Grupele de sange au fost descoperite in anul 1901 de catre faimosul om de stiinta dr. Karl Landsteiner, descoperire pentru care a primit premiul Nobel.
Dr. Landsteiner a impartit grupele de sange in patru mari categorii: A, B, AB si 0. Descoperirea l-a facut pe omul de stiinta sa inteleaga ca exista doua molecule diferite, numite antigeni si anticorpi, aflate pe suprafata celulelor rosii. Daca aceste grupe de sange nu sunt compatibile unele cu altele putem avea de-a face cu coagularea sangelui sau aglutinarea sa in arterele si venele recipientului, ceea ce este o consecinta grava cu efecte chiar si asupra vietii pacientului.
Pentru a afla mai multe detalii despre grupele de sange uman, oamenii de stiinta au lucrat cu maimutele Rhesus, intrucat exista multe asemenari intre aceasta specie de maimute si fiintele umane. Pe parcursul studiului s-a descoperit ca aceste maimute detineau o proteina numina factorului Rh. Unii oameni (aproximativ 85% din populatia globala) poseda si ei aceasta proteina, fiind numiti ca avand Rh pozitiv, in caz contrar, adica daca sangele individului nu prezinta proteina RH, atunci se numeste ca are factor Rh negativ. Factorul Rh este, astfel, alaturat grupei de sange, spunand, de exemplu, despre un individ cu grupa 0 si Rh-ul pozitiv ca este 0 pozitiv( avem, asadar, de a face cu 8 grupe de sange: 0 pozitiv, 0 negativ, A pozitiv, A negativ, B pozitiv, B negativ si AB pozitiv si AB negativ). Factorul Rh prezinta o importanta deosebita in cazul unei sarcini.
Mai departe, dr. Karl Landsteiner a concluzionat rezultatele studiului sau intr-un tabel privind compatibilitatea grupelor de sange:
- grupa de sange 0 este compatibila cu grupele A, B, AB si 0
- grupa de sange A este compatibila cu grupele sanguine A si AB
- grupa de sange B este compatibila cu grupele B si AB
- grupa sanguina AB poate primi/dona sange doar de la grupa AB
De retinut ca grupa de sange nu se modifica de-a lungul vietii, chiar si dupa transfuzii de sange (exceptie o fac doar cazurile de grefe de maduva osoasa).
Populatia tarii noastre, in functie de frecventa de aparitie a grupei sanguine, este reprezentata astfel:
- grupa 0: 33%
- grupa A: 43%
- grupa B: 16%
- grupa AB: 8%
Donatorul si primitorul universal
Grupa de sange 0 nu contine nici una dintre proteinele A sau B la suprafata moleculelor sale, de aceea, grupa de sange 0 este cunoscuta ca fiind donator universal (doneaza tuturor indivizilor).
Pe de alta parte, grupa de sange AB prezinta ambele proteine la suprafata celulelor rosii, ceea ce face ca posesorii acestei grupe sanguine sa fie primitori universali.
Factorul Rh si sarcina
In sarcina, in cazul in care mamica are sange cu Rh negativ, iar bebelusul mosteneste grupa de sange cu Rh-ul pozitiv din partea tatalui, atunci Rh-ul negativ al mamei poate pune in pericol viata fatului. Sangele cu Rh pozitiv poate fi atacat de Rh-ul negativ al mamicii. Detalii puteti citi in: Factorul Rh in sarcina.
Afla ce grupa de sange va avea copilul tau in functie de grupele sanguine ale parintilor:
Comentarii