina?
Analizele urinei sunt folosite pentru evaluarea pacientilor in stadii incipiente de boala, nu doar in cazul celor de spectru gineco-urinare, ci si pentru orice alte organe.
Cum ne pregatim pentru analiza de urina?
Pentru a ne asigura ca testul ofera rezultate concludente, pacientul trebuie sa aduca la cunostinta medicului daca ia medicamente si ce fel de tratamente urmeaza, intrucat acestea pot influenta parametrii unei analize corecte a urinii.
Urina se recolteaza in recipiente speciale pentru a se evita eventualele erori. Urina proaspat emisa este limpede si transparenta.
Urocultura vizează prezenţa unei potenţiale infecţii urinare . Se recoltează dimineaţa, din prima urină, în recipient steril (urocultor) procurat obligatoriu de la laborator. În prealabil, se practică o toaletă riguroasă a zonei genitale exterioare cu apă şi săpun . Apoi, primul jet (contaminat cu flora de pe uretră ) este eliminat în toaletă, iar jetul mijlociu este colectat în urocultor, având grijă să nu fie atins capacul urocultorului de nimic din jur pentru a nu contamina proba. Restul urinii este eliminat în closet.
Această analiză se face anterior unui tratament antibiotic , deoarece antibioticele pot distruge flora microbiană sau inhiba multiplicarea ei fără să o distrugă, în ambele cazuri rezultatul fiind fals negativ.
Urina este mai concentrata dimineata, la prima ora, de aceea se prefera efectuarea recoltarii la acest moment. Mai mult decat atat, este preferabila recoltarea in incinta laboratorului unde se va analiza urina pentru a fi examinata in interval de 30-60 minute de la colectare.
Beneficiile si limitarile analizei urinare
Beneficii
- analiza dipstick este simpla, rapida si usor de efectuat
- disconfortul resimtit la recoltare este minim sau inexistent
- nu prezinta riscuri sau precautii asociate
- poate fi reprodus usor si poate fi efectuat zilnic, ca masura elementara de monitorizare
- diagnosticheaza o varietate mare de afectiuni
Limitari
- rezultatele analizei microscopice nu sunt precise, cateodata putand afisa rezultate fals pozitive
- testul depinde de recoltarea corecta de catre pacient a mostrei de urina (in caz de proba contaminata, rezultatele nu sunt concludente)
- multe dintre anormalitatile rezultate din analiza urinei pot fi intalnite la indivizi sanatosi.
Comentarii