conceptie 200x150 Cum are loc conceptia?

Conceptia

Conceptia este un proces de o complexitate remarcabila. Barbatul trebuie sa produca un spermatozoid, iar femeia un ou care trebuie sa se intalneasca la momentul si locul potrivit.

Daca vrei sa iti acorzi cele mai bune sanse pentru a concepe, este esential sa intelegi cum functioneaza organele reproductive ale femeii si barbatului, ce se intampla si cum.

  1. Femeia
  2. Barbatul
  3. Conceptia

Femeia

 In fiecare luna femeia produce un ovocit (sau ovul) cu ajutorul unuia dintre cele doua ovare care sunt situate de o parte si de alta a uterului. Ovarele sunt glande care stocheaza ovulele in saci micuti numuiti foliculi. Odata ce ovulul este eliberat, franjurii mobili situati la capatul trompelor uterine (ale lui Fallope) il capteaza si il indreapta spre trompele uterine. Ovulul calatoreste prin trompele uterine, spre uter.

Daca a fost fertilizat, ovulul se implanteaza singur pe captuseala uterului (endometru). In timpul fiecarui ciclu, endometrul se ingusteaza, pregatindu-se sa primeasca oul fertilizat (in cazul in care acesta nu exista, endometrul se desprinde si este eliberat din corp la menstruatie). Citeste si despre cauzele infertilitatii masculine si feminine.

Barbatul

Samanta masculina contine cateva milioane de spermatozoizi, dar numai unul singur va fi necesar pentru conceptie, si acest singur spermatozoid contine contributia genetica a tatalui la viitorul bebelus al cuplului. Spermatozoidul inoata de-a lungul cervix-ului, in uter si de-a lungul trompelor uterine. Pe masura ce calatoreste, schimbarile chimice maturizeaza spermatozoidul pentru a deveni capabil sa fertilizeze ovulul.

Conceptia

La sfarsitul actului sexual, barbatul ejaculeaza sperma in vaginul femeii, langa cervix, care reprezinta intrarea in uter. De obicei, cervixul este blocat de mucus cervical , care se reduce in preajma ovulatiei (cand oul este eliberat de unul din ovare) pentru a permite spermatozoidului sa treaca. Spermatozoidul si oul se intalnesc, de obicei, in trompele uterine. Un singur spermatozoid penetreaza si fertilizeaza ovulul, care apoi calatoreste prin uter si se implanteaza in captuseala acestuia. Odata implantat, embrionul in crestere este sustinut de hormoni, pana in momentul in care placenta ii ia locul si hraneste fatul. La aproximativ noua luni de la concepere, fatul dezvoltat e gata sa fie nascut.

Mai jos veti regasi un scurt fragment filmat in interiorul pantecului si care arata cum are loc fertilizarea ovulului si, deci, conceptia: