Sifilisul este o infectie bacteriana care se transmite prin contact sexual. In Romania, la nivelul anului 2004 se inregistrau 850.000 cazuri de sifilis, de 15 ori mai mult decat media europeana.
Sifilisul cunoaste trei etape de dezvoltare:
- sifilisul primar (la 2-3 saptamani de la contractarea bolii) consta intr-o rana sau ulceratie deschisa intern sau extern, de obicei la nivelul organelor genitale. Rana este nedureroasa si poate trece neobservata, mai ales daca este localizata in rect sau cervix, si dipare la 4-6 saptamani de la infectare. Daca boala nu este tratata in acest stadiu, ea poate progresa cauzand febra, caderea parului, inflamarea ganglionilor, a gatului si aparitia unei eruptii cutanate. Daca ramane netratata o perioada mai lunga de timp, consecintele severe ale sifilisului includ dementa, orbire si leziuni permanente ale sistemului nervos.
- sifilisul secundar apare la 2-8 saptamani dupa aparitia primei rani. Este marcata de o eruptie cutanata, rosiatica, punctiforma, dura, mai ales la nivelul palmelor si talpilor. Pot fi insotite de alte simptome ca febra, oboseala, inflamarea ganglionilor. Daca sifilisul nu se trateaza, poate degenera in sifilis latent, cand pacientul nu acuza niciun simptom, insa continua sa fie purtator al infectiei, faza ce poate dura ani intregi. Ramas netratat in stare latenta, aproximativ 15% dintre subiecti vor dezvolta
- sifilisul tertiar, cand bacteria ataca inima, ochii, creierul, sistemul nervos, oasele, incheieturile, de fapt orice organ si parte a corpului. Aceasta etapa poate dura ani de zile, consecintele ulterioare fiind dementa, orbirea, bolile cardiace, problemele neurologice si, in final, moartea.
Testarea pentru sifilis este folosita pentru detectarea si diagnosticarea infectiei cu Treponema pallidum, bacteria care cauzeaza sifilis. Verificarea oricarei femei insarcinate este indispensabila inca de la prima vizita prenatala.
Pot fi folosite mai multe metode pentru testarea sifilisului. Cea mai folosita dintre ele consta in recoltarea unei mostre de sange din vena bratului pentru detectarea anticorpilor.
Testele serologice pentru sifilis pot fi clasificate in 2 mari categorii:
1. Teste care pun in evidenta anticorpi nespecifici (teste non-treponemice):
VDRL – Venereal Disease Research Laboratory si
RPR – Rapid Plasma Reagin test
Testele non-treponemice sunt rapide, usor de efectuat, au un cost redus si prezinta o sensibilitate foarte buna, in special in stadiul precoce al infectiei. Principalul lor dezavantaj este ca se asociaza cu o rata importanta de rezultate fals pozitive, in special la gravide (la aceasta categorie, aproximativ 28% din rezultatele pozitive pentru RPR pot fi biologic fals pozitive). Aproximativ 72-84% din pacientii cu sifilis primar sau secundar prezinta o scadere de 4 ori a titrului VDRL/RPR la 6 luni dupa incheierea unui tratament corect.
2.Teste care pun in evidenta anticorpi specifici (teste treponemice):
TPHA – Treponema pallidum Haemagglutination Assay – (hemaglutinare pasiva – detecteaza anticorpii totali IgG si IgM),
FTA – ABS (Fluorescent Treponemal Antibody – Absorbtion de tip IgG si IgM),
EIA (de tip IgG si IgM)
Testele treponemice sunt folosite pentru a confirma testele screening pozitive. Au o incidenta de rezultate fals pozitive mai scazuta decat testele reaginice. Nu sunt in general recomandate pentru screening-ul infectiei deoarece au sensibilitate mai redusa decat testele non-treponemice in primele 2-3 saptamani ale stadiului de sifilis primar. Acest tip de anticorpi persista toata viata; nu sunt utili in monitorizarea eficientei terapeutice.
Comentarii